Stomaterapia sau îngrijirea stomelor, acele căi de comunicare realizate prin metode chirurgicale între un organ cavitar și piele, nu este o specializare recunoscută în România. Cu toate acestea, se practică, sporadic, și în țara noastră, datorită preocupării personale a anumitor asistenți medicali. Îngrijirea persoanelor stomizate este complexă și necesită o pregătire specială și, cum tot mai mulți pacienți devin purtători de stomă, reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala București, fac eforturi pentru a crește numărul asistenților medicali stomaterapeuți și pentru a îmbunătăți astfel calitatea îngrijirii medicale a pacienților români.
Recent, peste 20 de asistente medicale din București, Timișoara, Iași și Brașov au beneficiat, gratuit, de un training în stomaterapia pediatrică. Cursul a fost susținut de asistenți medicali licențiați în stomaterapie din Marea Britanie, la inițiativa OAMGMAMR București, în parteneriat cu Asociația Purtătorilor de Stomă Cutanată din România și fundația britanică Romanian Ostomy Patients Support Foundation (ROPSF).
În plus, la îngrijirea copiilor purtători de stomă stăm și mai prost, având în vedere că numărul asistenților medicali specializați este aproape nul. De ce este nevoie de asistenți medicali stomaterapeuți pediatric? În primul rând, pentru a oferi o bună pregătire preoperatorie a copilului, dacă acesta are o vârstă la care poate înțelege, sau a părinților, dacă vorbim de un pacient nou-născut. În plus, trebuie folosite anumite materiale specifice de protezare, iar asistenții trebuie și să consilieze părinții privind îngrijirea copiilor după externare. “Din fericire, majoritatea copiilor suferă de această afecțiune temporar, ei fiind purtători de stome pe perioade ce variază de la câteva luni la câțiva ani, după care pot fi reoperați și scapă de ele. Sunt și copii care sunt nevoiți să le poarte pe viață, iar îngrijirea lor poate fi destul de dificilă și de dramatică”, explică Cristian Dobre, vicepreședintele Asociației Purtătorilor de Stomă Cutanată din România.
Peste 450 de asistente medicale stomaterapeute, în Anglia
În Marea Britanie, stomaterapia reprezintă o specializare certificată de mai bine de 14 ani. Acolo, pentru a putea îngriji pacienții cu stome, asistenții medicali trebuie să urmeze și să promoveze un curs special care durează un an și care este echivalentul unui masterat.
“Lucrez cu fundația care a organizat acest curs de 20 de ani și pot spune că situația s-a îmbunătățit considerabil în România în ceea ce privește stomaterapia, însă mi-aș dori să văd cât mai multe asistente specializate în acest domeniu”, a declarat Jo Sica, asistent medical stomaterapeut la Spitalul Memorial din Teddington, Marea Britanie.
În ceea ce privește îngrijirea copiilor cu stome, Christeen Smith, de la Spitalul regal pentru copii din Edinburgh, Scoția, le-a transmis asistentelor din România să nu trateze copiii ca fiind niște adulți mai mici: “Există anumite similarități între adulți și copii, când vorbim de stomaterapie, însă sunt mult mai multe diferențe. Este nevoie ca asistentul medical stomaterapeut să cunoască foarte bine particularitățile tuturor copiilor, atât ale nou-născuțiilor, cât și ale celor care au 18 ani. De asemenea, trebuie să știe cum să comunice cu părinții, deoarece nu îngrijesc un simplu pacient, ci o familie întreagă”.
asist. med. gen. lic. Doina Carmen Mazilu, președinte OAMGMAMR București.
În prezent, există aproape 30 de asistenți medicali pregătiți în stomaterapie în România. Nefiind o specialitate certificată, fiecare obține un training mai mult sau mai puțin de durată. Noi ne-am dori foarte mult să obținem acreditarea mai multor specializări, nu doar pentru aceasta, care se conturează ca fiind o specializare necesară, pentru că, în general, toate specialitățile de chirurgie pe abdomen ar trebui să aibă un cabinet, cu personal specializat în domeniu. Mai ales că rata cancerelor de colon și a altor afecțiuni care pot duce la colostomie este foarte mare.
Mirabela Viașu