Politici de Sanatate

Asistenții medicali, o resursă vitală pentru asigurarea calității îngrijirilor în Sănătate

27 iunie
12:41 2016
Asistenții medicali, o resursă vitală pentru asigurarea calității îngrijirilor în Sănătate

În plină criză a sistemului de sănătate din România, asistenții medicali au obligația de a întări încrederea pacienților prin furnizarea de servicii de sănătate de calitate. Asistenții medicali sunt profesioniști, lideri, cercetători, formatori pentru alți profesioniști și reprezintă o resursă umană vitală pentru asigurarea calității îngrijirilor de sănătate.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala București, a răsplătit devotamentul, profesionalismul, dăruirea și implicarea asistenților medicali în îngrijirea pacientului, în cadrul celei de-a 4-a ediții a Galei Premiilor de Excelență în Asistență Medicală 2016. Evenimentul, la care au participat peste 500 de profesioniști din Sănătate, a avut loc vineri, 1 iulie, la Crystal Palace Ballroom din București. Ceremonia de decernare a premiilor a fost completată de un moment artistic de excepție – concertul Direcția 5. Evenimentul a fost organizat împreună cu revista Politici de Sănătate by Quinn – The Medicine Media.

Asistenții medicali sunt cel mai mare grup de furnizori de servicii din sănătate – suntem 160.000 de asistenți medicali în România, dintre care peste 21.000 numai în București. O sursă de putere pentru asistenții medicali este statutul de expert oferit de experiența și cunoștințele profesionale, prin care ei pot promova prevenția, pot face educație pentru sănătate și pot oferi servicii de îngrijire specifice. Conceptul concursului Premiile de Excelență în Asistență Medicală se bazează pe dorința de a reînvia și întări, în conștiința membrilor organizației, principiile și valorile profesiilor de asistent medical generalist, moașă și asistent medical.”

Asis. med. gen. lic. Doina Carmen Mazilu, președinte OAMGMAMR – Filiala București, cea mai mare filială a organizației naționale.

Repoziționarea profesiei medicale pe scara valorilor sociale

„Gala Premiilor de Excelență în Asistență Medicală este un eveniment de înaltă ținută în peisajul românesc. Resursa umană reprezintă o componentă esențială a oricărui sistem de sănătate, de al cărui profesionalism și dăruire depinde calitatea actului medical. Avem nevoie de o repoziționare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale, de redare a demnității profesioniștilor din Sănătate, iar evenimentul de astăzi reprezintă un exemplu extraordinar în acest sens, prin recunoașterea și premierea celor mai buni profesioniști. Suntem datori să onorăm acest potențial și să acordăm toată prețuirea celor care contribuie, zi de zi, prin muncă și sacrificii, la menținerea și asigurarea stării noastre de sănătate.” Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în Administrația Prezidențială

Sunt foarte mândru de echipa de moașe a Spitalului Filantropia. Sprijinul meu este mai mult moral, pentru că au reușit să devină mature, să gestioneze singure situația și, realmente, plusul pe care Spitalul Filantropia îl are astăzi în lumea medicală se datorează, cu certitudine, și moașelor, și Școlii Părinților.” Prof. dr. Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului Filantropia care și-a însoțit echipa premiantă la Gală.

Asistenți medicali și echipe de îngrijire

La cele șapte categorii de premii de excelență oferite în acest an de OAMGMAMR București s-au distins, prin eforturile depuse în slujba pacienților, precum și prin rezultatele extraordinare obținute în educație și cercetare, 17 asistenți medicali și 10 echipe de îngrijiri multidisciplinare, după cum urmează:

  • Secțiunea Determinare și implicare – premiul a fost acordat Echipei de îngrijire medicală la domiciliu a Fundației Crucea Alb Galbenă București
  • Premiul pentru echipe de îngrijire, subsecțiunea O șansă la viață: Echipa de îngrijire din secția Casa Doru a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, Echipa de îngrijire din secția Hemodializă a Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă, Echipa de îngrijire din secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Echipa de îngrijire din secția Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
  • Premiul pentru echipe de îngrijire, subsecțiunea Profesioniști în îngrijiri de calitate: Echipa de îngrijire din secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Echipa de îngrijire din secția Hematologie a Spitalului Universitar de Urgență București, Echipa de îngrijire din secția Pneumoftiziologie 8 a Institutului „Marius Nasta”.
  • Premiul pentru echipe de îngrijire, subsecțiunea Mama și copilul: Echipa Școala Viitorilor Părinți a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia
  • Premiul pentru advocacy și implicare în problemele comunității – Iuliana Corhan
  • Premiul special al juriului – Echipa de îngrijire din secția Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias
  • Premiul pentru întreaga activitate – Mioara Bedros (Spitalul Prof. „Dr. Dimitrie Gerota”), Elena Buruga (Spitalul Elias), Anica Dinu (Spitalul „Panait Sârbu”), Adolfina Geogloman (Spitalul Universitar București), Nușa Gheorghiu (Spitalul Elias), Ilinca Jugănaru (Spitalul „Bagdasar-Arseni”), Rodica Luți (Spitalul „Alexandru Obregia”), Elena Mandache (Spitalul Militar), Marioara Manolea (Spitalul „Sf. Ioan” – Maternitatea Bucur), Săftica Pecsi (Institutul „C.I. Parhon”), Mariana Rădulescu (Spitalul Universitar București), Magdalena Jeni Roman (Spitalul „Bagdasar-Arseni”), Victoria Trifan Stoleru (Spitalul Colțea), Viorica Tuluș (Spitalul „Constantin Angelescu”), Elena Vesa (Spitalul Prof. „Dr. Dimitrie Gerota”), Rodica Zabalovici (Spitalul „Sf. Ioan” – Maternitatea Bucur).

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: