Politici de Sanatate

Asistenții medicali – forța schimbării în îngrijirile medicale

21 iulie
16:25 2015
Asistenții medicali – forța schimbării în îngrijirile medicale

Asistenții medicali au o contribuție importantă în planificarea serviciilor de sănătate, în procesul de luare a deciziilor terapeutice, ca parte a echipei medicale multidisciplinare, precum și în dezvoltarea de politici sanitare adecvate și eficiente. Ei pot și trebuie să contribuie la crearea și implementarea politicilor publice din domeniul formării personalului medical, al sistemelor de livrare a îngrijirilor sigure și de calitate și al finanțării sistemului sanitar.

Cea de-a treia ediție a Premiilor de Excelență în Asistența Medicală 2015, organizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala București, a reunit peste 400 de asistenți medicali și își propune să promoveze munca și rezultatele extraordinare obținute de asistenții medicali și de moașe.

Asistenții medicali sunt lideri și parteneri ai sistemului de sănătate, reprezentând o resursă umană vitală pentru asigurarea calității îngrijirilor de sănătate. Acesta este și mesajul Strategiei globale de resurse umane pentru sănătate a Organizației Mondiale a Sănătății, și anume: nu putem vorbi de sănătate fără personal medical și nu putem vorbi de personal medical fără asistenți medicali și moașe. Trebuie să acționăm și să ne intensificăm eforturile pentru ca profesia noastră să fie recunoscută și în România ca fiind esențială pentru optimizarea îngrijirilor medicale și pentru transformarea sistemului sanitar românesc într-unul performant și cost-eficient.

Asis. med. gen. lic. Doina Carmen Mazilu, președinte OAMGMAMR – Filiala București.

“Compasiunea stă la baza procesului de vindecare. Se știe că, indiferent de specialitate, asistenții medicali sunt cei care petrec cel mai mult timp cu pacientul. Iată de ce este extrem de important ca, alături de cele mai bune îngrijri, să știm să oferim o vorbă bună, să arătăm înțelegere față de problemele și suferințele pacienților noștri, pentru a-i ajuta să depășească diferitele obstacole apărute în procesul de vindecare. În 2015 premiem abordarea inovativă și le mulțumim colegilor noștri pentru că reușesc zi de zi să ofere îngrijiri eficiente și de cea mai bună calitate”, explică președinta OAMGMAMR – Filiala București.

Prezent la Gala Premiilor de Excelență în Asistența Medicală 2015, ministrul Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, le-a mulțumit asis­tenților pentru mun­ca și grija oferite pacienților: “Știu că mediul și condițiile de muncă nu sunt întotdeauna cele mai bune, dar știu că depuneți toate eforturile pentru a face tot ce este mai bun pentru pacient, și anume a-i oferiți cele mai bune îngrijiri. Cred că este o idee extraordinară să-i premiem pe cei mai buni dintre colegii noștri și v-aș propune ca pentru anul viitor să organizăm o Gală împreună cu Ministerul Sănătății, pentru a le mulțumi tuturor colegilor din țară”.

Și în opinia vicepreședintelui Federației SANITAS, Marius Sepi, munca depusă de asistenții medicali este una de calitate, în ciuda neajunsurilor din sistem: “Știu că nu suntem întotdeauna apreciați, dar sunt convins că lucrurile vor merge, așa cum spune și dl ministru, din ce în ce mai bine. Sunt foarte mândru că sunt asistent medical!”.

14 asistenți medicali și 4 echipe de îngrijiri multidisciplinare, premiați în 2015

  1. Premiul pentru Îngrijiri acordate de către asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali în unitățile sanitare: Popovici Steluța, asistent medical generalist licențiat, director de îngrijiri la INBI „Matei Balș”; Schnaider Virginia, asistent medical pediatrie CMDTAMPB; Diaconu Ioan Anton, asistent medical generalist, Fundația Hospice „Casa Speranței”
  2. Premiul pentru Asistentul medical generalist, moașă și asistentul medical în educație și cercetare: Sultana Georgeta, asistent medical pediatrie, „Micii Campioni”

III. Premiul pentru Echipe de îngrijire: Echipa de îngrijiri multidisciplinară a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”; Echipa de asistenți medicali din Centrul de Donare al Spitalului Universitar de Urgență București; Echipa de îngrijiri a Secției Boli Infecțioase HIV/SIDA copii din cadrul INBI Prof. Dr. „Matei Balș”

  1. Premiul special al juriului: Echipa de îngrijiri multidisciplinară a Secției chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă  şi a Unității de  arși grav, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
  2. Premiul pentru întreaga activitate:Achim Mariana Veronica, asistent medical generalist, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia”; Avram Marcel, asistent medical generalist, Spitalul „Sf. Luca”, Bălășoiu Carmen, asistent medical pediatrie, Spitalul Universitar de Urgență București; Constantinescu Viorica, asistent medical obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu”; Dorobanțu Valerica, asistent medical generalist, Spitalul CF Witting; Hăbuc Laurențiu, asistent medical generalist, Spitalul „Bagdasar Arseni”; Iane Georgeta, asistent medical generalist, Spitalul Clinic „Dr. I Cantacuzino”; Moise Georgeta, asistent medical generalist, Spitalul Clinic Colțea; Olinescu Marilena, asistent medical generalist, Spitalul Clinic Colțea; Stoica Constanța, asistent medical generalist, Spitalul Clinic de Urgență București.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost completată cu trei momente artistice de excepție: recital de pian și violoncel, susținut de Monica Florescu (pian) & Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), o selecție de dansuri de societate, precum și un recital special susținut de renumitul bariton Iordache Basalic.

Gala Premiilor de Excelență în Asistența Medicală 2015 este un eveniment organizat de OAMGMAMR – Filiala București, pentru a promova dezvoltarea profesiei de asistent medical prin premierea asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali pentru devotamentul, profesionalismul și implicarea în îngrijirea pacienților.

Management logistic asigurat de Quinn – The Medicine Media.

Prezent la Gala Premiilor de Excelență în Asistența Medicală 2015, ministrul Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, le-a mulțumit asistenților pentru munca și grija oferite pacienților.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: