Politici de Sanatate

ASCO 2015 – Direcții noi în managementul clinic al cancerului

22 iulie
10:46 2015
ASCO 2015 – Direcții noi în managementul clinic al cancerului

Medicina personalizată, accesul la terapii țintite, abordarea centrată pe pacient și stimularea cercetării oncologice sunt doar câteva dintre temele dezbătute în cadrul celei de-a 51-a ediții a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), desfășurată la Chicago, în perioada 29 mai – 1 iunie 2015.

De la prima demonstrație publică a CancerLinQ, o colaborare între ASCO și gigantul de software SAP care permite medicilor oncologi să utilizeze bazele mari de date, la lansarea primului studiu clinic coordonat de ASCO – TAPUR (Targeted Agent and Profiling Utilization Registry), întâlnirea anuală și-a respectat promisiunea de a prezenta participanților cele mai revoluționare cercetări din domeniul oncologiei. De asemenea, discuțiile despre valoarea și costul îngrijirilor în cancer au stat la baza programului științific a cărui temă principală a fost „Iluminare și Inovație: Transformarea datelor în cunoaștere”.

Mesajul principal al ASCO 2015 a fost că specialiștii trebuie să-și unească forțele pentru a doborî cancerul, definit nu ca o boală în sine, ci ca un complex de mai multe boli ce trebuie abordate multidisciplinar. Cei peste 37.000 de oncologi din întreaga lume au căzut de acord că este nevoie de noi opțiuni terapeutice care să crească supraviețuirea în cancer, iar numeroase studii clinice au evidențiat potențialul extrem de promițător al terapiilor imuno-oncologice în tratamentul diferitelor cancere avansate. Printre acestea, amintim melanomul, cancerul pulmonar, colorectal și cancerele hematologice.

În cadrul întâlnirii din acest an a fost anunțată și lansarea publicației online Journal of Global Oncology, dedicată publicării lucrărilor de cercetare originale din domeniul cancerului în țările cu venituri mici și mijlocii. „Scopul publicației este de a promova colaborarea internațională între cercetători, oferind îndrumare autorilor care se vor asigura de atingerea celor mai înalte standarde în domeniu”, a declarat în deschiderea evenimentului prof. Peter Paul Yu, președintele în exercițiu al Societății Americane de Oncologie Clinică.

Reuniunea anuală a oferit, de asemenea, posibilitatea de a recunoaște și premia realizările importante din domeniul oncologiei. Una dintre principalele distincții acordate este Premiul David A. Karnofsky, oferit încă din 1970 oncologilor care au adus contribuții remarcabile în cercetarea, diagnosticul și tratamentul cancerului. Anul acesta, premiul a mers la dr. Suzanne L. Topalian, de la Johns Hopkins Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center, pentru cercetarea sa din domeniul receptorului de molecule numit Moarte Programată 1 (PD-1) și inhibitorul PD-L1, care a avut un rol esențial în dezvoltarea de agenți anti PD-1 pentru tratamentul cancerelor avansate. „Biomarker PD-L1 nu este un biomarker absolut, așa cum avem pentru anumite medicamente care blochează căile de semnalizare sau care țintesc mutațiile oncogene. Acesta este un alt fel de marker, iar interpretarea sa este mult mai complexă”, a explicat dr. Suzanne Topalian.

Pentru prima dată în istoria ASCO, o sesiune plenară a inclus o discuție privind valoarea și costul îngrijirii oncologice. Dezbaterea a fost condusă de dr. Leonard Saltz, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, care a precizat că trebuie adoptate strategii alternative de plată, care nu stimulează creșterea costurilor îngrijirilor: „Putem să ne acceptăm responsabilitatea de a oferi îngrijiri de înaltă calitate și cost-eficiente, iar acest lucru înseamnă să alegem cu înțelepciune”.

ASCO 2015 a reunit mai mult de 37.000 de medici oncologi, din care peste jumătate au provenit din țări din afara Statelor Unite ale Americii. Din cele aproape 6.000 de rezumate înscrise, aproximativ 4.900 au fost publicate cu ocazia întâlnirii, iar peste 2.300 au fost prezentate la fața locului, în timpul sesiunilor științifice. Dintre acestea, 875 de studii clinice în diferite faze de dezvoltare s-au axat pe imunoterapie.

Reuniunea anuală a oferit posibilitatea de a recunoaște și premia realizările importante din domeniul oncologiei.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: