Politici de Sanatate

Asasinul invizibil: poluarea aerului în Europa

09 august
12:58 2018
Asasinul invizibil: poluarea aerului în Europa

Poluarea aerului rămâne cel mai mare risc de sănătate pentru mediul înconjurător din Europa, în pofida conștientizării sporite a impactului acesteia asupra sănătății în ultimele decenii și a diverselor inițiative politice la nivel internațional, european, național și regional / urban. ”Respirația este funcția elementară în susținerea vieții și tocmai aceasta este vizată în mod direct de efectele nocive ale poluării aerului”, atrage atenția European Public Health Alliance (EPHA).

Fenomenul poluării nu este o alegere, ci o expunere involuntară și inevitabilă la acest risc, care afectează 100% din populație, de la naștere până la deces. Bolile cauzate de poluare au fost responsabile de aproximativ 9 milioane de decese premature în 2015 – 16% din totalul deceselor la nivel mondial, de trei ori mai multe decese decât cele cauzate de SIDA, tuberculoză și malarie la un loc și de 15 ori mai mult decât cele provocate de toate războaiele și alte forme de violență. Poluarea aerului duce la reducerea semnificativă a speranței de viață și a productivității.

Emisiile de dioxid de carbon, în special din transportul rutier, contribuie în mod semnificativ la creșterea costurilor de sănătate. În timp ce riscurile relative asociate cu nivelul actual al poluării aerului înconjurător sunt, de obicei, destul de mici, impactul general al acesteia asupra sănătății publice este substanțial și, prin urmare, beneficiul politicilor privind aerul curat poate fi uriaș.

Standardele actuale privind calitatea aerului se concentrează pe minimizarea numărului de zile cu concentrații ridicate ale poluării aerului. Cele câteva zile cu concentrații foarte ridicate ale poluanților atmosferici primesc, de obicei, o atenție deosebită din partea mass-media, în timp ce publicul este, adesea, mai puțin conștient de perioadele regulate lungi de concentrații oarecum mai scăzute, dar încă nesănătoase, ale poluanților din atmosferă.

”Politicile care duc la reducerea susținută a concentrațiilor de poluanți au un potențial crescut de a conduce la beneficii mai mari pentru sănătatea publică decât <politicile de urgență> care vizează prevenirea câtorva vârfuri extreme de poluare a aerului”, concluzionează specialiștii.

Bogdan Guță

Sursa: https://epha.org/briefing-health-burden-air-pollution-europe/

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: