Inițiativa legislativă privind Asistența medicală mobilă a fost votată marți, 22 februarie, cu unanimitate în plenul Camerei Deputaților.
Legea a fost inițiată având la bază experiența cadrelor medicale ale Caravanei cu medici care, timp de opt ani, a organizat 116 caravane consultând peste 11.000 de pacienți din satele României. ”O caravană medicală implică un efort logistic, financiar și administrativ destul de mare și complex. Și aduce la un loc actori sociali și categorii profesionale și sociale care au nevoie mai mult ca oricând să conlucreze și să facă treabă pentru comunitatea lor. Intervenția de tip caravană medicală este una din metodele prin care ajungem în comunitățile defavorizate, la oamenii care nu au acces la servicii de asistență medicală, care sunt fie izolați geografic, fie nu au asigurări de sănătate sau medic de familie în comunitate, fie pur si simplu nu-și permit să-și plătească drumul până la un spital din oraș”, a declarat deputatul Tudor Pop, inițiatorul proiectului.
Noul concept de asistență medicală oferă servicii pentru prevenție, profilaxie și screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate populației aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.
Proiectul mai prevede:
- decontarea serviciilor medicale oferite de către medicii specialiști, medicii rezidenți și personalul medico-social implicat;
- recunoașterea activității prestate de către aceștia ca normă de lucru în cadrul instituției în care profesează;
- includerea educației pentru sănătate realizate atât de personalul medical cât și de organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul sănătății;
- acordarea cu prioritate a asistenței medicale gravidelor și mamelor adolescente din zonele defavorizate, dar și consultarea pacienților neasigurați;
- implicarea autorităților centrale în susținerea și facilitarea organizării activităților de asistență medicală mobilă.
Serviciile medicale mobile ce se pot organiza sub forma unor caravane medicale, unități medicale mobile, în cadrul centrelor comunitare integrate ori în școli sunt complementare medicinei de familie și sunt corelate cu asistența medicală comunitară pentru a deservi cât mai bine populația deprivată de servicii de sănătate. (V.G.).