Politici de Sanatate

Anatomia patologică, vârful de lance al unui diagnostic final, corect și complet

29 iunie
08:42 2021
Anatomia  patologică,  vârful de lance al unui diagnostic final, corect și complet

Anatomopatologia are un rol esențial în determinarea tipului histologic și alegerea terapiilor adecvate în afecțiunile oncologice și hemato-oncologice, cu atât mai importantă în ultimii ani, în contextul dezvoltării terapiilor țintite și accesului tot mai extins al pacienților la acestea. Însă astfel de metode de diagnostic presupun o resursă umană specializată, echipamente performante, circuite clare, de care să beneficieze atât medicii, cât și pacienții și, mai presus de toate, o finanțare adecvată. „Anatomia patologică este vârful de lance al unui diagnostic final, corect și complet. Însă potențialul acestei specialități este incomplet fructificat la nivel național atât din punct de vedere medical, cât și academic/științific”, atrage atenția prof. dr. Maria Sajin, președintele Comisiei de anatomie patologică din Ministerul Sănătății.

 

Tehnicile avansate de diagnostic presupun o resursă umană calificată. Se face suficient pentru pregătirea specialiștilor în anatomie patologică?

Pentru specialitatea noastră avem un avantaj: resursa umană. Medicii specialiști anatomo-patologi, la finalizarea rezidențiatului, sunt familiarizați cu diagnosticul histopatologic complet al leziunilor tumorale: tipul histologic cu justificarea grad-ingului și a stadializării OMS în colorațiile uzuale (alcaloizi valabili de aproape 200 de ani), colorații speciale și, în ultimii 30 de ani, completarea diagnosticului prin tehnici (metode) de biologie moleculară: imunohistochimie și teste genetice. Această acomodare pentru medicina de precizie este secundară accesului la literatura internațională de specialitate, participării la congrese și cursuri internaționale, din fondurile proprii ale tinerilor specialiști.

Există o diferență între stat și privat în ceea ce privește dotarea cu echipamente? Cum afectează această diferență pacienții?

În ceea ce privește echipamentele, majoritatea spitalelor „de stat” nu sunt dotate corespunzător, ceea ce implică o metodă „sui generis”: medicul anatomopatolog pune diagnosticul și indică fragmentul de țesut (blocul de parafină) unde se găsește cel mai reprezentativ țesut tumoral. După diagnosticul final histopatologic (completat sau confirmat cu teste imunohistochimice adecvate), managementul terapeutic al pacientului este preluat de serviciul de oncologie, cel ce recomandă efectuarea de teste suplimentare, uneori cu valoare prognostic-predictivă (imunohistochimice, biologie moleculară sau genetice), care pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru aceste servicii există un plafon de cheltuieli și, nu de puține ori, pacientul este nevoit să plătească investigațiile suplimentare pentru a nu mai aștepta să îi vină rândul, mai ales în situația în care începerea tratamentului oncologic este imperioasă. În situația anterior menționată, pacientul se întoarce la spitalul unde a fost operat și își ridică fragmentul de țesut/blocul de parafină (împreună cu lama de sticlă corespunzătoare), merge la laboratoarele private și apoi returnează blocul de parafină/preparatul histopatologic și rezultatul primit, pe care anatomopatologul spitalului de stat îl atașează la documentele pacientului din Departamentul de anatomie patologică. Pentru noi, rămâne inexplicabil acest ocol. Soluția adecvată care ar putea rezolva această tergiversare este dotarea laboratoarelor de anatomie patologică astfel încât să poată oferi toate datele necesare unui diagnostic final și complet, instruirea adecvată, continuă și competentă a personalului medical și auxiliar pentru utilizarea aparaturii medicale și decontarea testelor suplimentare imunohistochimice sau moleculare la nivel de spital. Astfel, pacientul (oncologic) nu va fi nevoit să temporizeze inițierea tratamentului.

Cum poate fi îmbunătățită această specializare la nivel național? Care sunt necesitățile urgente?

Necesitățile la nivel național țin de finanțarea deficitară a acestei specialități. Ca reprezentant în Comisia de anatomie patologică, știu că s-au realizat în cadrul comisiei ghiduri de diagnostic macroscopic (tehnica necropsiei sau a modului de orientare a fragmentelor pieselor de rezecție), de diagnostic microscopic complet, de colorații uzuale/speciale, imunohistochimie și de biologie moleculară. Am trimis la ministerul nostru și necesarul de dotări cu mijloace fixe/consumabile și… așteptăm.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: