Politici de Sanatate

Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România

16 martie
12:11 2022
Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană suferă de depresie, echivalentul a 4,3% din populația UE.

În ultima perioadă, efectele psihologice ale pandemiei cauzată de COVID-19 au determinat o creștere masivă la nivel global a incidenței anxietății și depresiei, cu 25% doar în primul an de pandemie. Este foarte probabil ca această cifră să fie și mai mare în prezent. Pe de altă parte, contextul pandemiei a făcut subiectul depresiei mai relevant și mai prezent ca niciodată, medicii și academicienii din întreaga lume numind-o „pandemia tăcută” sau „pandemia paralelă”.

În acest context, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson a lansat „Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România”, raport care propune actorilor interesați o serie de acțiuni recomandate pentru îmbunătățirea managementului și îngrijirii pacienților cu depresie în România.

Acest raport se concentrează pe patru domenii cheie identificate ca priorități de îmbunătățire a managementului depresiei:

  • Servicii integrate și complete pentru depresie
  • Date pentru stimularea îmbunătățirii mijloacelor de îngrijire a depresiei
  • Implicarea și responsabilizarea celor care suferă de depresie
  • Utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți accesul la îngrijire

”Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România” face parte dintr-o serie mai amplă de rapoarte individuale care evaluează principalele politici și servicii naționale de sănătate furnizate persoanelor care suferă de depresie în Belgia, Franța, Italia și România.Documentul continuă un raport al Uniunii Europene din 2018 realizat de nouă grupuri ale părților interesate, care a prezentat 10 domenii unde sunt necesare acțiuni prioritare pentru a obține „O abordare sustenabilă a depresiei: trecerea de la vorbe la acțiuni”.

„Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România are la bază un obiectiv foarte important pentru compania noastră, acela de a oferi pacienților din România acces la servicii medicale de calitate și tratamente inovatoare, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Urmare a analizei, o serie de recomandări de îmbunătățire a politicilor în domeniul sănătății mintale au fost formulate de experti și suntem determinați să colaborăm cu autoritățile și factorii de decizie pentru a le transforma în acțiuni. Pe termen mediu, ne dorim ca persoanele diagnosticate cu depresie să poată beneficia de servicii și tratamente personalizate, într-o abordare medicală integrată”, a declarat Sévan Kaloustian, Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson România.

„Serviciile de sănătate mintală din România au trecut prin reforme succesive menite să dezinstituționalizeze îngrijirea și să transfere cât mai multe servicii în medii comunitare. Deși există politici care sprijină această schimbare, trebuie să acordăm mai multă atenție aplicării lor practice. Este nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea depresiei, pentru toate componentele sale: prevenție, diagnosticare precoce, dezvoltare de servicii integrate și cuprinzătoare, acces la tratamente și tehnologii inovatoare care îmbunătățesc starea pacienților”, a afirmat și conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

„Sperăm ca această analiză să stimuleze factorii de decizie să colaboreze îndeaproape cu toate părțile interesate, inclusiv cu comunitatea medicală, pentru a inversa cursul depresiei în România, adoptând o abordare integrată și preventivă, pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, în toată complexitatea sa. Mai ales în contextul pandemic, depresia trebuie să devină o prioritate pentru noi toți”, a atenționat prof. dr. Doina Cozman, președinte Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, membru al Grupului consultativ pentru Analiza politicilor și a îngrijirii depresiei în România.

„Îngrijirea integrată – un sistem centrat pe pacient, care sprijină persoanele cu depresie pe tot parcursul vieții și în întregul sistem de sănătate – este esențială pentru a oferi sprijin și tratament adecvat. Integrarea serviciilor de sănătate mintală și a serviciilor de asistență socială poate crește rata de tratament și poate reduce povara pacienților”, a declarat dr. Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților.

V.G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: