Politici de Sanatate

Alianța Medicilor – o nouă voce menită să apere interesele medicilor

10 februarie
10:42 2016
Alianța Medicilor – o nouă voce menită să apere interesele medicilor

Alianța Medicilor este o idee. Aceea că sistemul de sănătate din România este profund nedrept şi profund inechitabil. Este o mișcare pornită în mediul virtual ca reacție la neglijarea permanentă, de către factorii de decizie, a statutului medicului, una dintre problemele centrale ale oricărui sistem de sănătate. Alianța Medicilor îşi propune să devină un purtător de cuvânt al medicilor din România şi un partener de negociere pentru oricine este interesat de o schimbare în bine a sistemului de sănătate, explică dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Cât de reprezentativă este, în acest moment, Alianța Medicilor?

Cred că sunt două aspecte de discutat. Primul este cel al creșterii exponențiale a membrilor din grupul nostru de Facebook, în primele săptămâni de la înființare depășind cifra de 30.000. Această creștere și discuțiile care au fost purtate nu fac decât să sublinieze că lucrurile nu merg deloc bine în sănătatea românească, lucru evident pentru orice observator onest.

În al doilea rând, numărul aderenților organizației noastre creşte constant, dar nu exponenţial. Nici nu ne așteptam la un val uriaş, oricât am fi fost de optimiști. Organizația noastră este tânără, are mai puţin de două luni de la căpătarea personalității juridice, timp în care am avut în principal preocupări organizatorice. Pe de altă parte, prin definiţie medicii sunt o breaslă greu de urnit, din multe motive: ierarhii formale și informale destul de rigide, conservatorism, suspiciune. Toate acestea sunt cauzate de educaţie, carieră, sistemul în care trăim. Diferenţele între un medic format în România şi altul de acelaşi rang din Europa, dincolo de pregătirea profesională, sunt imense. Inclusiv aici sunt multe lucruri de schimbat. Suntem convinşi că încetul cu încetul vor fi schimbate, dar trebuie să începem de undeva.

ONG-ul a luat naștere în urma mișcării izbucnite pe Facebook în august 2015, când peste 30.000 de persoane s-au unit pentru a lupta împotriva corupției. Credeți că va fi într-adevăr eliminată șpaga?

Întemeierea unui sistem pe corupție este nedreaptă și trebuie să dispară. Mai ales când vorbim de sistemul medical, de oameni bolnavi, aflați poate în cel mai greu moment al vieții lor, doborâți de durere și de anxietate. Este revoltător. Și, da, acest gen de corupție trebuie să dispară și poate dispărea, fiindcă nici pacienții, nici medicii nu îl doresc, dimpotrivă. Singurii care doresc menţinerea acestei situaţii sunt politicienii, din multe motive, unele dintre ele fiind comoditatea şi frica de a schimba ceva.

Citind mesajele și comentariile de pe Facebook, se poate observa că medicii au foarte mare încredere în Alianță și în obiectivul său de a redefini statutul medicului. Care este planul dvs. de acțiune în acest sens?

Este o întrebare grea. Toată lumea este de acord că acest statut nu este cel pe care corpul medical îl merită. Acest acord este exprimat inclusiv în programul de guvernare asumat de actualul premier, la capitolul Sănătate.

Vorbind de un plan de acțiune, primul obiectiv ar fi să îi facem pe cei care decid politic să recunoască deschis și nu de fațadă că există o problemă și să își asume un set de măsuri concrete, cu obiective și termene măsurabile, cu indicatori de performanță palpabili, cu responsabili cunoscuți. În momentul acesta, trebuie să fim conștienți că, din punct de vedere politic, Sănătatea a fost unul dintre ministerele văduvite. Au fost 25 de miniștri în 25 de ani, fiecare cu programul și ideile personale. Deciziile sunt împărțite între Ministerul Sănătății, CNAS și Ministerul de Finanțe, fără să mai pomenim de diversele agenții naționale, de Colegiul Medicilor și de alte organisme. Nu putem face într-o lună ceea ce nu s-a făcut în 25 de ani, nimeni nu poate, dar am fi mulțumiți să vedem că se fac o serie de pași esențiali și că există un consens la nivel politic, exprimat conceptual de fiecare dată, fără a fi pus în aplicare.

Ce măsuri ar trebui luate de guvern pentru a rezolva situația actuală?

Migraţia medicilor nu este o caracteristică a ţării noastre. Se întâmplă peste tot, chiar şi în ţări cu un standard de viaţă ridicat, cum ar fi Marea Britanie. De ce pleacă medicii? Ce găsesc în alte părţi? În primul rând, venituri mai mari. Apoi, realizare profesională. Răspunsul este atât de simplu şi la îndemână. O posibilă soluţie este inclusă în programul guvernului, care înţelege schimbarea statutului personalului medical prin creşterea veniturilor şi modificarea traseului de carieră. Ar fi ideal, nu s-a făcut niciun pas înspre realizarea acestui obiectiv. Chiar şi la consultarea publică referitoare la buget, din luna decembrie a anului trecut, la întrebarea pusă de noi reprezentanţilor guvernului: cum înţeleg să realizeze aceste obiective în condiţiile în care bugetul alocat Sănătăţii a beneficiat de o creştere care de-abia acoperă creşterea salarială de 25%, promisă de guvernul precedent? Răspunsul a fost: nu ştim, nu putem răspunde. Ceea ce duce enunțarea acestor obiective în sfera exercițiilor de imagine. Astfel, o primă măsură este asumarea stării de fapt. Este absolut necesară o radiografie transparentă a sistemului, pentru ca toată lumea să știe clar unde ne situăm. Trebuie să discutăm clar, politic vorbind, de strategia păguboasă care se aplică și acum, aceea a ascunderii adevărului și a proclamării sus și tare că avem tot ce ne trebuie aici. Realitatea este cu totul alta și, dacă dorim cu adevărat să schimbăm ceva, realitatea trebuie asumată. În primul rând de politicieni, dar și de medici, pacienți și de orice contribuabil.

Care sunt principalele priorități ale Alianței Medicilor în 2016?

Avem două mari obiective, care sunt strâns legate unul de altul: să devenim organizaţia reprezentativă a medicilor din România şi să fim consideraţi cu adevărat un partener de negociere cu persoanele de decizie din sistemul medical, un partener care să apere drepturile şi interesele medicilor. Până în momentul de faţă, interesele medicilor au cântărit extrem de puţin, au fost ignorate cu bună ştiinţă, deși de multe ori medici erau şi cei care decideau. Bineînţeles, există și alte organizaţii care pretind că reprezintă interesele corpului medical. Cea mai îndreptățită ar fi Colegiul Medicilor, legiferat ca fiind organizația profesională a medicilor din România şi care, prin statut, „apară interesele şi prestigiul corpului medical“. Recentele alegeri, cu o participare care la nivelul Bucureştiului s-a cifrat la circa 700 de votanţi dintr-un corp medical de 15.000 de medici, arată clar cât de reprezentaţi se simt medicii de această organizaţie. Mişcarea sindicală, care la momentul actual este partenerul de discuţie recunoscut şi preferat pentru cei care decid politic, are două mari neajunsuri, din punctul nostru de vedere. Este divizată în trei organizaţii mari, la care se adaugă mai multe organizaţii mici, fiecare dintre ele afiliate la diverse confederaţii sau blocuri sindicale. Nu există o confederaţie a sindicatelor din sănătate, aşa cum ar fi normal. În plus, aşa cum este conceput şi gândit legal un sindicat, nu se va putea ajunge la un sindicat al medicilor, deoarece niciodată nu va putea avea reprezentativitate în unităţile în care va activa.

În acest context, se simte nevoia unei noi voci, care să reprezinte interesele medicilor. Orice s-ar spune, medicii sunt motorul principal al sistemului de sănătate oriunde în lume.

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: