Politici de Sanatate

Prof. Alexandru Rafila: „Vaccinarea trebuie încurajată pe toate căile”

15 noiembrie
12:34 2019
Prof. Alexandru Rafila: „Vaccinarea trebuie încurajată pe toate căile”

Activitatea de vaccinare trebuie să fie accesibilă tuturor persoanelor, adulților, categoriilor la risc, copiilor, iar acest lucru nu se poate face decât dacă schimbăm filozofia organizării, atrage atenția prof. dr.Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie.

În opinia sa, „nu putem să punem obstacole administrative sau nu putem să punem taxe, cum ar fi taxa de clawback, atunci când discutăm despre vaccinuri noi. Trebuie să încurajăm lumea să se vaccineze, pentru că acest lucru nu numai că protejează sănătatea și reduce decesele, dar reduce costurile pentru sistemul de sănătate, deci inclusiv pentru asiguratori, pentru casa de sănătate și reduce și cheltuielile cetățenilor din propriul buzunar atunci când merg să-și cumpere medicamente care nu sunt compensate.  Beneficiul este pentru toată lumea!”

Potrivit specialistului, scăderea acoperirii vaccinale în România și în alte țări a dus la reapariția unor boli transmisibile care tindeau către eliminare. De asemenea, „în România acoperirea vaccinală variază între 65 și 85% la principalele antigene cuprinse în Programul Național de Vaccinare. 98% dintre cazurile de rujeolă din România (18.500 de cazuri) au apărut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet! În plus, gripa a făcut ravagii în sezonul 2018-2019, iar acoperirea vaccinală din România la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani abia ajunge la 20% față de 75 %, nivel recomandat de OMS. Majoritatea adulților și copiilor continuă să nu fie vaccinată”.

Consumul de antibiotice – educația populației și a  personalului medical

Consumul de antibiotice are 2 elemente. ”Este vorba de consumul populației, care trebuie educată să nu consume din proprie inițiativă, ci doar la prescripția medicului și, de asemenea, atunci când trebuie, cu durata și doza recomandată. Al doilea element este legat de educarea personalului medical privind prescripția de antibiotice, care nu trebuie făcută în niciun caz în infecții virale sau în alte circumstanțe, de exemplu,  recomandat profilactic atunci când nu este cazul. Ceea ce, din păcate, se mai întâmplă”, a spus prof. Rafila.

În ceea ce privește  rezistența la antibiotice și infecțiile asociate asistenței medicale,  situația reală din România este cunoscută probabil parțial. Sunt raportate de 10 ori mai puține infecții decât media UE, iar bacteriile multi-rezistente izolate în cazul infecțiilor invazive, grave, reprezintă unele dintre cele mai ridicate procentaje din UE. Aceste probleme ar putea fi rezolvate prin „diagnosticul microbiologic în spitale, 24h/7zile, care este esențial pentru a putea cunoaște și ține sub control cele două fenomene. Organizarea cât mai rapidă de laboratoare sau compartimente de microbiologie care să aparțină spitalelor publice, încadrate cu medici microbiologi/medici de laborator care să poată colabora cu epidemiologul și cu responsabilul de prescrierea antibioticelor din spital (medic de boli infecțioase), pe baza protocoalelor și pe baza cunosterii situației din fiecare spital, reprezintă soluția problemei”

Declarațiile au fost făcute în contextul celei de-a 12-a ediții a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, care a adus la București peste 600 de specialiști din domeniul bolilor infecțioase: microbiologi și medici de laborator, epidemiologi, infecționiști, precum și reprezentanți din alte specialități care se confruntă cu această patologie – medici de familie, pediatri, pneumologi, etc.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: