
2016 este anul în care se schimbă conducerea universităților de medicină și farmacie din România. În unele universități, alegerile pentru funcția de rector au avut loc încă din luna decembrie a anului trecut – universitățile de medicină și farmacie din Cluj-Napoca și Craiova – în timp ce la UMF Timișoara și UMF Tîrgu Mureș, alegerile se vor finaliza abia în luna martie a acestui an. În februarie vom afla și cine va conduce pentru următorii patru ani Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
Conducerea UMF Cluj-Napoca și UMF Craiova – stabilită deja
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu-Hațieganu” din Cluj-Napoca va fi condusă în următorii patru ani tot de prof. univ. dr. Alexandru Irimie, care a fost și singurul candidat la acest post. Prof. Irimie a obținut 519 voturi pentru (94,88%) din totalul de 547 de voturi exprimate și valide. 28 de persoane au votat împotriva sa.
Reamintim că prof. univ. dr. Alexandru Irimie este medic primar, doctor în științe medicale, deține o supraspecializare în chirurgie oncologică şi ginecologie oncologică și un masterat în Managementul serviciilor de sănătate. Conform CV-ului, prof. Irimie are o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare.
Și prof. univ. dr. Ion Rogoveanu a fost reales rector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. La fel ca în Cluj-Napoca, prof. Rogoveanu nu a avut contra candidat.
Prof. univ. dr. Ion Rogoveanu este doctor în științe medicale, specializarea Medicină internă și Gastroenterologie. Coordonează programul de rezidențiat, specializarea gastroenterologie și face parte din echipa de coordonare a activității medicale și de cercetare a Centrului de Cercetare şi Tratament în Gastroenterologie bazat pe metode imagistice şi studii moleculare (TARGET). Înainte de a ocupa funcția de rector al UMF Craiova în 2012, a fost decanul Facultății de Medicină din Craiova, iar între 2007 și 2011 a fost șeful secției Medicină Internă I la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
7 candidați la UMF Iași
Deocamdată, în acest an electoral, cea mai mare concurență pentru funcția de rector se înregistrează la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, unde s-au înscris șapte persoane. Este vorba despre prof. univ. dr. Mihai Chiriță la Facultatea de Bioinginerie Medicală, prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară, prof. univ. dr. Stefan Octavian Georgescu, șeful secției Chirurugie II a Spitalului Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” din Iași, prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, șef disciplină Microbiologie, Facultatea de Medicină, UMF Iași, prof. univ. dr. Radu Iliescu, fost prorector al UMF Iași, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, fost rector interimar al UMF Iași și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, șeful secției Chirurgie I de la Institutul Regional de Oncologie Iași.
Primul tur de scrutin pentru funcția de rector al UMF Iași este programat pentru 22 ianuarie 2016, iar al doilea tur – pe 25 ianuarie 2016.
2 candidați la UMF București
În cursa pentru funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București s-au înscris doi candidați: actual rector Acad. Ioanel Sinescu și conf. univ. dr. Laurențiu Belușică, șeful secției Chirurgie a Spitalului Militar al MAI “Prof. dr. Dimitrie Gerota”.
Dezbaterile publice privind planurile manageriale ale celor doi candidați vor avea loc la începutul lunii februarie, iar alegerile sunt programate pentru 10 februarie 2016 (turul I), respectiv 17 februarie (turul II).
Alegerile la UMF Timișoara și Tg Mureș – în martie
Pentru funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș înscrierea ;i validarea candidaților are loc în prima parte a lunii februarie. Inedit pentru sistemul medical superior din România este modul în care se vor desfășura alegerile la UMF Tîrgu Mureș. Rectorul va fi stabilit prin concurs și nu prin vot. Acest sistem funcționează de mult timp în Occident și este permis de Legea Educației din România, însă marea majoritatea a universităților l-au fost respins prin referendum. Concursul pentru desemnarea noului rector al UMF Tg Mureș se va desfășura în perioada 7 – 11 martie 2016.
Și la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara înscrierile pentru obținerea funcției de rector încep în luna februarie, iar alegerile vor avea avea loc la finalul lunii, urmând ca la 1 martie 2016 să fie anunțată noua conducere a universității.
Mirabela Viașu