Interviu cu Mihaela Geoană
Mihaela Geoană este preşedinta Fundaţiei „Renaşterea” pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură. Fundaţia a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. De la înfiinţare, Fundaţia „Renaşterea” a derulat o permanentă activitate de informare a femeilor asupra importanţei efectuării unor controale medicale periodice pentru depistarea la timp şi tratarea cu succes a maladiei. În urma rezultatelor deosebite obţinute în activitatea desfăşurată şi întrunind condiţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data de 5 februarie 2008, prin hotărâre de guvern, Fundaţiei „Renaşterea” i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.
Care sunt prioritățile Fundației “Renașterea”, în domeniul sănătății?
Încă de la înființarea Fundației “Renașterea”, în anul 2001, prioritatea noastră a fost aceea de a schimba mentalități, de a informa corect femeile din România în legătură cu importanța prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului. Acesta a fost principalul program pe care l-am derulat timp de trei ani, după care am considerat că trebuie să oferim femeilor posibilitatea de a face investigațiile medicale care pot semnala o eventuală afecțiune în stadiu incipient. Astfel, am inaugurat, pe rând, patru centre medicale: două în București și două Unități Medicale Mobile. Și, pentru că în România este nevoie de un program național coerent care să vizeze cancerul, ne-am manifestat disponibilitatea către autoritățile statului de a ne alătura și de a oferi experiența noastră acumulată în 13 ani de activitate, în derularea de campanii de comunicare și oferirea de servicii medicale de calitate româncelor.
Cineva spunea că advocacy-ul e precum un avion în zbor: dacă i se opresc motoarele, se prăbușește. În contextul crizei economice, în care “combustibilul” este limitat, ce șanse considerați că ar avea advocacy-ul în sănătate, în România?
Eu sunt de părere că dacă ești determinat, într-o anumită cauză, nu se poate să nu reușești. Este cert că nu beneficiem de condiții optime din punct de vedere economic, iar traseul de urmat este unul sinuos. Însă advocacy‑ul reprezintă şi în România una din principalele „arme” pe care noi, societatea civilă, le avem la îndemână şi cu care trebuie să luptăm pentru un scop atât de important – Sănătatea.