Politici de Sanatate

Advocacy pentru bolile cardiovasculare

27 iunie
11:54 2016
Advocacy pentru  bolile cardiovasculare

Realocarea finanțărilor pentru tratamentul bolilor cardiovasculare și posibilitatea tinerilor rezidenți să efectueze stagii de pregătire în spitalele private din România sunt două dintre soluțiile propuse de specialiști pentru creșterea accesului pacienților cardiovasculari la îngrijiri de calitate.

 Raportul din 2015 al Băncii Mondiale arată că România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare – cu o medie de 108,9 decese la 100.000 de locuitori, față de 43,8 la 100.000 de locuitori în Uniunea Europeană. De asemenea, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în țara noastră, cu 57% din totalul cauzelor de deces. Participanții la conferința de Advocacy Internațional „Șansa la Viață a Pacienților Cardiovasculari” au atras atenția că tratamentul principalei surse de mortalitate din țara noastră primește doar 4,5% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Prioritate în Strategia națională 2016 – 2020

Conferința internațională de Advocacy, organizată de Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Comisia consultativă de chirurgie cardiovasculară și cardiologie din Ministerul Sănătății, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Asociația pentru Sprijin Medical, reprezintă începutul unei campanii de durată, care are drept scop transformarea afecțiunilor cardiovasculare în prioritatea strategiei naționale în domeniul sănătății.

victor costache„50% dintre decesele din România cauzate de afecțiunile cardiovasculare ar putea fi prevenite. România este singura țară din Europa în care speranța de viață se deteriorează continuu. Principala cauză a acestui fapt este accesul inechitabil al populației la o infrastructură de sănătate, la tehnologiile moderne din medicină. Din 17.000 de proceduri chirurgicale cardiovasculare care ar trebui efectuate, statul finanțează numai 5.600. În țările din Vestul Europei, suma medie alocată unui caz chirurgical este de aproximativ 18.000 de euro, în România se alocă între 1.800 -1.200 de euro”, a anunțat conf. dr. Victor Costache, președintele Comisiei consultative de chirurgie cardiovasculară din Ministerul Sănătății.

Rezidenții să se poată instrui în spitalele private

Potrivit prof. dr. Mihai Ionac, președintele Societății Române de Chirurgie Vasculară, în România un specialist în chirurgie vasculară are 36 de pacienți pe zi, ceea ce semnalează numărul redus al cadrelor medicale. Iar aceasta se întâmplă din cauza faptului că tinerii rezidenți pleacă la specializare în străinătate și rămân să lucreze acolo. „Un alt paradox în România: tinerii rezidenți nu au voie să facă stagii de pregătire în spitalele private, deși aici sunt cadre universitare care pot să asigure acest lucru, în condiții absolut civilizate, identice cu spitalele occidentale. Diferența ar fi că tinerii rezidenți se pot specializa în România, iar unitățile private le pot face oferte de lucru, nu spitalele din străinătate, unde sunt nevoiți să meargă pentru a avea toate condițiile necesare stagiului de pregătire. Singura soluție este modificarea legislației, astfel încât tinerii rezidenți să poată efectua stagii practice la privat, unde să poată fi și angajați ulterior”, a declarat dr. Lucian Dorobanțu, șef de lucrări la Catedra de chirurgie cardiovasculară a UMF „Carol Davila”.

“Sunt 100 de copii români operaţi în străinătate la un cost mediu de 20.000-30.000 de euro. Cu aceşti bani se pot opera de patru ori mai mulţi copii aici, în România. Astăzi, centrele private au potenţial să îi opereze, dar nu se dau bani” Luca Militello, director general Spitalul Monza

Propunere: 7.000 de euro pentru fiecare caz rezolvat

„Soluțiile propuse de noi sunt ameliorarea finanțării, îmbunătățirea calității actului medical și accesul nediscriminatoriu al pacienților români la cele mai performante metode, precum și stoparea plecării din sistem a tinerilor medici. Am propus ca statul să aloce 7.000 de euro pentru fiecare caz rezolvat în unitățile medicale publice sau private” Conf. dr. Victor Costache

 

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: