Politici de Sanatate

Adrian Gheorghe, CNAS: ”Analize din cadrul consultației de prevenție, în afara valorii de contract”

18 iunie
10:56 2021
Adrian Gheorghe, CNAS: ”Analize din cadrul consultației de prevenție, în afara valorii de contract”

Noul Contract- Cadru, care va intra în vigoare la începutul lunii iulie, va implementa numeroase măsuri în scopul îmbunătățirii prevenției afecțiunilor cronice.

Potrivit normelor de aplicare ale Contractului- Cadru, pacientul cu vârsta de peste 40 de ani va avea dreptul la o consultație anuală de prevenție, care va avea un tarif stimulativ pentru medicul de familie. ”Va fi o consultație în 3 pași. Pe un orizont de timp de 6 luni, pacientul are o consultație inițială, va primi sfaturi în funcție de contextul său personal, social (de exemplu, dacă fumează, dacă alimentația este necorespunzătoare, etc), va avea ocazia să efectueze analizele pe care le prescrie medicul de familie, să meargă la un consult de specialitate, dacă este necesar, și să revină la medicul de familie pentru o evaluare după 3-6 luni”, a explicat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.  Potrivit acestuia, în cadrul consultației de prevenție, anumite analize vor putea fi acordate și în afara valorii de contract, pentru a se elimina problema plafonului.

Noul Contract – Cadru se află, în prezent, pe circuitul de avizare. ”Odată ce Contractul- Cadru este aprobat prin Hotărâre de Guvern, vor fi adoptate normele de aplicare, printr-un Ordin comun al ministrului Sănătății și președintelui CNAS. Ulterior, va începe contractarea, probabil vorbim de a doua jumătate a lunii iulie 2021”, a mai afirmat Adrian Gheorghe.

Mai multe informații despre măsurile luate de CNAS în sprijinul pacientului cu cancer și îmbunătățirea managementului afecțiunilor oncologice și hemato- oncologice – în revista Politici de Sănătate, ediția print dedicată Oncologiei.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: