Politici de Sanatate

Activitățile de promovare a stilului de viață sănătos cresc speranța de viață

07 februarie
12:38 2015
Activitățile de promovare a stilului de viață sănătos cresc speranța de viață

Dr. Inga Pasecinic

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova au desfăşurat în perioada septembrie 2014-ianuarie 2015 cea de-a IV-a ediţie a campaniei de promovare a stilului de viață sănătos. Sub sloganul „Spune Da pentru sănătatea ta!”, inițiativa a oferit informații utile cu privire la alimentația sănătoasă și adoptarea unui stil de viață echilibrat, bazat pe mișcare. De asemenea, au fost oferite și sfaturi legate de importanța igienei personale, ținerea sub control a stresului, abandonarea viciilor, precum și examinarea profilactică la medicul de familie.

“Oamenii nu cunosc foarte multe lucruri despre propria sănătate, iar această campanie educațională vine să suplinească acest gol informaţional. Din păcate, când este vorba despre starea de sănătate, mulţi înţeleg că aceasta se referă doar la momentul în care au o anumită maladie şi sunt nevoiţi să se adreseze medicului, neglijând totalmente aspectul de prevenire. Iată de ce am inclus și informații legate de standardele europene existente în domeniul profilaxiei, prevenţiei bolilor”, a declarat în cadrul evenimentului de lansare a campaniei Mircea Buga, directorul CNAM.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a precizat că inițiativa se încadrează în planul de acţiuni al proiectului european „Sănătate 2020”, semnat de Republica Moldova în 2012, la Malta: „Prin astfel de activităţi de promovare a modului sănătos de viaţă ar putea fi sporită speranţa de viaţă, care pentru prima dată în ţara noastră, în 2013, a fost de 71 de ani, cu patru ani mai mult decât în 2008. Deja avem înregistrată o tendinţă de scădere a morbidităţii prin tuberculoză şi boli cardiovasculare, precum și a indicelui privind gradul permanent de dizabilitate”.

În cadrul campaniei au fost organizate flashmob-uri, curse de ciclism, dar și târguri de alimente sănătoase cu genericul „BioFest”. Aceste activităţi au fost desfăşurate în premieră şi în afara Chişinăului, în localităţile Edineţ şi Cahul. De asemenea, în mai multe oraşe şi centre raionale din ţară au fost afişate panouri stradale, leduri informative, iar mijloacele de transport în comun au fost colantate cu mesaje educaționale, menite să îndemne populația să acorde mai multă atenție propriei sănătăți. Recomandări privind adoptarea unui stil de viață sănătos au fost difuzate și prin intermediul posturilor de radio și TV, precum și în mijloacele de transport în comun.

Seminarii educaționale în 19 licee și școli

Este evident că educaţia pentru sănătate la nivelul şcolii reprezintă una dintre principalele căi de promovare a cunoştinţelor corecte privind diferite aspecte ale sănătăţii şi, totodată, de formare a atitudinilor şi deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos. Niciodată nu este prea târziu să reduci sau să elimini comportamentele care dăunează sănătăţii pentru a-ți schimba viaţa în bine, și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Şcoala, prin autoritatea morală pe care o are, este un loc ideal pentru transmiterea acestor cunoştințe de educaţie pentru sănătate şi, de-a lungul timpului, a învățat copiii cum să se poarte în natură şi în societate, cum să se raporteze la ceilalţi semeni, dar și cum să trăiască frumos, demn şi sănătos. Pentru a oferi cât mai multe informații despre principiile unui stil de viață sănătos, Centrul de Strategii și Politici de Sănătate s-a alăturat campaniei “Spune DA pentru Sănătatea TA!”, organizând diferite seminarii de instruire și dezbateri publice pe tema comportamentelor sănătoase. Accentul s-a pus pe implementarea noilor forme de colaborare între departamente (educaţional, medical, cultural, sportiv etc.), organizaţii comunitare şi părinţi, obiectivul principal fiind combinarea eforturilor în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate a copiilor şi cadrelor didactice. Per total au fost organizate 183 de seminarii, dintre care 31 pentru cadrele medicale și didactice, la care au participat 661 de persoane. De asemenea, la cele 152 de sesiuni educative adresate elevilor au luat parte 3.598 de elevi din 19 licee și școli din raioanele Edineț, Leova, Ungheni și municipiul Chișinău.

Au fost organizate flashmob-uri, curse de ciclism, dar și târguri de alimente sănătoase cu genericul „BioFest”

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: