Politici de Sanatate

Acţiuni de ziua mondială a diabetului

14 noiembrie
13:28 2014
Acţiuni de ziua mondială a diabetului

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Tema aleasă de Federația Internațională a Diabetului pentru perioada 2014-2016 este „Alimentația sănătoasă și Diabetul”.

Novo Nordisk Romania se alătură celor care marchează în acest an Ziua Mondială a Diabetului inclusiv prin afișarea, timp de 1 săptămână, a unui banner amplasat la balconul sediului biroului Novo Nordisk, vis-à-vis de sediul Ministerului Sănătăţii.

La nivel global, potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet:

–         în anul 2014 numărul persoanelor afectate de diabet zaharat se apropie de 400 de milioane, estimându-se ca până în anul 2034 numărul acestora va ajunge la 592 de milioane;

–          o persoană din 2 cu diabet zaharat nu știe că are diabet zaharat;

–          numărul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 este în creștere în fiecare ţară;

–          prevalenţa diabetului zaharat la nivel global este de 8,3% (o persoană din 12 are diabet zaharat);

–          în anul 2014 au fost înregistrate aproximativ 5 milioane de decese datorate diabetului zaharat; în lume, la fiecare 7 secunde o persoană moare din cauza diabetului zaharat.

a

Anul acesta, pentru prima dată, România dispune de date naționale de prevalenţă a diabetului zaharat (studiul PREDATORR, iniţiat de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice).

Conform acestor date recente:

–          prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6% din populaţia adultă (~ 1 din 9 aduţi).

Raportat la populaţia adultă a ţării (~ 15 milioane), aceasta echivalează cu ~ 1.750.000 persoane (comparaţie cu populaţia Bucureşti).

Estimările de până acum erau la mai puţin de jumătate din valorile reale. Ultimele date ne trimit direct pe locul 2 în Europa, dupa Turcia.

–          peste 20% din adulţii depistaţi cu diabet (1 din 5 adulţi cu diabet) nu ştiu că au diabet.

–          Obezitatea este factorul principal de risc pentru majoritatea cazurilor de diabet, iar datele locale arată că 2/3 români adulţi au o greutate peste valorile normale ( suprapondere şi obezitate), ceea ce va determina creşterea prevalenţei diabetului în populaţie în viitor.

Novo Nordisk România mulţumeşte şi pe această cale Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) şi Federaţiei Române de Diabet Nutriţie Boli Metabolice (FRDNBM) pentru acordul privind utilizarea siglelor şi a datelor studiului PREDATORR.

Este necesar ca în fiecare zi să fim cu toţii conștienți (publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice responsabile) că diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică extrem de serioasă, cu un impact major asupra stării noastre de sănătate,  pentru a cărei rezolvare trebuie cu toții sa acționam azi, ca sa schimbam în bine ziua de mâine.

14 Noiembrie este doar una din zilele din calendar.

Dacă în fiecare zi, în mintea şi sufletul nostru va fi “14 Noiembrie” atunci orice va fi posibil!

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: