Cele mai importante măsuri luate la nivel european pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus au vizat atât domeniul medical, cât și pe cel economic.
”Instituțiile europene s-au mobilizat foarte bine, încă de la începutul pandemiei, și au luat măsuri importante care au venit în sprijinul cetățenilor europeni. Măsurile s-au implementat pe două paliere. Un palier a fost domeniul medical – pentru a veni în rezolvarea unor probleme foarte urgente, iar măsurile luate vor continua, deoarece suntem încă departe de rezolvarea crizei medicale. Opinia mea este că remedierea acestei crize va avea loc atunci când se va găsi un vaccin eficient, disponibil pe scară largă la nivel global”, a declarat dr. Cristian Bușoi, președinte Comisia Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, în cadrul unei conferințe online.
Cele mai importante măsuri au fost legate de mobilizarea unor fonduri pentru sectoarele sănătății: 3 miliarde de euro la dispoziția statelor membre, din care 2,7 – prin instrumentul dedicat sprijinului de urgență, iar 300 de milioane prin rezervă strategică de echipamente medicale #rescEU, unde și România are un rol important, deoarece a fost primul stat care s-a oferit și a primit acordul să găzduiască o parte din această rezervă. ”Potrivit reprezentanților Guvernului României, în jur de 60 de milioane de euro ar fi destinate țării noastre, care trebuie să facă o procedură și să folosească, eventual să pună la dispoziția altor state membre o parte din aceste echipamente. Referitor la cele 2,7 miliarde euro, există o procedură centralizată în care, la nivel european, se cumpără direct sau prin licitații echipamente de urgență (de exemplu, măști, ventilatoare, etc), în numele statelor membre, și apoi sunt distribuite țărilor solicitante. Cu acești bani se mai pot asigura finanțarea și coordonarea unor soluții pentru nevoi urgente, cum ar fi transportul de echipamente medicale sau transportul de pacienți în zonele transfrontaliere. Există, la nivel european, o discuție dacă statele mai puțin afectate ar trebui să primească pacienți de la țările ale căror sisteme de sănătate nu mai fac față numărului mare de persoane infectate. Nu în ultimul rând, fondurile pot sprijini construirea de spitale de campanie, spitale mobile”, a explicat Bușoi.
Echipamente medicale ”made in UE”
De asemenea, s-a pornit o procedură de achiziție publică comună la nivelul UE. Din cele 4 proceduri de achiziție, 3 au fost finalizate, iar cea de-a patra – tot pentru ventilatoare, se va desfășura în perioada următoare. S-a luat legătura cu toți cei care pot produce echipamente de protecție sau medicale (ventilatoare, echipamente ATI), astfel încât aceștia să poată mări capacitatea de producție și să deschidă noi unități, toate materialele necesare în lupta contra COVID- 19 urmând să fie produse în interiorul Uniunii Europene, pentru ca statele membre să nu mai fie dependente de importurile din afara UE și, mai ales, din zona Asia. La nivelul Comisiei Europene s-a creat și un grup consultativ pentru COVID-19 – 7 experți virusologi și epidemiologi care lucrează direct cu decidenții politici ai Comisiei Europene atunci când se iau decizii sau se transmit recomandări către statele membre.
”Pe partea de cercetare s-au mobilizat 47,5 milioane de euro din programul HORIZON 2020 special pentru proiecte de cercetare legate de noul coronavirus: descoperirea de vaccin, descoperirea de noi tratamente și îmbunătățirea actualelor metode de diagnosticare. Sunt 18 proiecte finanțate prin acest instrument. De asemenea, prin Inițiativa pentru medicamente inovatoare (un parteneriat între Comisia Europeană și industria farmaceutică), se finanțează cu 90 milioane de euro (fiecare partener vine cu jumătate din sumă) proiecte în derulare. Dincolo de acestea, companiile private sunt într-o cursă continuă pentru a descoperi vaccinul contra noului coronavirus. Nu în ultimul rând, 43 de milioane de euro au fost alocați pentru repatrierea cetățenilor statelor europene și protejarea țărilor. Ultima statistică arată că 38.500 de cetățeni europeni au fost repatriați din afara UE”, a mai spus europarlamentarul român.
540 miliarde euro contra crizei economice
Din punct de vedere economic, lucrurile vor fi mai complicate și mai de durată, toți experții fiind de acord că va urma o recesiune economică, însă nu se știe care va fi amplitudinea și durata acesteia. La nivelul miniștrilor de Finanțe din UE fost agreat un pachet de 540 miliarde euro, din care:
- 100 miliarde euro în Inițiativa SURE, cea care va oferi fonduri statelor membre pentru păstrarea locurilor de muncă sau pentru compensarea unor pierderi ale locurilor de muncă
- 200 de miliarde de euro la dispoziția Băncii Europene pentru diferite scheme de sprijin/împrumuturi pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar nu numai
- 240 miliarde de euro – Mecanismul European de Stabilitate, împrumuturi doar pentru zona Euro.
Valentina Grigore