Portalul european Euractiv publică un interviu cu ministrul bulgar al sănătății, Petar Moskov, în contextul acordului despre negocierea comună a prețului şi disponibilităţii medicamentelor pe care Bulgaria îl va semna cu România.
“Este o nevoie mare, identificată la întâlnirea miniştrilor Sănătăţii, care a avut loc mai devreme, în acest an. Acolo s-a reiterat că finanţarea publică este tot mai insuficientă pentru a acoperi nevoile pacienţilor în legătură cu medicamentele” a răspuns Moskov, atunci când a fost întrebat de ce Bulgaria încearcă o cooperare regională cu România în acest domeniu.
“Problemele Bulgariei nu sunt diferite de cele ale altor state membre al Uniunii Europene. Da. Preţul accesibil, disponibilitatea pe piaţă, alături de existenţa fondurilor publice adecvate pentru a asigura accesul la medicamente noi, inovative sunt probleme cheie.” a adăugat ministrul bulgar al Sănătăţii.
Despre un acord de cooperare regională în domeniul negocierii preţului medicmentelor s-a discutat, mai întâi, în cadrul unei întâlniri din Sofia, care a fost urmată de una în Bucureşti. O a treia reuniune pe această temă este programată să aibă loc în Varşovia. Deşi acesta va fi semnat, cel puţin în primă fază, doar de Bulgaria şi România, petar Moskov susţine că cele două ţări nu se proclamă “părinţii” iniţiativei, nu există un iniţiator sau un nucleu. “Diferenţa este că ambele ţări au cel mai mare nivel de pregătire pentru a semna un asemenea acord. Nu pot să prezic cine şi când se va alătura acestui acord, sau dacă ba exista o înţelegere suplimentară, care să meargă mână în mână cu a noastră. Dar pot să confirm că Bulgaria şi România sunt pregătite să semneze acest acord interguvernamental înainte de sfârşitul lunii, apoi va începe un proces de ratificare în ambele ţări. Şi, înainte de sfârşitul anului, vom desemna o instituţie responsabilă de implementare” a dezvăluit ministrul bulgar al Sănătăţii.
“Există două linii principale de interacţiune în cadrul acestui acord. Una este să creăm instrumente/mecanisme prin care Bulgaria şi România să negocieze noile produse care vin pe piaţă. Negocierile se referă, de exemplu, la discounturi mai bune pe care să ni le dea deţinătorii autorizaţiilor de comercializare (…) Deci, dacă ne dau discounturi mai mari, de exemplu, probabil că vor obţine un acces mai rapid pe piaţă. Dar nu vă pot da toate detaliile despre negocieri. O altă linie de interacţiune se referă la acele medicamente care au dispărut de pe listele ţărilor. Aşa că vom negocia cu România ce medicamente are nevoie şi ce avem noi aici, în Bulgaria, şi invers. În Varşovia vom discuta despre asta”, a explicat Moskov.
Întrebat care este reacţia companiei farmaceutice la această iniţiativă de acord, ministrul bulgar al Sănătăţii a spus “nu îmi pasă”. Petar Moskov a mulţumit Comisiei Europene pentru susţinere. Dar a adăugat că “acest tip de acord este voluntar şi nu poate funcţiona ca un panaceu european, care ar fi pe ideea că un singur mecanism se potriveşte tuturor ţărilor. Nu poate să folosească decât ţărilor care au interese şi nevoi comune. Aş vrea să transmit un mesaj, şi în numele ministrului român al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să spun că regulile vor fi diferite în viitor şi vor fi mai echitabile pentru ţările din regiune, cum sunt Bulgaria şi România.”
Roxana Maticiuc