Politici de Sanatate

Acoperirea vaccinală în atenţia specialiştilor!

09 aprilie
18:08 2014
Acoperirea vaccinală în atenţia specialiştilor!

Rata de vaccinare în România este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, în trend descrescător, având în vedere că în alți ani procentul depășea 95%. Altfel spus, acoperirea vaccinală la noi în ţară este sub media de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au atras atenția specialiștii prezenți în cadrul Conferinţei Naţionale “Actualităţi în Vaccinologie” – RoVaccin 2014.

O rată de vaccinare între 80 și 90% nu poate fi satifăcătoare. Este mai mult decât îngrijorător deoarece creşte riscul izbucnirii unor epidemii, lucru pe care nu ni-l permitem. Cred că trebuie să avem vedere în vedere acoperirea vaccinală cât mai ridicată în rândul copiilor. Ar fi extrem de util ca în cazul acesta, procentul să fie mai mare de 90%”, a subliniat Conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și coordonatorul conferinței.

Medicii susțin că desfăşurarea optimă a Programului Naţional de Imunizare ar trebui să aibă la bază un parteneriat eficient și coerent al triadei: profesionişti – societate civilă – mass-media. Specialiştii prezenţi la manifestarea ştiinţifică au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte neîncrederea populaţiei în vaccinare, ca metodă eficientă de combatere şi eliminare a numeroaselor boli transmisibile.

Se observă o oarecare reticență în rândul populației cu privire la utilitatea imunizării prin vaccinare, iar acest lucru este cauzat de o informare deficitară sau de transmiterea de mesaje eronate cu privire la rolul și importanța vaccinării. Sunt multe mesaje conform cărora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevărat. În plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinați de-a lungul timpului. Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie să existe această teamă de vaccinare, dimpotrivă, încredere și acceptare”, a adăugat Conf. dr. Alexandru Rafila.

*A doua ediţie a Conferinţei Naţionale “Actualităţi în Vaccinologie” – RoVaccin 2014, desfăşurată în Bucureşti, a reunit peste 300 de epidemiologi, medici de familie, medici de medicină şcolară, microbiologi, pediatri, neonatologi, medici de boli infecţioase, ginecologi, pneumologi, precum și din alte specialități conexe.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: