Politici de Sanatate

Acces la informații de calitate privind studiile clinice și siguranța pacientului

17 noiembrie
14:27 2023
Acces la informații de calitate privind studiile clinice și siguranța pacientului

Creșterea accesului la informație de calitate cu privire la studiile clinice și siguranța pacientului sunt două elemente cheie pentru un model competitiv în acest domeniu. Astfel, este importantă facilitarea accesului pacienților la surse de date oficiale, cu informații la zi, pe aceste teme de mare interes.

De asemenea, pacienții au nevoie de o platformă națională de informare care să reunească date despre participarea la studiile clinice, în general, dar și lista de trialuri care se desfășoară în România, au subliniat participanții la Workshop-ul „România: dezvoltarea unui model competitiv pentru studiile clinice”, organizat în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate, sub coordonarea strategică a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„În acest moment, punctual, sursa de informare a oamenilor este reprezentată de asociațiile de pacienți, dacă persoanele în nevoie știu să ni se adreseze. Sper că lucrurile se vor schimba, deoarece avem noul Regulament european care lasă ONG-urile și asociațiile de pacienți să promoveze studiile clinice în rândul pacienților, să-i informeze. O platformă națională de informare, în limba română, privind studiile clinice ar ajuta nu doar pacienții, ci și medicii care nu sunt investigatori, care pot trimite persoanele bolnave mai departe la centrele specializate”, susține Rozalina Lăpădatu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Primii pași considerați esențiali de către asociațiile de pacienți sunt legați de informarea și educarea populației. „Trebuie să creștem încrederea populației în sistemul de sănătate. Făcând o comparație, în țările în care numărul de studii clinice derulate este crescut, și comunitatea pacienților este mai conectată la informație, existând o mult mai mare transparență. Iar când există informație clară și corectă, populația este mult mai deschisă spre studiile clinice și are o încredere mai mare în sistemul de sănătate”, explică Radu Gănescu, Președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Una dintre componentele de bază ale Hubului de Inovație în Sănătate este cea de comunicare, atât generală, către diferite categorii de stakeholderi, cât și specifică, prin platforme precum cea de studii clinice. „Este foarte important ca în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate să existe o strategie de comunicare care să stabilească foarte clar cine sunt comunicatorii, ce mesaje trebuie emise, care este publicul țintă (profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, etc). Platforma de informare privind studiile clinice este o inițiativă foarte bună, dar trebuie găsită cea mai bună metodă tehnică de implementare, astfel încât pacienții să poată naviga cu ușurință și să aibă certitudinea că toate informațiile prezentate sunt corecte și verificate”, afirmă Maria Stoia-Vasilescu, Șef Serviciu Comunicare și relații publice, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„Platforma de informare trebuie realizată cât mai repede, iar părțile interesate trebuie să se pună de acord asupra informațiilor prezentate, deoarece pacienții sună în permanență să întrebe de studiile clinice pe diagnosticul lor”, atrage atenția și dr. Cătălina Sîrbu, secretar Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR).

Monitorizarea profilului de siguranță a pacientului este o etapă importantă, atrage atenția Liana Nemeth, Senior Manager, Clinical Trials Patients Safety, AbbVie. „Monitorizarea profilului de siguranță a pacientului generează informații care se transpun ulterior în documente submise autorităților, în aprobările medicamentelor și în produsele care ajung la pacienți. Pentru ca informația corectă să ajungă la pacienți prin intermediul medicului, avem nevoie de date de calitate. Este nevoie ca persoanele care introduc datele să aibă o minimă pregătire medicală și clinică. Cu sprijinul Universităților de Medicină și Farmacie, organizăm workshopuri prin care aducem la cunoștința rezidenților, a studenților aceste oportunități”.

Un proiect de țară pentru un sistem modern de sănătate în România, Hubul de Inovație în Sănătate, lansat în luna mai a.c. la Palatul Parlamentului reprezintă  un pas înainte semnificativ în consolidarea unui sistem de sănătate focusat pe inovare și cercetare. Hubul de Inovație în Sănătate este rezultatul unui parteneriat public-privat în premieră pentru România, realizat între Ministerul Sănătății, mediul academic medical, reprezentat de Alianța Universitară G6-UMF, și industria farmaceutică inovativă, reprezentată de Asociația Local American Working Group (LAWG).

Între obiectivele direcțiilor de acțiune din Hubul de Inovație în Sănătate se înscrie dezvoltarea unui model competitiv pentru studiile clinice în România până în 2026, inclusiv prin accesul la informații de calitate privind studiile clinice și siguranța pacientului.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: