Politici de Sanatate

Acad. Ioanel Sinescu: Avem nevoie de mai mulți donatori de organe

16 iulie
17:54 2015
Acad. Ioanel Sinescu: Avem nevoie de mai mulți donatori de organe

Mai mult de 80% din numărul pacienților transplantați sunt în viață după realizarea procedurii de transplant, iar în ceea ce privește transplantul renal, la nivel european, 65% au funcție renală normală la 10 ani de la efectuarea transplantului, a declarat acad. Ioanel Sinescu, șeful Centrului de chirurugie urologică, dializă și transplant renal Fundeni, cu ocazia Zilei donatorului de organe (16 iulie), sărbătorită  de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) la Institutul Clinic Fundeni.

“Donarea de organe dăruiește viață, este un act umanitar, generos, care nu presupune cointeresare materială. Acțiunile ATR, care încurajează activitatea de donare, generează speranță în rândul pacienților și cresc numărul donatorilor”, a explicat acad. Ioanel Sinescu, punctând că este nevoie ca mesajele asociației să ajungă la societatea civilă, deoarece avem nevoie de mai mulți donatori.

Cifrele arată că numărul donatorilor de organe este în scădere, comparativ cu anul trecut. Potrivit acad. Sinescu, anul acesta, în perioada 1 ianuarie – 15 iunie, au fost realizate 53 de transplanturi renale la Fundeni, iar în 2014 – 148 de transplanturi renale. În total, 1.617 transplanturi de rinichi au fost efectuate în Centrul de chirurgie urologică, dializă și transplant renal Fundeni, în perioada 1997 – 2015.

Și în opinia președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, conștientizarea importanței donării de organe în rândul populației este esențială: “Este foarte important că nu-i uităm pe donatori, cărora atât de mulți pacienți le datorează existența. Dacă se va conștientiza la nivel de individ și societate importanța donării de organe, numărul donatorilor ar crește, iar acest fapt va reduce listele de așteptare din prezent”.

Președintele CNAS a mai precizat că “banii nu sunt suficienți, însă cu resursele de care dispunem, asigurarea medicației imunosupresoare nu reprezintă o problemă”.

Prezentă la activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Donatorului, managerului Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Carmen Orban a ținut să le mulțumească pacienților pentru efortul depus în memoria donatorilor: “Îmi face o deosebită plăcere să vad că pacienții vin și ne mulțumesc, fapt care ne demonstrează că ne-am făcut datoria așa cum se cuvine. Mă bucur că s-a dublat numărul de transplanturi, că rata de supraviețuire e mult mai mare și că văd pacienți zâmbitori, fericiți, cu copii”.

Ziua donatorului de organe în Institutul Clinic Fundeni reprezintă un eveniment dedicate memoriei donatorilor-îngeri, dar şi donatoriilor de lângă noi.

“Anul trecut am ridicat alături de biserica cu hramul “Sfinţii Doctori fără de arginţi Damian şi Cosma” din incinta Institutului o troiţă. Este locul simbolic, unde cei care au primit o nouă şansă la viaţă vin să se roage pentru sufletul «îngerului» lor. Vrem ca în viitor să extindem acest eveniment și în celelalte centre de transplant”, a declarat Gheorghe Tache, președintele ATR.

În prezent, pe listele de aşteptare pentru un transplant sunt peste 3.500 de persoane, oameni care speră şi aşteaptă să sune telefonul, gata oricând să pornească într-o nouă viaţă – “una în care să trăiască pentru doi”.

Ziua donatorului de organe coincide cu ziua înființării Asociației Transplantaților din România, care anul acesta împlinește 19 ani de activitate.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: