Politici de Sanatate

Abordare integrată a sănătății mintale în politicile publice

13 iulie
14:34 2018
Abordare integrată  a sănătății mintale  în politicile publice

Conform Pactului European pentru Sănătate Mintală și Bunăstare, sănătatea mintală este un drept al omului. Indispensabilă pentru sănătatea generală și pentru calitatea vieții cetățenilor oricărei țări, o minte sănătoasă este favorabilă învățării, muncii și participării în societate, precum și o resursă esențială în progresul economic. Din păcate, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, țara noastră fiind pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolilor mintale. Impactul acestor afecțiuni asupra populației României nu este doar unul de natură medicală, ci și de natură socială și economică.  Autor: Valentina Grigore

În acest context, se impun o nouă viziune și o nouă abordare a sănătății mintale în rândul românilor, împreună cu actualizarea legislației în acest domeniu, prin integrarea aspectelor legate de sănătatea mintală în toate politicile publice, psihiatrie socială și comunitară, asigurarea personalului medical și nonmedical, precum și protecția și tratamentul adecvat al persoanelor cu tulburări psihice, care trebuie să beneficieze de aceleași drepturi precum cele ale oricărui cetățean al Uniunii Europene. Acestea au fost principalele mesaje transmise de participanții la conferința de presă „Pacienții români diagnosticați cu afecțiuni mintale – o abordare integrată”, organizată de Janssen România, companie farmaceutică a Johnson & Johnson și moderată de Maria Vasilescu, publisher al revistei Politici de Sănătate. „Abordarea, referitor la afecțiunile mintale, trebuie să fie una integrată. Aceasta presupune, pe de o parte, abordarea dintr-o perspectivă multiplă – aceea a specialiștilor, a autorităților și a pacienților. Pe de altă parte, abordarea trebuie să aibă în vedere incidența bolilor psihice, tratamentul, accesul la medicamente, asigurarea calității vieții persoanelor diagnosticate cu boli mintale și, nu în ultimul rând, eliminarea discriminării și stigmei. Diagnosticarea și tratamentul revin comunității medicale. Accesul la tratament este responsabilitatea factorilor de decizie, asigurarea cadrului legislativ adecvat și a finanțării necesare fiind esențiale pentru ca medicii să poată să-i diagnosticheze și să-i trateze corect pe cei cu afecțiuni mintale. Echitatea și calitatea vieții presupun atât acces la tratament adecvat, cât și eliminarea discriminării și a stigmatizării cu care se confruntă de obicei persoanele diagnosticate cu schizofrenie și familiile lor”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.

Actualizarea legislației în domeniu necesită un efort susținut, care implică un grup de lucru constituit din profesioniști și experți în domeniu. „Pentru actualizarea Legislației Sănătății Mintale, considerăm important să analizăm necesitatea dezvoltării Strategiei Naționale a Sănătății Mintale, care ar putea integra responsabilitățile la nivelul ministerelor conexe și ar putea constitui baza înființării Institutului Național de Sănătate Mintală, cu subdiviziuni teritoriale pe modelul funcționării Centrului Național de Sănătate Mintală. De asemenea, este avută în vedere analiza exemplelor de bună practică din alte țări europene și introducerea unor noi capitole despre sănătatea mintală a copilului și a adolescentului, adicții etc.”, a afirmat dr. Emanuel Gabriel Botnariu, membru al Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României. „Legea Sănătății Mintale va trebui să promoveze și să apere sănătatea mintală, mai ales prin această strategie, ca și prin instituțiile integratoare de care s-a vorbit, dar care să reglementeze și practica de refacere a sănătății mintale, care este și psihologică, însă în principal una medicală și care are în centru psihiatria”, a declarat dr. Dan Roșca, medic primar psihiatru, medic-șef secția Toxicomanie, în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Dialog permanent, sprijin emoțional și terapii eficiente

Politica publică în domeniul sănătății mintale se bazează pe dialog permanent cu personalul medical și social specializat. Iar perspectiva medicilor asupra afecțiunilor mintale cuprinde toate aspectele științifice, dar și psiho-sociale, care contribuie la menținerea unei calități a vieții, apropiată celei normale. În completarea tratamentului medicamentos, sunt necesare sprijinul emoțional și terapiile din domeniul psihologiei. „În managementul afecțiunilor mintale, este important să fie implicate și persoanele diagnosticate, alături de medicul specialist și de aparținători. Implicarea activă în luarea și în înțelegerea deciziilor terapeutice poate crește șansa de acceptare și de urmare a medicației. Acest aspect are un rol esențial pentru pacient, în scopul reinserției sale sociale și al posibilității de a avea un trai independent, în cele mai multe dintre cazuri și în mod particular când vorbim despre un diagnostic de schizofrenie”, a specificat dr. Sorin Pletea, medic primar psihiatru, șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” și coordonator al Programului Național de Sănătate Mintală. În calitate de reprezentant al mediului privat în dezvoltarea cadrului propice îngrijirii pacienților diagnosticați cu afecțiuni mintale, Janssen, pledează, prin programele pe care le dezvoltă, pentru o viziune integrată asupra subiectului sănătății mintale: de la nevoia de informare corectă și programele de susținere a pacienților, cunoașterea opțiunilor de tratament și facilitarea accesului pacienților la ele precum și pentru dezvoltarea cadrului legislativ în domeniul sănătății mintale. „La Janssen, avem o abordare integrată în ceea ce privește contribuția la  îmbunătățirea domeniului sănătății mintale. Din fericire, compania noastră poate susține pacienții în parcursul lor terapeutic atât prin accesul la medicamente inovatoare, cât și prin infrastructuri adiționale (programele de sprijin al pacienților). Mai mult decât atât, împreună cu parteneri externi, avem o activitate semnificativă în  România, de mai bine de trei ani, și prin proiectele de inițiativă antistigmă la adresa afecțiunilor mintale. Suntem încântați că 2018 este deja al doilea an în care derulăm campania educațională despre schizofrenie. Schizofrenia este una dintre afecțiunile mintale cele mai severe, care permite însă pacienților să aibă o viață normală, în condițiile urmării medicației potrivite”, a declarat Christian Rodseth, Managing Director Janssen România.
În plus, pentru a continua moștenirea fondatorului companiei, Dr. Paul Janssen, aceea de a fi campioni ai științei în slujba umanității, Janssen va lansa în acest an campania The Art & Science of Ending Stigma About Mental Illness. Planificată a fi lansată în Statele Unite, campania are ca scop reducerea stigmei culturale asociate afecțiunilor mintale și creșterea gradului de informare și de conștientizare a premiselor biologice care conduc la afecțiuni ale creierului. „Consider că, alături de susținerea familiei și a medicului specialist, rolul societății în sprijinirea persoanelor diagnosticate cu afecțiuni mintale este în egală măsură important. Asociația noastră este pentru al doilea an consecutiv partener al campaniei de informare despre schizofrenie, inițiată de compania Janssen. Salutăm aceste demersuri, al căror scop este creșterea înțelegerii despre afecțiunile mintale din toate punctele de vedere – diagnostic, simptome și tratament. În același timp, avem speranța că actualizările în lucru la legislația sănătății mintale vor ajuta la clarificarea și la îmbunătățirea anumitor aspecte cu care pacienții se confruntă în prezent”, a afirmat și Ștefan Bandol, președinte al Asociației de Pacienți ARIPI. 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: