Politici de Sanatate

Ablaţia epicardică, alternativă nouă de tratament pentru bolnavii de aritmie din România

31 martie
17:48 2014
Ablaţia epicardică, alternativă nouă de tratament pentru bolnavii de aritmie din România

În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de acestea (60% din toate decesele), prevenția și metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului, ne-am implicat activ în ambele direcții: am derulat campanii de informare și evaluare pentru prevenție, și am realizat anumite intervenții pentru prima oară în România”, a spus Carmen Drăgan, Președinte Spitalul Monza.

Spitalul Monza, centru specializat în chirurgie cardiovasculară, a anunțat o nouă intervenție realizată în premieră pentru România: ablația epicardică în cazul bolnavilor de aritmie ventriculară. Intervenția a fost efectuată de Dr. Radu Vătășescu, medic specialist cardiologie-aritmologie.

Ablația clasică (endocavitară sau endocardică) la pacienții cu tahicardie ventriculară cu circuit pe exterior nu este la fel de eficientă precum în cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, în speranța că vei atinge zona aritmogenă aflată pe exterior. Abordarea epicardică —sau ablația celulelor de pe exteriorul mușchiului cardiac— asistată 3D este soluția de prevenție și tratament în cazul bolilor structurale de inimă. Această metodă poate fi curativă, adesea nemaifiind necesară o medicație antiaritmică ulterioară”, a declarat Dr. Radu Vătășescu.

Spre deosebire de procedura clasică, în care cateterul este introdus printr-o venă sau arteră a piciorului, în cazul ablației epicardice se introduce un ac special în regiunea situată imediat sub stern. Procedura se efectueaza sub anestezie locala; daca nu există complicații, aceasta durează 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă a doua zi.

Mai multe detalii pe site-ul Spitalului Monza.

 

 

 

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: