Politici de Sanatate

AbbVie investește în inovație pentru a răspunde nevoilor medicale nesatisfăcute ale pacienților din România

15 decembrie
19:03 2022
AbbVie investește  în inovație pentru  a răspunde nevoilor medicale nesatisfăcute  ale pacienților  din România

AbbVie este o companie biofarmaceutică fondată în 2013, când s-a scindat din Abbott Laboratories, o companie cu o tradiție de peste 130 de ani în cercetare și dezvoltare. Misiunea AbbVie este de a aborda unele dintre cele mai mari provocări medicale din întreaga lume. Ne concentrăm eforturile pe descoperirea, dezvoltarea și furnizarea de terapii inovatoare în arii terapeutice consacrate – neurologie, virologie, imunologie, hematologie și medicină estetică și credem cu tărie că putem aduce o contribuție semnificativă la îmbunătățirea vieții pacienților.

„Suntem un partener de încredere pentru sistemul de sănătate din România și pentru societate”

Adriana Stara, director general AbbVie România

Ce înseamnă AbbVie din perspectiva poziției în industrie și a amprentei locale, odată cu finalizarea integrării Allergan?

AbbVie este o companie biofarmaceutică axată pe cercetare, cu o istorie lungă, care a început cu înființarea companiei Abbott, în urmă cu 130 de ani. De la crearea sa în 2013, ca spin-off din Abbott Laboratories, obiectivul AbbVie a fost de a adresa cele mai dificile provocări de sănătate din întreaga lume. Odată cu integrarea Allergan ne bucurăm să reunim în aceeași echipă peste 270 de specialiști în diverse domenii, cu o expertiză bogată care contribuie zi de zi la misiunea noastră. Credem cu mândrie că misiunea AbbVie este mai mult decât a trata afecțiuni, este aceea de a avea un impact remarcabil asupra vieții pacienților. În acest sens, continuăm să cercetăm și să implementăm acțiuni ambițioase pentru a îmbunătăți standardele de îngrijire și pentru a oferi acces în timp util pacienților la terapii inovatoare. AbbVie este un partener activ atât la nivel mondial, cât și la nivel local, în sprijinirea autorităților în eforturile lor de a elimina Hepatita C, o afecțiune care, dacă nu este diagnosticată la timp și controlată, poate dezvolta complicații care amenință viețile pacienților, precum ciroză, carcinom hepatic sau chiar deces. Totodată, procesul de integrare în România aduce cu sine oportunități atât pentru organizație, cât și pentru industrie și pacienți, alăturând o echipă de specialiști care sprijină eforturile globale ale companiei în domeniul monitorizării siguranței pacienților și farmacovigilenței.

Ce înseamnă integrarea Allergan – din punctul de vedere al inovației în afaceri și în sănătate?

Odată cu finalizarea integrării Allergan, AbbVie devine o organizație cu un portofoliu diversificat în multe arii terapeutice, care include deopotrivă produsele mature, cât și terapii în curs de dezvoltare, fapt care sperăm să ne permită să continuăm să investim în inovație și să răspundem nevoilor medicale nesatisfăcute ale pacienților din România. Integrarea Allergan Aesthetics, care deține unul dintre cele mai mari și mai cercetate portofolii din industria esteticii medicale, ne oferă oportunitatea de a adresa nevoi diverse și ne dorim ca, prin produsele noastre, să avem un impact remarcabil asupra încrederii celor pe care îi deservim. Datele prezentate într-un spectru larg de indicații estetice au ca scop continuarea cercetării științifice și îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate. Credem că portofoliul de estetică medicală reprezintă o parte esențială pentru ca AbbVie să își continue misiunea prin extinderea impactului remarcabil pe care îl poate avea asupra vieții pacienților.

Care sunt ariile terapeutice care vor fi dezvoltate în urma finalizării procesului de integrare? Cum se va schimba portofoliul AbbVie? Care va fi impactul acestei transformări asupra pacienților?

Dezvoltăm terapii și soluții care să aibă, în primul rând, un impact semnificativ pentru pacienți, comunitățile din care facem parte și pentru întreaga lume. AbbVie este un promotor al inovației, cu scopul de a ridica standardele de îngrijire și de a îmbunătăți așteptările de tratament pentru pacienții care trăiesc cu afecțiuni imunologice.

Anul 2022 a fost marcat de schimbări semnificative pentru AbbVie România în mai multe arii terapeutice. Compania a oferit pacienților cu poliartrită reumatoidă opțiunea de a fi tratați cu un medicament inovator care are potențialul de a îmbunătăți semnificativ semnele și simptomele bolii și de a ajuta mai mulți pacienți să obțină remisiune sau activitate scăzută a bolii. În domeniul hematologiei, ne bucurăm să oferim pacienților diagnosticați cu leucemie acută mieloidă, o formă devastatoare de leucemie, acces la un tratament avansat, care poate oferi pacienților șansa de a supraviețui acestei afecțiuni mai mult timp. AbbVie România a fost un partener constant în promovarea strategiei de eliminare a hepatitei C și suntem mândri că, începând cu 2022, pacienții români sunt tratați cu terapia care este recunoscută ca un standard de aur de principalele ghiduri internaționale în tratarea hepatitei C. Terapia pangenotipică oferă pacienților români accesul la un regim terapeutic unic ce poate fi administrat indiferent de profilul de pacient, genotip sau caracteristici ale bolii, și care reduce presiunea administrativă asupra sistemului de sănătate prin simplificarea managementului pacientului care suferă de hepatită virală cu virus C, oferind, totodată, o durată mai scurtă de tratament.

Misiunea noastră, însă, nu se oprește aici, ci vom continua să explorăm oportunități de a avea un impact pozitiv asupra unui număr cât mai mare de pacienți care suferă de diverse patologii.

Cum abordează AbbVie medicina estetică prin integrarea Allergan? Cum ar trebui văzută medicina estetică și  care este diferența dintre ceea ce cred oamenii că reprezintă și ceea ce este?

La AbbVie, utilizăm puterea științei cu scopul de a ajuta pacienții să se poată bucura de frumusețea vieții. În tot ceea ce facem, grija pentru sănătatea și bunăstarea pacienților reprezintă principala noastră preocupare. După cum îi spune și numele, este vorba despre estetică și medicină, deopotrivă. AbbVie crede în impactul remarcabil pe care încrederea în sine îl poate avea asupra modului în care ne trăim viața. Astfel, ne propunem să ajutăm oamenii să devină cea mai bună versiune a lor, deoarece, atunci când au încredere în ei, orice este posibil. Cred că medicina estetică va fi văzută diferit în viitor. În estetică, asistăm la o evoluție rapidă a preferințelor consumatorilor, vedem cum percepția asupra frumuseții evoluează și prioritățile în întreaga lume se schimbă. La începutul acestui an, Allergan a publicat raportul „The Future of Aesthetics” (Viitorul esteticii), dezvoltat independent de Wunderman Thompson Intelligence, care arată o viziune unică asupra a ceea ce rezervă ziua de mâine industriei estetice. Cercetarea a identificat teme-cheie care își vor pune amprenta asupra viitorului esteticii, inclusiv fluența estetică, destigmatizarea tratamentelor estetice și dorința de a reveni la natură. Ceea ce rezultă din aceste 10 tendințe majore  va avea probabil un impact în practica estetică medicală în următorii ani. Odată cu acceptarea schimbărilor la nivel de industrie, clinicienii au puterea să educe și să comunice mai eficient cu pacienții. Pentru fiecare pacient, tratarea nevoilor sale unice, printr-o abordare cu adevărat personalizată, este vitală.

Cum arată parcursul AbbVie de până acum (rezultate, investiții) și cum arată viitorul (cercetare & dezvoltare, inovație în arii terapeutice consacrate și noi produse în dezvoltare și extinderea portofoliului)?

Adevărata inovație este imposibil de obținut fără o echipă diversă și colaborare. Facem investiții care ne responsabilizează și motivează echipa și care ne consolidează parteneriatele. Angajamentul organizației noastre este de a oferi un model de business durabil, care să asigure accesul în timp util la inovație în beneficiul pacienților. Facem acest lucru în multe forme, una dintre cele mai importante este să rămânem activi și să menținem un dialog deschis cu autoritățile și cu partenerii din domeniul sănătății. Aceste eforturi ajută la o mai bună înțelegere a provocărilor actuale și la îmbunătățirea accesului în timp util la inovație.  Ca membru ARPIM și LAWG, AbbVie are o colaborare strânsă cu autoritățile din domeniul sănătății și este un susținător entuziast și activ al inițiativelor din industrie care urmăresc să identifice căi inovatoare pentru ca pacienții români să beneficieze de servicii de sănătate la standardele UE. Ne angajăm să rămânem un partener de încredere și să ne concentrăm asupra acțiunilor care ar putea aduce beneficii semnificative pentru sistemul de sănătate din România și pentru societate. Vom continua să investim în educație și să ne implicăm în inițiative menite să crească gradul de conștientizare cu privire la principalele provocări din domeniul sănătății, susținând eforturile de prevenție și screening sistematic pentru un viitor mai sănătos.

Ce înseamnă finalizarea achiziției Allergan pentru angajații AbbVie? Ce oportunități de carieră oferă AbbVie? Care ar fi motivele pentru care cineva ar dori să facă parte din echipa AbbVie?

În AbbVie vom continua să promovăm o cultură organizațională unică a diversității, transparenței și incluziunii, o cultură care a fost certificată în acest an drept Great Place to Work. Ne încurajăm angajații să ia decizii într-un mod agil și curajos și să nu înceteze niciodată să exploreze și să inoveze. Investim în dezvoltarea oamenilor noștri prin mai multe programe și training-uri și ne propunem să atragem talente încă de la începutul parcursului lor profesional. În acest sens, anul acesta am lansat un program de carieră care are două componente – Programul de internship și Programul de mentorat. Acesta oferă studenților și tinerilor absolvenți o oportunitate de dezvoltare accelerată printr-un program de rotație în mai multe departamente în care beneficiază de învățare, formare profesională și managementul performanței, precum și de coaching și mentorat din partea echipei noastre de management.

AbbVie este caracterizată prin activitatea de echipă, iar două dintre elementele esențiale ale organizației noastre sunt integritatea și cultura organizațională. La AbbVie veți găsi o echipă de profesioniști, dispuși să învețe constant și să răspundă provocărilor, să contribuie la dezvoltarea comunităților din care aparțin și să contribuie la un viitor mai bun pentru pacienți. Veți găsi o echipă de oameni care pun suflet în tot ceea ce fac.

„Avem o abordare proactivă pentru monitorizarea utilizării în lumea reală”

Calvin Johnson, Head of International PV Strategy

Puteți descrie pe scurt importanța farmacovigilenței?

Organizația Mondială a Sănătății definește farmacovigilența (PV) ca „știința și activitățile legate de detectarea, evaluarea, înțelegerea și prevenirea efectelor adverse sau a oricărei alte probleme legate de medicamente/vaccinuri”. Este o activitate critică având contribuție la siguranța pacienților și la sănătatea publică. Partenerii din domeniul sănătății (pacienți, furnizori de asistență medicală, industrie, autorități de reglementare) joacă un rol important în asigurarea unui proces eficient de farmacovigilență.

AbbVie, în calitate de deținător de autorizație de punere pe piață și sponsor al studiilor clinice, este responsabil pentru implementarea unui sistem complex de monitorizare a siguranței și management al riscului, de la etapele incipiente ale dezvoltării produsului până la utilizarea acestuia în practica medicală. Trebuie să monitorizăm și să evaluăm continuu evoluția profilului beneficiu-risc al produselor noastre, analizând toate datele de siguranță disponibile și comunicând autorităților de reglementare, medicilor și pacienților orice modificări. Avem o abordare proactivă pentru monitorizarea utilizării în lumea reală, adesea prin realizarea de studii post-marketing. În unele cazuri, pot fi necesare măsuri suplimentare de minimizare a riscurilor, de exemplu, instrumente suplimentare de comunicare sau educaționale pentru a spori gradul de conștientizare a informațiilor specifice care sprijină utilizarea sigură și eficientă a unui medicament.

Care este rolul farmacovigilenței în domeniul esteticii?

Din punctul de vedere al siguranței pacienților, AbbVie poartă responsabilitatea pentru fiecare produs pe care îl introduce pe piață, pentru a se asigura că îndeplinește cerințele de reglementare robuste care sunt în vigoare la nivel mondial. Nu diferențiem aplicarea principiilor farmacovigilenței pentru produsele de estetică. Totuși, unele dintre ele sunt clasificate în diferite reglementări ca dispozitive medicale și, prin urmare, sunt gestionate puțin diferit față de cele clasificate ca medicamente, dar obiectivul siguranței pacientului rămâne același.

Ce ne puteți spune despre echipa globală de farmacovigilență și siguranță a pacienților cu sediul
în România?

Această echipă a fost creată în urmă cu câțiva ani în cadrul Allergan și, în ultimii doi ani, am dezvoltat soluții pentru a  integra și a construi un sistem combinat de farmacovigilență. O echipă formată din peste o sută de oameni cu expertiză solidă în cercetare, farmaciști și medici deopotrivă desfășoară o varietate de activități, de la colectarea și evaluarea rapoartelor individuale de evenimente adverse, revizuirea datelor de siguranță din studiile clinice, revizuirea datelor agregate de siguranță, și contribuie la sistemul general de management al calității în vigoare, inclusiv îmbunătățirea proceselor și supravegherea conformității. Deși este localizată în România, această echipă face parte din operațiunile noastre centrale, lucrând cu date din întreaga lume și contribuind la analize și rapoarte de siguranță pentru distribuție și utilizare la nivel global. Din perspectiva oamenilor, integrarea a creat oportunități pentru site-ul de farmacovigiliență și siguranța pacienților. Acum suntem o organizație mai diversă, cu o prezență mai mare în mai multe zone geografice. Echipa s-a mărit și a cunoscut o diversificare semnificativă în ultimele 18 luni, odată cu introducerea de noi roluri și activități.

Ce vă entuziasmează cel mai mult pentru viitor?

Privim către viitor cu încredere și optimism că vom atrage un număr din ce în ce mai mare de talente. România oferă multe opțiuni de carieră, oportunități de a dezvolta abilități și de a obține experiențe diverse pentru ca oamenii din echipa AbbVie să aibă o carieră de succes. De asemenea, suntem nerăbdători să extindem colaborarea cu partenerii din domeniul sănătății pentru a consolida farmacovigilența și, în cele din urmă, pentru a obține rezultate mai bune pentru pacienți. Asta include promovarea oportunităților educaționale, colaborarea cu instituții academice și asociații profesionale din domeniul sănătății, construirea unei colaborări interprofesionale mai puternice cu autoritățile relevante în domeniu, pentru a extinde serviciile de farmacovigilență la nivel local și, în sfârșit, pentru a inspira viitoarea generație de lideri în farmacovigilență, în principal prin programul nostru de carieră.

 

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: