Politici de Sanatate

A fost conceput un test care identifică şapte tipuri de cancer mamar

01 noiembrie
10:36 2013

Testul care identifică cele şapte tipuri de cancer mamar cu ajutorul proteinelor-cheie din celulele canceroase, ar putea deveni disponibil în decurs de doi ani, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer. Cercetătorii spun că acest test îi va ajuta pe medici să aleagă pentru pacienţi tratamentul cel mai potrivit şi, astfel, să crească rata de supravieţuire.

O echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Nottingham, coordonată de Dr. Andy Green,  a dezvoltat o nouă metodă prin care auanalizează zece proteine-cheie din celulele canceroase,  cu ajutorul cărora pot fi identificate şapte tipuri biologice diferite de cancer mamar. Aşadar, acest nou test ar putea asigura direcţionarea către un tratament corect şi eliminarea efectelor secundare şi astfel o victorie împotriva cancerului de sân, oferind speranţă celor 50.000 de femei diagnosticare cu cancer mamar, anual, în UK.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă britanici au căutat „semnătura” fiecărui tip de cancer în 1.073 de mostre obţinute dintr-o bancă de ţesuturi, descoperind că 93% dintre celule se încadrau exact în cele şapte tipuri de cancer, restul de 7% fiind mai greu de clasificat.

Dintre aceste proteine fac parte două identificate de obicei în celulele canceroase – receptorul pentru estrogen (ER) si HER2 -, precum şi altele, care nu sunt testate în prezent, cum ar fi p53, citocheratinele, HER3 si HER4a.

În prezent, pentru identificarea tumorilor canceroase sunt analizaţi doi markeri biologici, iar tehnologia necesara măsurării proteinelor din mostrele de ţesut există în majoritatea laboratoarelor de analize din Marea Britanie, a precizat Dr. Andy Green, coordonatorul studiului.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: