Politici de Sanatate

585 milioane euro, finanțare europeană pentru 302 cercetători

17 februarie
14:33 2016
585 milioane euro, finanțare europeană pentru 302 cercetători

Consiliul European pentru Cercetare (ERC – European Research Council) a acordat unui număr de 302 cercetători burse prin programul Consolidator Grant 2015. Valoarea totală a burselor se ridică la 585 de milioane de euro, fondurile fiind alocate prin intermediul Programului european de cercetare Orizont 2020.

„Ca parte a programului Orizont 2020, ERC finanțează activitatea unora dintre cele mai strălucite minți din domeniul cercetării de frontieră, oameni ale căror descoperiri pot conduce la crearea de noi industrii și piețe, contribuind astfel la bunăstarea planetei”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

Fiecare dintre cei peste 300 de cercetători va primi câte un grant în valoare de două milioane de euro, pentru a-și consolida echipele de cercetare și pentru a-și dezvolta astfel ideile inovatoare. De exemplu, cercetătorii selecționați vor încerca să dezvolte o nouă metodă de a controla insectele care transmit boli, cum ar fi virusul Zika, sa construiască celule portabile ultra-subțiri și să studieze performanța slabă a școlilor din regiunile cu venituri mici. Se estimează că vor fi angajați peste 2.100 de specialiști cu studii post-doctorale, doctoranzi și alți specialiști.

31% din totalul beneficiarilor Burselor Consolidator sunt de sex feminin, o creștere semnificativa comparativ cu anul 2014, când ponderea acestora era de 28% sau cu 2013 (24%).

„Bursele Consolidator sprijină cercetătorii aflați la un moment crucial al carierei, contribuind la consolidarea independenței acestora și ajutându-i să devină lideri în domeniile lor științifice. Europa trebuie să aibă încredere în oamenii de știință tineri și foarte interesați. Mă bucur să văd că, în comparație cu anii precedenți, există mai multe femei printre bursierii Consolidator și sper că această tendință va continua”, a declarat prof. Jean-Pierre Bourguignon, președintele ERC.

Granturile ERC sunt oferite celor mai buni cercetători atât din Europa, cât și din afara ei. Cei peste 300 de cercetători selectați sunt de 34 de naționalități diferite. Cel mai mare număr de burse se duce la oamenii de știință germani (48 burse), urmați de britanici (32), francezi (30) și italieni (30). Printre beneficiari, există, de asemenea aproximativ 30 de cercetători din afara Europei, în special din Statele Unite ale Americii, India și Canada.

Toți beneficiarii vor desfășura activități de cercetare în instituții cu sediul în UE sau în țările asociate. Astfel, 67 dintre ei vor lucra în Marea Britanie, 45 în Germania, 31 în Franța, 26 în Olanda, iar restul -în alte 18 țări europene.

Sursa: www.erc.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: