Politici de Sanatate

5,1 miliarde euro pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene

13 noiembrie
15:14 2020
5,1 miliarde euro pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene

Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European / Raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, a anunțat că Programul de Sănătate al Uniunii Europene va primi 5,1 miliarde euro.

„Cu o majoritate covârșitoare, colegii mei din Parlamentul European mi-au oferit astăzi un mandat extrem de puternic pentru a negocia cu Consiliul UE forma finală a Programului de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health. Împreună vom stabili care sunt obiectivele generale și specifice ale Programului și acțiunile pe care România și celelalte state membre le vor putea deconta din EU4Health. Am încredere că negocierile vor fi constructive și, în mai puțin de două luni, începând cu ianuarie 2021, Programul va începe să lucreze în beneficiul pacienților și al sistemelor medicale din toate statele membre UE.”

Potrivit europarlamentarului român „suma istorică pe care am reușit să o obținem prin vot pentru acest Program de trei ori mai mare decât suma aprobată la Consiliul UE din vară. EU4Health reprezintă garanția că vom avea suficiente stocuri de medicamente, vaccinuri, dispozitive și materiale sanitare pentru a face față crizelor medicale. Bugetului alocat din EU4Health acestui scop i se vor adăuga și fonduri din alte Programe ale Uniunii Europene. Avem astfel certitudinea că perioadele de criză medicală nu ne vor mai surprinde vulnerabili. Este important să avem aceste rezerve, să le arătăm pacienților că pot avea încredere în sistemele de sănătate, iar medicilor că sunt protejați și au la îndemână tot ce le trebuie pentru a salva vieți.”

De asemenea, EU4Health va fi un instrument extrem de puternic și în lupta cu cancerul și bolile cardiovasculare, va ajuta să se ofere șanse mai bune pacienților care suferă de boli cronice și boli rare; cu sprijinul EU4Health se vor trata mai bine pacienții cu diabet și boli mintale, se vor derula mai multe programe de prevenție și screening și se va susține vaccinarea. Nu în ultimul rând, EU4Health va sprijini cercetarea, inovarea și digitalizarea sistemelor medicale. Va fi un pas înainte pentru folosirea pe scară largă a intrumentelor M-Health și E-Health și, foarte important,  va ajuta în dezvoltarea Registrului European al Pacienților.

„Aveam nevoie de o Uniune Europeană unită în jurul Sănătății. Cetățenii europeni ne-au cerut acest lucru în repetate rânduri – o arată toate sondajele făcute în ultimii ani – și mă bucur că am putut să contribui la conturarea acestei Uniuni a Sănătății ca principal negociator al Programului de Sănătate al UE pentru următorii șapte ani.”, a mai declarat Cristian Bușoi.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: