Politici de Sanatate

30 de medici de top lucrează exclusiv în Spitalul Euroclinic

10 noiembrie
12:08 2015
30 de medici de top lucrează exclusiv în Spitalul Euroclinic

Spitalul Euroclinic s-a deschis în urmă cu 10 ani și a fost primul spital general privat din România, cei 10 ani fiind aniversați având ca motto “Oamenii extraordinari fac lucruri extraordinare”. S-a dezvoltat rapid și a devenit unul dintre cele mai bune spitale de chirurgie din țară, spitalul fiind acum specializat în chirurgia minim-invazivă video-asistată pentru cazuri complexe. Pe lângă numeroasele premiere medicale, unitatea sanitară se poate lăuda cu aparatură și tehnologii de ultimă generație și cu un corp medical de elită care gestionează printre cele mai complexe cazuri. Condițiile oferite atrag în fiecare an din ce în ce mai mulți medici. În total, 30 de medici specialiști de top lucrează în exclusivitate la noi, ne-a declarat dr. Cristian Popescu, directorul Spitalului Euroclinic, din cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.

Câți pacienți se adresează spitalului în fiecare an?

Sperăm să închidem anul cu peste 3.000 de intervenții chirurgicale mari. De asemenea, dacă anul trecut au accesat serviciile noastre 73.000 de pacienți în ambulator, cameră de gardă, spitalizare de zi, spitalizare continuă, oncologie, secții chirurgicale și medicale, anul acesta va fi încheiat cu peste 90.000 de pacienți unici.

Adresabilitatea spitalului crește destul de rapid…

Consider că succesul nostru are la bază trei lucruri: o echipă de medici excepționali, echipamente medicale foarte bune și o echipă de asistente dedicate. Cred că la ora actuală nu este nici un spital privat în București unde să nu lucreze cel puțin o asistentă medicală pregătită și educată în Spitalul Euroclinic. Nu spunem că suntem cei mai buni în toate domeniile sau că Spitalul Euroclinic le poate rezolva pe toate, dar în anumite domenii suntem cea mai bună opțiune pentru pacienții români. Zonele de competență maximă sunt ortopedia — efectuăm protezare de șold, de genunchi, de umăr și am fost primul spital din țară unde s-a operat proteza de cot. De asemenea, suntem cei mai buni în artroscopiile de genunchi, de umăr, de gleznă și sperăm să fim, în curând, primii din țară unde se vor face artroscopii de șold. Oferim servicii chirurgicale în tot ceea ce ține de traumatologia sportivă și avem o foarte bună colaborare cu federațiile de sport. Facem chirurgie generală laparoscopică cu grad înalt de complexitate, avem o echipa completa de chirurgie bariatrică, abordăm foarte atent chirurgia sânului și chirurgia genitală, în special patologia oncologică. Suntem singurul spital privat din țară unde se efectuează intervenții în chirurgia oro-maxilofacială și uro-ginecologie. Suntem, de semenea, cea mai bună opțiune de tratament neurochirurgical în special în patologia coloanei vertebrale lombare și cervicale. Complementar activității chirurgicale, avem specialități medicale importante: gastroenterologia cu toată gama de proceduri de endoscopie digestivă intervențională, cardiologie, neurologie, medicină internă și pneumologie, cu servicii medicale de nișă: holtere, EMG, EEG, somnologie și centru de voce. Toate aceste specialități sunt susținute de o secție puternică de anestezie terapie intensivă.

Știți și dvs. că din ce în ce mai mulți medici pleacă din sistemul public fie în străinătate, fie în mediul privat. Câți medici au venit din sistemul public către dvs., în ultimul an?

Medicii care operează la noi sunt medici full-time și medici care au exclusivitate în Spitalul Euroclinic, deci ei nu mai operează în alte locuri. Noi am căutat să le creăm un mediu logistic prietenos și pot spune că una din preocupările noastre permanente este de a crea un traseu foarte scurt și simplu, fără timpi de așteptare atât pentru pacienți, cât și pentru medici. În acest sens am dezvoltat conceptul de “patient care”, un departament care  gestionează pacientul de la intrarea în spital până la momentul externării și follow-up postexternare.

În total, câți medici au exclusivitate?

În spital sunt 30 de medici care au exclusivitate în specialitățile de care am vorbit. Suntem foarte atenți în selecționarea medicilor noi, care sunt obligați să se ridice la nivelul nostru profesional.

Suntem și centru de training în diverse specialități chirurgicale, cu numeroase transmisii live din sala de operație către participanți la conferințe și congrese naționale și internaționale.

Sistemul privat de sănătate s-a dezvoltat destul de mult în România. Vedeți anumite dificultăți care trebuie depășite în perioada următoare?

Nu, eu cred că este o oportunitate fantastică. Si da, sistemul privat de sănătate s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar pacientul tinde să migreze din sistemul public spre privat. De asemenea, se observă din ce în ce mai mult tendința medicului de a se muta cu totul în sistemul privat. Chiar dacă acest lucru este aparent un caștig pentru privat, cred că pe termen lung nu este direcția cea mai bună.

Credeți că în viitorul apropiat va câștiga privatul?

În niciun caz nu suntem în competiție cu sistemul public și dacă ar fi să fac o recomandare  Ministerului Sănătății, ar fi aceea de a nu mai împărți sistemele în public și privat. Ministerul ar trebui să conștientizeze că în România există un singur sistem de sănătate, care trebuie tratat în mod egal și ajutat să se dezvolte complementar.

Legat de chirurgia bariatrică, specialiștii militează ca aceste intervenții să fie decontate de CNAS ca tratament al diabetului zaharat. Susțineți acest punct de vedere?

Sigur că da, chirurgia bariatrică ar trebui decontată în mod corespunzător de sistemul de asigurări. La fel ar trebui și restul intervențiilor chirurgicale ce țin de ortopedie, de chirurgie generală, de oncologia digestivă ș.a.m.d. Sugestiile mele ar fi ca decontările de Casă să fie făcute în mod adecvat acestor specialități. Ar fi minunat ca intervențiile de chirurgie bariatrică să fie decontate, dar consider că sunt pe lista de așteptare multe alte intervenții nedecontate pentru probleme de sănătate mult mai mari.

Spitalul Euroclinic este spitalul unde se fac anual peste 500 intervenții chirurgicale pentru pacienții cu probleme de greutate, suntem spitalul cu cele mai multe volume din țară. Dacă acestea ar fi și decontate de CNAS, numărul lor ar crește considerabil. De asemenea, noi suntem implicați în două programe naționale cu Casa, programul de protezare în ortopedie și programul de oncologie, cu volume în creștere accelerată în ultimul an.

Se fac investiții foarte mari în aparatură, în privat. În cât timp sunt ele recuperate?

Cu siguranță că investițiile sunt mari. Noi nu ne permitem să nu le oferim pacienților cele mai bune condiții si la fel și chirurgilor pentru a opera. În primul rând, ne gândim la calitatea actului medical și de aici plecăm pentru a răspunde așteptărilor investitorilor. Am avut un an foarte bun din acest punct de vedere și cu premise excelente pentru 2016.

Spitalul Euroclinic  un deceniu de activitate

  •  15.000 de interventii chirurgicale
  • 3000 interventii chirurgicale mari in 2015
  • 73.000 de pacienți au accesat serviciile Spitalului Euroclinic în 2014;
  • 90.000 de pacienti vor fi accesat serviciile Spitalului Euroclinic în 2015
  • 432 de pacienți consultați într-o singură zi;
  • Cel mai vârstnic pacient operat are 98 de ani;
  • Gradul de satisfacție a pacienților depășește 99%.

Cred că la ora actuală nu este nici un spital privat în București unde să nu lucreze cel puțin o asistentă medicală pregătită și educată în Spitalul Euroclinic.

Consider că succesul nostru are la bază trei lucruri: o echipă de medici excepționali, echipamente medicale foarte bune și o echipă de asistente dedicate și excelent pregătite

Dacă ar fi să fac o recomandare Ministerului Sănătății, ar fi de a nu mai împărți sistemele în public și privat. Ministerul ar trebui să conștientizeze că în România există un singur sistem de sănătate, care trebuie tratat în mod egal și ajutat să se dezvolte complementar

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: