Politici de Sanatate

28 de transplanturi hepatice, realizate de la începutul anului

17 aprilie
18:22 2015
28 de transplanturi hepatice, realizate de la începutul anului

Activitatea de transplant hepatic este într-o continuă creștere. De la începutul anului și până în prezent, au fost realizate 28 de transplanturi de ficat, dintre care două – la Spitalul Clinic Sf. Maria din București, unde în 2014 a demarat cel de-al doilea program de transplant hepatic din România.

În cei 15 ani de existență a activității de transplant hepatic din România, specialiștii au realizat 669 de operații. În tot acest timp, au beneficiat de intervenții și au primit o a doua șansă la viață 639 de români.

“Am ajuns unde ne-am dorit, la un număr de peste 100 de operații pe an, la un volum total de peste 650 de transplanturi hepatice, la formarea unei școli de transplant și la transplantarea a cât mai multor bolnavi aflați pe lista de așteptare. […] Am ajuns oarecum să-i ajutăm și noi pe alții să-și dezvolte programe de transplant. Astfel, s-a deschis cel de-al doilea program de transplant renal la Spitalul Sf. Maria, s-a deschis programul de transplant de la Chișinău, iar colegi din Bulgaria și din Serbia vin să învețe la Fundeni pentru a deschide și ei programe de transplant”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Zilei Naționale a Transplantului (15 aprilie).

O dovadă a maturității programului de transplant renal o reprezintă și diversitatea operațiilor realizate pe parcursul ultimilor 15 ani. Pe lângă transplantul cu ficat întreg, specialiștii români au efectuat cu succes și transplanturi domino sau transplanturi cu ficat împărțit.

Deși numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare pentru un transplant hepatic continuă să fie mare (544 de persoane, în 2014 – n. red.), timpul de așteptare a scăzut sub un an de zile. O veste bună este că astfel s-a redus și mortalitatea pacienților aflați pe lista de așteptare, care a scăzut la aproximativ 10% de la o treime, cât era anterior.

“Sunt mulți în continuare pe lista de așteptare, pentru că odată cu succesul metodei, hepatologii au trimis din ce în ce mai mulți pacienți pentru a fi incluși pe listă, dar cazurile grave reușim să le rezolvăm mult mai bine și mai rapid decât altădată, având în vedere creșterea numărului de donatori. […] Toate programele din lume au o anumită mortalitate pe lista de așteptare și în toate există lupta de a face mai mult și mai bine. Este greu de spus că putem depăși chiar toate barierele, unele țin și de gravitatea bolilor și de factori care nu depind de noi”, a mai adăugat prof. Irinel Popescu.

România are potențialul de a-și dubla numărul donatorilor de organe

Dezideratul numărul unu în îmbunătățirea activității de transplant rămâne în continuare ca oamenii să conștientizeze importanța donării de organe și să se implice, practic, în salvarea vieților semenilor lor. În opinia prof. Irinel Popescu, România are potențial să-și dubleze numărul donatorilor de organe, fapt care va atrage și necesitatea deschiderii de noi programe de transplant renal: “În 2014 au fost 140 de donatori, ceea ce înseamnă aproximativ 7 la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 15 la mia de locuitori. Dacă numărul donatorilor s-ar dubla, ceea ce nu ar trebui să fie o mare surpriză pentru o țară ca România, atunci în mod cert ar fi nevoie de un al treilea și chiar al patrulea program de transplant”.

În 2014, specialiștii de la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni au efectuat peste 100 de operații de transplant hepatic, peste 100 de rezecții pancreatice, peste 200 de rezecții hepatice și peste 400 de intervenții în sfera biliară.

Primul transplant hepatic din România a fost realizat cu succes de prof. univ. dr. Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni la 15 aprilie 2000, moment care marchează debutul activității de transplant hepatic de la noi din țară.

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: