Politici de Sanatate

200 de specialiști – formați gratuit în domeniul sănătății mintale

23 aprilie
17:05 2015
200 de specialiști – formați gratuit în domeniul sănătății mintale

200 de specialiști din trei domenii de sănătate, protecția copilului și educație vor fi formați gratuit, până în aprilie 2016, în vederea evaluării și intervenției în cazul copiilor cu probleme de sănătate mintală și în cazul copiilor victime ale violenței domestice. Asta prin proiectul “Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora”, lansat de Organizația Salvați Copiii și partenerii săi.

Proiectul se adresează atât specialiștilor implicați în îngrijirea copiilor cu probleme de sănătate mintală, cât și copiilor și familiilor acestora. Astfel, pe lângă faptul că vor fi instruiți psihologi, psihoterapeuți, psihopedagogi, asistenți sociali, psihiatri, pediatri, medici de familie, medici școlari și consilieri școlari din București, Iași, Mureș, Suceava și Timiș, 700 de copii și adolescenţi cu vârste între 3-18 ani vor beneficia de servicii integrate de consiliere și terapie. În plus, 700 de părinți vor putea participa la sesiunile de educaţie parentală și psiho-educaţie din cadrul centrelor de consiliere ale Organizaţiei din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava.

“Abuzul în familie este considerat factor major pentru dezvoltarea problemelor de sănătate mintală. Vedem adesea în jurul nostru copii violenți, copii agresivi, copii victime ale violenței în familie, iar numărul lor tinde să crească. România este total nepregătită pentru a face față acestei situații. În țara noastră există doar 200 de psihologi și 120 de medici specialiști în psihiatrie pediatrică, un număr insuficient. Prin acest proiect ne dorim să pregătim profesioniștii și să oferim suport copiilor și părinților”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Serviciile comunitare de sănătate mintală pentru minori sunt concentrate în 28 de centre comunitare, dintre care două activează în București. 15 judeţe din ţară nu dispun de un asemenea centru, singurele soluţii disponibile fiind spitalele de psihiatrie pentru adulţi sau spitalele judeţene.

760.000 de copii au o tulburare de sănătate mintală, în România

Tulburările de sănătate mintală reprezintă principala cauză de dizabilitate în rândul copiilor şi adolescenţilor, la nivel global. Statisticile arată că unul din cinci copii se confruntă cu o dificultate emoțională sau comportamentală, iar unul din opt are nevoie de consiliere psihologică.

În ceea ce privește România, nu există o statistică a numărului total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor Organizaţiei Salvaţi Copiii, realizate prin raportarea la datele internaţionale furnizate de OMS, în momentul de faţă, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sănătate mintală. Printre cele mai frecvente tipuri de tulburări amintim tulburările de anxietate, ADHD, depresia, tulburarea de conduită, schizofrenia și tulburările psihotice și tulburările de spectru autist.

Copiii cu dificultăţi emoţionale și comportamentale sunt de trei ori mai expuși riscului de a fi victime ale abuzului și neglijării decât restul copiilor. Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în România, 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor. Unul din opt copii crescuţi astfel va primi un diagnostic clinic, urmare a abuzului în familie. Conform datelor publicate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie la finalul lunii septembrie 2014, 9.458 de situaţii de abuz au fost înregistrate oficial în sistemul de protecţie a copilului.

„Pentru o dezvoltare reală a acestui sistem este nevoie, în primul rând, de trecerea de la intervenţia bazată pe medicaţie, disponibilă în spitalul de psihiatrie, către intervenţia realizată la nivelul serviciilor educaţionale și de protecţia copilului. Consilierii școlari și echipele multidisciplinare din direcţiile de protecţie a copilului sunt actori cheie în identificarea și intervenţia timpurie și eficace în cazul acestei categorii vulnerabile”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Până în anul 2020, peste 25% din populația de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală și va avea nevoie de consiliere psihologică, estimează specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Proiectul “Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora” se desfășoară pe parcursul a 14 luni și este dezvoltat în parteneriat cu Centrul Municipiului București de Resurse și Asistenţă Educaţională şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Inițiativa este implementată cu sprijinul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România – Componenta Servicii Sociale şi de Bază. Salvaţi Copiii România va beneficia de finanţare nerambursabilă în valoare de 149.922 Euro din granturile SEE 2009-2014.

 

Mirabela Viașu

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: