
Aproximativ 17 milioane de euro sunt disponibile pentru implementarea infrastructurii europene de servicii digitale (DSIs), îmbunătățirea serviciilor digitale europene, inclusiv domeniul e-health, în cadrul programului comunitar “Conecting Europe Facility” (CEF) Telecom. Fondurile europene sunt puse la dispoziția solicitanților interesați din toate statele membre ale Uniunii Europene, printre care și România, dar și Islanda și Norvegia.
Este al doilea apel lansat în cadrul programului de lucru din acest an și sunt așteptate proiecte din domeniile achizițiilor publice electronice, e-health, precum și identificarea și soluționarea online a litigiilor. Primul apel CEF Telecom a fost lansat pe 30 octombrie. În total, anul acesta, CEF Telecom oferă 55,6 milioane de euro prin granturi pentru infrastructurile europene de servicii digitale în cadrul celor două apeluri.
Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, sunt eligibile proiectele de interes comun, care vizează implementarea serviciilor digitale transeuropene identificate. In acest fel, se dorește crearea unui ecosistem european de servicii digitale interoperabile și interconectate, prin sprijinirea fluxului de investiții publice și private pentru soluții mature. Aceste acțiuni vor îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor, vor susține activitatea întreprinderilor și administrațiilor care contribuie la dezvoltarea unei piețe unice digitale.
Cele patru domenii finanțate prin al doilea apel CEF Telecom sunt:
- e-Achiziții: încurajează cheltuielile publice simplificate, mai transparente și mai eficiente – 1,4 milioane euro
- e-Health: îmbunătățirea drepturilor pacienților prin schimbul transfrontalier de date ale pacientului folosind instrumente TIC – 7,5 milioane euro
- e-identificare (eID): permite recunoașterea transfrontalieră și validarea identificărilor electronice, conform cadrului legal privind identificarea electronică și serviciile de încredere (eIDAS) – 7 milioane euro
- soluționarea online a litigiilor (SOL): promovarea soluționării conflictelor în afara curții de judecată, rezolvarea litigiilor online și prin înțelegerile între consumatori și comercianți din UE – un milion de euro.
Apelul este lansat prin Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), care va supraveghea și implementarea tehnică și financiară a proiectelor cu beneficiarii, va furniza expertiză tehnică și va pune în aplicare programul. Portofoliul de proiecte INEA include proiecte de infrastructură, cercetare și inovare în domeniul transporturilor, energiei și telecomunicațiilor.
Personale care doresc să aplice pentru finanțare trebuie să prezinte propunerea lor accesând link-ul de pe pagina apelului. Toate documentele și informațiile generale suplimentare sunt de asemenea disponibile, iar termenul limită de depunere a propunerilor este 15.03.2016, ora 17:00 Bruxelles.
Evaluarea propunerilor va începe în al doilea trimestru al anului viitor, iar rezultatele și decizia de alocare a subvențiilor vor fi anunțate în al treilea trimestru al anului 2016.
Sursa: www.ec.europa.eu
Mirabela Viașu