Politici de Sanatate

15 ani de transplant hepatic în România

08 iunie
07:00 2015

Anul acesta, specialiştii români în transplantologie au sărbătorit 15 ani de existenţă a activităţii de transplant hepatic, timp în care s-au realizat 669 de operaţii. De asemenea, în toţi aceşti ani au beneficiat de intervenţii şi au primit o a doua şansă la viaţă 639 de români. Activitatea de transplant hepatic din ţara noastră s-a dezvoltat continuu, numărul operaţiilor de transplant de ficat înregistrând o creştere anuală progresivă, fapt care s-a datorat şi lansării celui de-al doilea program de transplant hepatic, la Spitalul Clinic “Sf. Maria” din Bucureşti, în 2014.

“Am ajuns unde ne-am dorit, la un număr de peste 100 de operaţii pe an, la un volum total de peste 650 de transplanturi hepatice, la formarea unei şcoli de transplant şi la transplantarea cât mai multor bolnavi aflaţi pe lista de aşteptare. […] Am ajuns oarecum să-i ajutăm şi noi pe alţii să-şi dezvolte programe de transplant. Astfel, s-a deschis cel de-al doilea program de transplant renal la Spitalul “Sf. Maria”, s-a deschis programul de transplant de la Chişinău, iar colegi din Bulgaria şi din Serbia vin să înveţe la Fundeni pentru a deschide şi ei programe de transplant”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec”.

O dovadă a maturităţii programului de transplant renal o reprezintă şi diversitatea operaţiilor realizate pe parcursul ultimilor 15 ani. Pe lângă transplantul cu ficat întreg, specialiştii români au efectuat cu succes şi transplanturi domino sau transplanturi cu ficat împărţit. Deşi numărul persoanelor aflate pe listele de aşteptare pentru un transplant hepatic continuă să fie mare (544 de persoane, în 2014 – n. red.), timpul de aşteptare a scăzut sub un an. O veste bună este că astfel s-a redus şi mortalitatea pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare, care a scăzut la aproximativ 10% de la o treime, cât era anterior.

România si-ar putea dubla numărul donatorilor de organe

Dezideratul numărul unu în îmbunătăţirea activităţii de transplant rămâne în continuare ca oamenii să conştientizeze importanţa donării de organe şi să se implice, practic, în salvarea vieţilor semenilor lor. În opinia prof. Irinel Popescu, România are potenţial să-şi dubleze numărul donatorilor de organe, fapt care va atrage şi necesitatea deschiderii de noi programe de transplant renal: “În 2014 au fost 140 de donatori, ceea ce înseamnă aproximativ 7 la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 15 la mia de locuitori. Dacă numărul donatorilor s-ar dubla, ceea ce nu ar trebui să fie o mare surpriză pentru o ţară ca România, atunci în mod cert ar fi nevoie de un al treilea şi chiar de al patrulea program de transplant”.

În 2014, specialiştii de la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni au efectuat peste 100 de operaţii de transplant hepatic, peste 100 de rezecţii pancreatice, peste 200 de rezecţii hepatice şi peste 400 de intervenţii în sfera biliară.

Primul transplant hepatic din România a fost realizat cu succes de prof. univ. dr. Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni la 15 aprilie 2000, moment care marchează debutul activităţii de transplant hepatic de la noi din ţară.

Mirabela Viaşu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: