
„Dacă o companie farmaceutică își permite să retragă un medicament de pe o piață de 2 milioane, de 20 de milioane poate, aș vrea să văd acea companie farmaceutică dacă își permite să retragă un medicament de pe o piață de 100 de milioane de locuitori” este declarația ministrului Sănătății Vlad Voiculescu la finalul celei de-a doua întâlniri a 12 state europene care vor să pună bazele unui acord de negociere cu industria farmaceutică. Scopul acestei cooperări este accesul la medicamente.
„Aș vrea să vă spun două cifre — 100 de milioane și 10 miliarde. Este o populație de 100 de milioane de persoane și vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, dacă ne permitem anumite medicamente și, pe de altă parte, avem o problemă cu medicamente care sunt retrase de pe piețele noastre” a completat Vlad Voiculescu. Populația de 100 de milioane de cetățeni este formată din locuitorii țărilor: Bulgaria, Croația, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova și România și sunt discuții avansate cu Estonia și Ungaria. Prima întânire a miniștrilor de resort ai acestor țări central și est-europene a avut loc la începutul lunii iunie la Sofia, în Bulgaria, această reuniune reprezentând cel de-al doilea pas către acordul comun care ar putea aduce nu doar mai multe medicamente, ci și prețuri mult mai accesibile.
„Ceea ce încercăm prin această inițiativă este în mod clar să avem o poziție de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice. (…) Nu vorbim numai de state membre ale Uniunii Europene. Suntem țări cu profiluri economice asemănătoare, țări care au aproximativ aceeași problemă. Ma refer la prețul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi și la dispariția de pe piață a unor medicamente”, a afirmat Vlad Voiculescu.
Omologul său bulgar, Petar Moskov, a precizat că, dacă vor colabora, statele care au luat parte la acord își vor putea impune punctul de vedere pe piața farmaceutică: „Mesajul este simplu. Acum, când facem acest lucru împreună, nu mai suntem partea slabă. Vom fi partea puternică și vom face regulile. Acesta este mesajul întâlnirilor care au avut loc la București, Sofia și care urmează să se desfășoare la Varșovia, peste două luni.”
Vlad Voiculescu a arătat că, în aceste 12 țări, din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezintă între 16 și 24%. „Ritmul de creștere al cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl excede în mod semnificativ pe cel al creșterii PIB-ului. De aici rezultă atât importanța, cât și necesitatea acestei întâlniri, acestei inițiative. (…) Peste 64% din valoarea pieței farmaceutice este compensată în țările noastre într-o pondere sau în alta, vorbim despre un efort semnificativ pentru fiecare dintre bugetele țărilor noastre. Ceea ce încercăm prin această inițiativă este în mod clar să avem o poziție de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare țară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi”, a mai menționat Voiculescu.
Ministrul Sănătății a adăugat că inițiativa celor 12 țări este salutată de Comisia Europeană.
Roxana Maticiuc