
„Dacă o companie farmaceutică își permite să retragă un medicament de pe o piață de două milioane de locuitori, de 20 de milioane poate, aș vrea să văd acea companie farmaceutică dacă își permite să retragă un medicament de pe o piață de 100 de milioane de locuitori” – este mesajul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru industria farma din întreaga lume, declarație făcută la finalul celei de-a doua întâlniri a 12 state europene care vor să pună bazele unui acord de negociere cu industria farmaceutică.
Meetingul a avut loc la începutul lunii iulie, în România, după ce, cu o lună mai devreme, o adunare de forțe similară a fost găzduită în Bulgaria. Reuniunea interministerială intitulată „Ședința de lucru a miniștrilor Sănătății din Europa Centrală și de Est privind problemele tot mai multe din domeniul politicilor pentru medicamente” a avut ca scop găsirea unor strategii pentru îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente eficiente cu medicamente inovatoare, asigurând în același timp predictibilitatea și sustenabilitatea finanțării publice.
Miniștrii Sănătății au subliniat importanța respectării principiilor pieței libere europene fără a neglija interesele pacienților. Scopul final este elaborarea unui acord internațional care să permită o poziție mai fermă de negociere cu industria farmaceutică în interesul pacienților, fără să își propună înlocuirea legislației naționale.
În cadrul reuniunii a fost adoptată „Declarația de la Sofia privind asigurarea accesului adecvat la produse farmaceutice la prețuri accesibile, corecte și sustenabile”. Obiectivele asupra cărora s-a căzut de acord sunt:
- promovarea în comun a rolului-cheie al sistemelor publice de sănătate și al politicilor de sănătate responsabile pentru creșterea economică, nu ca povară;
- facilitarea percepției că produsele farmaceutice sunt unul dintre pilonii principali ai sistemului de sănătate, mai degrabă decât simple produse din comerț, și promovarea necesității ca ele să fie văzute ca atare la nivelul Uniunii Europene și la nivel internațional, în general;
- abordarea în comun a problemelor-cheie cu care sistemele de sănătate se confruntă, cum sunt lista disponibilității medicamentelor esențiale, prețurile ridicate ale medicamentelor inovative, nevoia analizării eficacității lor, impactul asupra sustenabilității sistemelor de sănătate;
- asigurarea unui schimb de informații și a transparenței între țările participante în domeniul politicilor din sectorul farmaceutic;
- un schimb de bune practici și idei și implementarea unor soluții care țin cont de specificul național;
- încurajarea înțelegerii și a responsabilității sociale în rândul companiilor farmaceutice în privința rolului-cheie pe care îl joacă în disponibilitatea medicamentelor esențiale pentru populație;
- dezvoltarea unor inițiative comune, a unor acorduri și proiecte care să contribuie la realizarea scopurilor comune.
Oficialii au discutat, printre altele, despre creșterea îngrijorătoare a exporturilor paralele și posibila dispariție de pe piețele naționale a sute de medicamente.
Prezenți la reuniune, reprezentanții rețelei PACT (Patient Action Partnership) au avut ocazia să se adreseze miniștrilor și au salutat eforturile lor de cooperare în vederea îmbunătățirii accesului la produse farmaceutice, în interesul pacienților.
Ministrul bulgar al Sănătății, Petar Moskov, a subliniat că este nevoie de o abordare comună pentru a face față provocărilor legate de accesul la produse farmaceutice. Toate țările din regiune au implementat deja o serie de mecanisme de îmbunătățire a accesului la medicamente și de gestionare a costurilor, cum ar fi mecanismele de clawback. Însă acestea sunt insuficiente pentru satisfacerea nevoilor pacienților. Prin urmare, sunt necesare eforturi de cooperare suplimentare la nivel supranațional, pentru a asigura accesul pacienților la cele mai noi opțiuni de tratament.
În declarația finală, miniștrii afirmă că sănătatea publică nu trebuie să fie o povară bugetară, ci un promotor al economiei și dezvoltării. De asemenea, semnatarii transmit mesajul comun conform căruia medicamentele nu reprezintă numai un bun tranzacționabil, ci unul dintre pilonii sănătății, ceea ce implică răspundere față de pacienți.
În cadrul reuniunii care a avut loc în România, Vlad Voiculescu a arătat că, în aceste 12 țări, din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezintă între 16% și 24%. „Ritmul de creștere al cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl excede în mod semnificativ pe cel al creșterii PIB-ului. De aici rezultă atât importanța, cât și necesitatea acestei întâlniri, a acestei inițiative. (…) Peste 64% din valoarea pieței farmaceutice este compensată în țările noastre într-o pondere sau alta și vorbim despre un efort semnificativ pentru fiecare dintre bugetele țărilor noastre. Ceea ce încercăm prin această inițiativă este în mod clar să avem o poziție de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare țară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi”, a menționat Vlad Voiculescu.
Omologul său bulgar, Petar Moskov, a precizat că, dacă vor colabora, statele care au luat parte la acord își vor putea impune punctul de vedere pe piața farmaceutică: „Mesajul este simplu. Acum, când facem acest lucru împreună, nu mai suntem partea slabă. Vom fi partea puternică și vom face regulile. Acesta este mesajul întâlnirilor care au avut loc la București, la Sofia și care urmează să se desfășoare la Varșovia, peste două luni”.
„Aș vrea să vă spun două cifre — 100 de milioane și 10 miliarde. Este o populație de 100 de milioane de persoane și vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, dacă ne permitem anumite medicamente, și, pe de altă parte, avem o problemă cu medicamentele care sunt retrase de pe piețele noastre”, a completat Vlad Voiculescu. Populația de 100 de milioane de cetățeni este formată din locuitorii țărilor Bulgaria, Croația, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova și România și sunt discuții avansate cu Estonia și cu Ungaria.
Ministrul Sănătății a adăugat că inițiativa celor 12 țări este salutată și de Comisia Europeană.
Roxana Maticiuc