Politici de Sanatate

Zilele Europene ale Insuficienţei Cardiace

06 mai
16:19 2016
Zilele Europene ale Insuficienţei Cardiace

Aproximativ un milion de români cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă (IC), dar 9 din 10 români nu ştiu că au această afecţiune. Prognoza pentru următorii ani este cu atît mai gravă cu cît, până în 2020, prevalenţa insuficienţei cardiace va creşte, în toate ţările europene, cu 60- 70%.

Fundaţia Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, organizează în perioada 6-7 mai 2016, cu ocazia Zilelor Europene ale Insuficienţei Cardiace, o serie de evenimente care au scopul de a promova importanţa unui diagnostic precoce şi precis, precum şi necesitatea unui tratament optim. „Numărul cazurilor de insuficienţă cardiacă din România este de circa un milion, iar mortalitatea este de aproape 20% pe an. Atât pacienţii, cât şi o parte din personalul medical ajung să recunoască boala prea târziu. Gradul de percepţie al insuficienţei cardiace în rândul populaţiei generale este limitat- doar o treime din rudele pacienţilor au cunoştinţe despre această afecţiune. Este important să trecem boala pe agenda publică şi să o aducem în atenţia populaţiei deoarece insuficienţa cardiacă poate fi prevenită şi tratată”,a  declarat prof. dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Povară economică uriaşă

Cele mai frecvente cauze ale insuficienţei cardiace sunt cardiopatia ischemică, infarctul miocardic acut, hipertensiunea arterială, bolile valvelor aortice, cardiomiopatiile şi bolile congenitale cardiace. Insuficienţa cardiacă este boala cel mai frecvent internată în spitalele din România, cu o mortalitate în spital de aproximativ 8%. „Netratată, afecţiunea reprezintă o povară economică uriaşă. Este important de subliniat că, datorită descoperirilor medicale din ultimii ani, speranţa de viaţă a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă este în creştere atâta timp cât boala este diagnosticată în stadiu incipient”, a subliniat prof. dr. Dragoş Vinereanu, viitorul preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.

Printre măsurile propuse de raportul Grupului de Lucru pentru Insuficienţă Cardiacă al Societăţii Române de Cardiologie se numără creşterea conştientizării publice şi înţelegerea implicaţiilor bolii, susţinerea unei baze de date naţionale dedicată IC, susţinerea dezvoltării unităţilor medicale specializate şi dedicate tratamentului bolii şi asigurarea asistenţei medicale de calitate şi a monitorizării pacienţilor în cadrul asistenţei medicale primare.

Calitatea vieţii

În fiecare an, aproximativ 25.000 de persoane sunt diagnosticate cu insuficienţă cardiacă şi spitalizate din această cauză. 1 din 3 persoane moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări, iar 7,4% dintre pacienţi mor în spital. „Prevalenţa insuficienţei cardiace în rândul populaţiei generale din România este de 4,7%. Aproximativ 35% dintre pacienţi prezintă insuficienţă cardiacă cu un grad ridicat de severitate a bolii şi au un nivel drastic redus al calităţii vieţii. Unele tratamente, sum sunt reabilitarea, resincronizarea sau reducerea frecvenţei cardiace la pacienşii cu disfunţie sistolică ventriculară stângă, ameliorează simptomele şi îmbunătăţesc calitatea vieţii. Totuşi, calitatea vieţii la aceşti pacienţi este afectată şi de probleme psihologice, reacţii advrese la tratament şi limitări de ordin social. Educaţia pacienşilor şi asistenţa psihologică sunt insuficient acoperite de sistemul naţional de sănătate. O mai bună informare a pacienţilor pentru creşterea conştientizării componentelor medicale şi non- medicale ale bolii ar îmbunătăţi calitatea vieţii acestora”, a declarat dr. Ovidiu Chioncel, şef secţie Cardiologie I, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. C. C. Iliescu”, Bucureşti.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: