Politici de Sanatate

Victor Costache, aviz favorabil pentru portofoliul de la Sănătate

29 octombrie
16:57 2019
Victor Costache, aviz favorabil pentru portofoliul de la Sănătate

Ministrul desemnat pentru potofoliul Sănătății, Victor Costache, a fost audiat astăzi în Parlament și a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. El a răspuns tuturor întrebărilor care i-au fost adresate, abordând astfel toate temele majore ale sănătății din România. 14 parlamentari au votat „pentru”, iar patru s-au abţinut. Redăm mai jos, pe scurt, răspunsurile care i-au convins pe membrii celor două comisii să îi dea aviz favorabil specialistului în chirurgie cardiacă, Victor Costache.

Rezidențiat:

Prima criză este cea a rezidenţilor. În momentul de faţă avem câteva mii de tineri care sunt luaţi ca ostatici în acest joc politic. Acest lucru trebuie rezolvat imediat şi trebuie să lucrăm împreună. Ştiu că  după această audiere, va avea loc în Parlament o încercare de a găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei acestor tineri. Trebuie să fim conştienţi că suntem o ţară care, în ultimii 10 ani, a pierdut peste 30.000 de medici şi un număr incalculabil de asistente medicale. Este păcat să ne jucăm cu puţina resursă umană pe care o avem în acest domeniu. În momentul în care voi fi numit, împreună cu ministrul Educaţiei, voi debloca situaţia cu examenul de Rezidenţiat şi, evident, sunt soluţii pe termen scurt şi pe termen lung care trebuie realizate în acest domeniu. Trebuie să fim predictibili. În anii care vor urma trebuie să le asigurăm acestor studenţi, viitori medici şi colegi, capacitatea de a susţine un examen după model european.

Legea Vaccinării:

În ceea ce priveşte vaccinarea, nu a fost tranşată obligativitatea ei nici la nivel european. Sunt, prin construcţie, o persoană care se opune soluţiilor radicale. Cred foarte mult în comunicare, iar această soluţie trebuie găsită împreună. Vaccinarea este foarte importantă şi v-am adus ca model câteva copii dintr-un carnet de vaccinare românesc şi cum arată carnetul de vaccinare al băiatului meu care are un carnet de vaccinare franţuzesc. Vedeţi cât de mult se pune accentul pe comunicare. Este ca un mic manual de pediatrie adresat mamelor, care le face să înţeleagă importanţa, cu poze, cu desene, cu explicaţii simple. Deci trebuie să ne apropiem de pacienţii noştri, trebuie să îi punem în centrul gândirii noastre şi să le arătăm că este în interesul copilaşilor să fie vaccinaţi.

Medicina de familie:

Trebuie să vedem în primul rând cum aducem mai mulți bani în sistem. Una dintre soluții este introducerea de asigurări de sănătate complementare. În momentul de față aceste asigurări există. Ele se numesc abonamente de sănătate, există în mediul privat. Avem peste 1.400.000 de astfel de abonați. Numai că momentan acest sistem nu funcționează, fiindcă nimeni nu îl centralizează așa cum ar fi normal: într-un fond unic, gestionat independent. Acest fond de asigurați ar aduce un venit important pentru medicina de familie.

Este o realitate creșterea mediei de vârstă a medicilor de familie. În curând această specialitate va dispărea. Trebuie să o facem atractivă pentru tineri. Sunt mai multe măsuri. Una dintre cele mai importante este a scădea numerus clausus pentru medicii de familie. Astfel, un tânăr care devine medic de familie astăzi, în 2019 sau 2020, știe că va ajunge la țară. Trebuie să deschidem și orașele pentru acești tineri.

Una din plângerile constante ale medicilor de familie este coșmarul birocratc pe care îl trăiesc. Trăim într-o țară care este regina IT, avem între 6% și 7% din PIB care este adus în țară de industria IT, avem cei mai buni specialiști IT, multinaționale care-și caută soluții IT la noi. Trebuie să aducem sistemul pe care îl folosim noi pentru medicii de familie – care este un sistem vechi de 10 ani – la tehnologia digitală din momentul de față. Am discutat cu specialiști din domeniu care au introdus astfel de sisteme în țări europene.

Dacă ne uităm la variația din ultimii ani vedem că avem o cotă de aproximativ 6% din buget care este alocată medicinei primare, medicinei de familie. În 2008 aceasta a crescut la 8%. Este mult sub media europeană care este undeva între 10% și 12%.

Comasarea spitalelor:

Nu vom închide niciun spital. Ideea este să ajungem la modelul european și să punem pacientul în centrul sistemului. Prefer varianta de calitate a serviciilor medicale la nivel european accesibile tuturor cetățenilor în mod egal.

Activitatea de transplant:

În momentul de față în România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi. Nu avem centre unde să fie stocate. Trebuie să încurajăm activitatea de transplant.

Bolile cardiovasculare:

Reprezintă principala cauză de mortalitate în România, majoritatea ar putea fi prevenite. Trebuie să prioritizăm alocarea bugetară în acest domeniu critic. În România încă se moare cu zile. Sunt soluții care trebuie implementate.

Investițiile în Sănătate:

În legătură cu bugetul de investiţii al Ministerului Sănătăţii pot să vă spun că vom face un audit din primele zile pentru a avea o radiografie corectă a situaţiei investiţiilor şi, evident, trebuie regândit modul în care se prioritizează aceste investiţii. Ceea ce ştiu, la nivelul CNAS, creditele sunt angajate, sunt executate, calendarul de execuţie este la zi şi, practic, vom fi descoperiți. Vă promit că mă voi lupta pentru sănătate, pentru a obţine mai multe fonduri şi să le prioritizez aşa cum trebuie.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: