Politici de Sanatate

Veniţi alături de noi să găsim soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor din România!

15 mai
18:55 2014
Veniţi alături de noi să găsim soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor din România!

Pentru prima dată în România, respectarea dreptului la sănătate al copiilor şi tinerilor este luat în vizor! Pe 27 mai 2014 va avea loc prima ediţie a Conferinţei Naţionale „Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor”, în cadrul Palatului Parlamentului. Evenimentul a fost iniţiat de Comisia pentru Sănătate Publică şi Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, din Senat, şi este organizat de revista Politici de Sănătate.

200 de invitaţi din domeniul sanitar, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, al Tineretului şi Sportului, CNAS, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi de protecţia copilului, specialişti, ONG-uri, reprezentanţi ai societăţilor profesionale de pediatrie şi medicină de familie, ai asociaţiilor de pacienţi şi părinţi, mass-media, companii farmaceutice şi de asigurări vor dezbate dreptul la sănătate al copiilor şi tinerilor şi vor încerca să identifice soluţii privind îmbunătăţirea accesului la tratamente şi servicii de îngrijire.

De ce este necesară această conferinţă?

Statisticile ne situează în primele locuri, în Europa, la mortalitate infantilă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră copiii din România printre cei mai săraci de pe planetă.

Pentru curioşi:

1. Rata mortalităţii infantile în mediul rural – dublă, în anul 2012, comparativ cu mediul urban. Două din trei familii, care locuiesc la sat, îşi tratează copiii bolnavi acasă, potrivit unei statistici realizate de Fundaţia World Vision România. Numărul persoanelor aflate în pragul sărăciei este de şase ori mai mare în mediul rural decât în cel urban, iar această cifră este alarmantă ţinând cont de faptul că 47,2% din populaţia României trăieşte la ţară. Cele mai grave probleme cu care se confruntă copiii din mediul rural sunt accesul scăzut la sănătate şi educaţia precară.

2. În România, între 400 şi 500 de copii şi tineri sunt diagnosticaţi anual cu cancer. Statisticile la nivel european indică ţara noastră pentru cea mai ridicată rata de mortalitate în rândul minorilor, cauzată de bolile canceroase. Deşi tratamentele dezvoltate în ultimii ani au dus la scăderea considerabilă a mortalităţii infantile determinate de cancer, rata supravieţuirii fiind de 80%, în prezent circa 400 de copii români mor în fiecare an din cauza acestei boli. Cele mai comune forme de cancer la copii şi tineri sunt leucemia acută limfocitară şi leucemia mieloidă acută, cărora li se adaugă cancerul cerebral şi diferite alte tipuri de cancer ale sistemului nervos.

3. România se află pe primele locuri, într-un clasament al ţărilor din UE, în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul minorelor. În fiecare an, peste 20.000 de minore trec printr-o naştere, iar România se afla printre ţările din UE care înregistrează cele mai multe astfel de cazuri. Deşi în vara anului 2013, România şi-a asumat în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite adoptarea unei Strategii Naţionale în domeniul drepturilor sexuale şi reproductive şi a promis implementarea educaţiei sexuale obligatorii în şcolile din toată ţara, bugetul pe anul 2014 nu prevede fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de programe. Absenţa unei astfel de strategii naţionale a dat naştere la dezvoltarea unui fenomen îngrijorător. Tot mai multe tinere nasc şi îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol înainte de vârsta majoratorului, potrivit statisticilor menţionate de Dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

4. Rata copiilor abandonaţi, a sarcinilor premature, a nou născuţilor cu dizabilităţi sau malformaţii, accesul limitat la servicii medicale maternale, antenatale sau postnatale sunt, de asemenea, la niveluri îngrijorătoare.

5. În România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

6. 95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră în întreaga lume, respectiv 830.000 de bebelusi pe an, dacă mamele i-ar alăpta imediat după naştere, se arată într-un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii International”. Alăptarea în primele 6 luni reduce rata mortalităţii infantile. Mai mult decât atât, probabilitatea ca un copil dintr-o ţara dezvoltată să moară din cauza unor boli precum pneumonia sau diareea este de 15 de ori mai mică, dacă mamele ar continua alăptarea în următoarele şase luni. În România, proiectul legislativ privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern a fost depus încă din 2010. El a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, în decembrie 2011.

7. Minorii reprezintă cea mai vulnerabilă categorie din România în faţa sărăciei şi excluziunii sociale. Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de până la 17 ani au şanse să ajungă în această situaţie, se arată în raportul pe anul 2012 privind ocuparea forţei de muncă şi evolutiile sociale. Într-un document publicat la Bruxelles, de Comisia Europeană, se arăta că la sfărşitul anului 2011, 40,3% dintre cetăţenii români se confruntau cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale.

…. Şi statisticile pot continua. Comparativ cu ceilalţi copii din Uniunea Europeană, copiii şi tinerii români au probleme, pe care doar noi, adulţii responsabili, le putem rezolva împreună prin dialog, prin acţiune, prin inţiative.

Conferinţa este o platformă de comunicare şi de identificare a problemelor actuale privind sănătatea copilului şi a mamelor în România, pentru autorităţile care doresc să îmbunătăţească educaţia, protecţia şi accesul copiilor, tinerilor şi mamelor la îngrijiri medicale de calitate în sistemul public şi privat.

Ca urmare a acestui eveniment, cele două comisii parlamentare vor realiza un raport cu soluţii şi propuneri de modificări legislative, proiecte şi actiuni concrete pentru a creşte accesul la cele mai bune tratamente ale copiilor în România.

Pentru mai multe informaţii şi pentru înscrieri:

Dr. Cornelia Scărlătescu, Manager de proiect, cornelia.scarlatescu@politicidesanatate.ro, 0735 908 455

 

Parteneri SILVER:
                                        Baxter

      descărcare (1)       

NeoLifeLogo                      Novaintermed

Parteneri:

UMF-Carol-Davila-1857             snmfsiglanoua                  logo spit gr alexandrescu           Salvati copiii

Partener media profesional:

viata medicala

Parteneri media:
                                           

                   

       medierenet      

        

             calelogo           kidsnews

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: