Politici de Sanatate

Valoarea celei de-a doua opinii medicale, demonstrată prin studiu

12 iunie
14:09 2017
Valoarea celei de-a doua opinii medicale, demonstrată prin studiu

Mulți pacienți caută o a doua opinie sau confirmarea diagnosticului înainte de tratamentul pentru o afecțiune complexă. Într-un nou studiu, cercetătorii raportează că până la 88% dintre acești pacienți se duc acasă cu un diagnostic nou sau rafinat – schimbându-și planul de îngrijire și, eventual, chiar și planurile de viață. În schimb, numai 12% primesc confirmarea că diagnosticul original a fost complet și corect.

Aceste constatări au fost publicate on-line în Jurnalul de evaluare în practica clinică. Echipa de cercetare a fost condusă de James Naessens, Sc.D, un cercetător al politicii de sănătate la Clinica Mayo.

De ce să obțineți o a doua opinie 

Când oamenii sunt bolnavi, merg la medicul lor pentru a găsi soluții. Cu toate acestea, medicii nu au întotdeauna răspunsurile. Adesea, din cauza simptomelor sau a complexității afecțiunii, medicul ar trebui să recomande o a doua opinie. Altfel, pacientul va cere unul. Această a doua opinie ar putea conduce la un acces mai rapid la tratamentele de salvare a vieții sau la oprirea tratamentelor inutile.

„Cu siguranță a doua opinie nu are cum să aducă ceva rău, dimpotrivă, poate ajuta și este dreptul fiecărui pacient să se documenteze foarte bine înainte de a începe tratamentul potrivit. Când vorbim despre diagnostice complexe și mai ales complicate, a doua opinie medicală, cred eu, este o necesitate”, a declarat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Cotele sunt bune, diagnosticul va fi ajustat 

Pentru a determina gradul de eroare de diagnostic, cercetătorii au examinat înregistrările a 286 de pacienți menționate de la furnizorii de asistență medicală primară la Clinica Mayo, diviziei generale de Medicină Internă în Rochester, pe o perioadă de doi ani (1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010). Echipa a comparat diagnosticul referitor la diagnosticul final pentru a determina nivelul de coerență între cele două și, astfel, nivelul de eroare de diagnosticare. În numai 12% din cazuri diagnosticul a fost confirmat. În 21% din cazuri, diagnosticul a fost complet schimbat, iar 66% dintre pacienți au primit un diagnostic ușor rafinat sau redefinit. Nu au existat diferențe semnificative între tipurile de furnizori.”Tratamentul eficient depinde de diagnosticul potrivit”, a declarat dr. Naessens. „Știind că mai mult de 1 din fiecare 5 pacienți poate fi diagnosticat incorect este îngrijorător, și asta nu numai din cauza riscurilor de siguranță înainte de diagnosticul corect.”

Riscuri de restricționare a costurilor 

Pentru a gestiona costurile într-un mediu de îngrijire a sănătății cu costuri tot mai mari, asigurătorii de sănătate limitează adesea accesul la îngrijire în afara rețelei lor, limitând efectiv trimiterile. Mai mult, furnizorii de asistență medicală primară pot avea mai multă încredere în expertiza lor de diagnostic decât ar fi justificat într-un anumit caz, sau pacienții pot să nu aibă cunoștințele sau asertivitatea pentru a solicita o sesizare.În ciuda permeabilității erorilor de diagnosticare și a riscului de vătămare gravă a pacientului, erorile de diagnosticare au fost în mare parte neapreciate în cadrul mișcărilor de calitate și de siguranță a pacienților din domeniul sănătății. Fără o atenție specială acordată îmbunătățirii diagnosticului, aceste erori se vor înrăutăți probabil, deoarece furnizarea asistenței medicale și procesul de diagnosticare continuă să crească în complexitate.Cercetătorii au identificat costurile asociate cu avizele secundare, iar Dr. Naessens notează: „Costurile totale de diagnostic pentru cazurile care au dus la un alt diagnostic final au fost semnificativ mai mari decât cele pentru diagnosticările confirmate sau rafinate, dar alternativa ar putea fi fatală”.El spune că el și echipa sa sunt mulțumiți de apelul Academiei Naționale de Medicină pentru finanțare dedicate îmbunătățirii proceselor de diagnostic și reducerii erorilor. Ei planifică, de asemenea, cercetări suplimentare privind erorile de diagnosticare și speră să identifice modalități de îmbunătățire a procesului.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: