Politici de Sanatate

Un pas spre transparență

13 iulie
15:17 2016
Un pas spre transparență

În Marea Britanie a fost publicată o bază de date cu plățile făcute de către companiile din industria farmaceutică medicilor și organizațiilor din domeniul sănătății. Suma totală a acestor parteneriate a fost de 340 de milioane de lire în 2015. Acest pas spre transparență este totodată  lăudat și criticat.

Este prima dată când Asociația Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI) publică informații despre plățile sau beneficiile în natură primite de medici, asistente, farmaciști și alți profesioniști din domeniul sănătății, precum și de unele asociații. Toate datele se află pe o platformă accesibilă oricui, numită ”Disclosure UK”.

http://www.abpi.org.uk/our-work/disclosure/Pages/DocumentLibrary.aspx

Datele apărute arată că, în total, 109 companii farmaceutice au făcut asemenea plăți în 2015, iar 67% din acești bani au mers către activități legate de cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente. Restul banilor au fost taxe pentru servicii de consultanță, taxe de înregistrare și cheltuieli de deplasare, cheltuieli pentru activități comune, contribuții la costul evenimentelor, donații și granturi.

Analiza arată, de asemenea, că suma medie investită pe fiecare companie este de aproximativ 3,1 milioane lire. 84% dintre companii au raportat investiții totale de sub 5 milioane de lire.

Publicarea acestor date este, de acum încolo, o cerință anuală a Codului de Practică ABPI pentru industria farmaceutica din Marea Britanie, și, de asemenea, intră în cadrul unei inițiative de transparență la nivel european. Anul acesta, în total, 33 de țări de pe continent au făcut publice aceste informații.

„Acest moment este o piatră de hotar pentru transparență în industria noastră și pentru parteneriatele vitale pe care le avem cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu organizațiile din Marea Britanie”, a remarcat directorul executiv al ABPI, Mike Thompson.

Se estimează ca aproximativ 70 la sută din personalul medico-sanitar este de acord cu divulgarea acestor informații, spune ABPI, citând un sondaj recent. 26% consideră, însă, că publicarea datelor despre aceste plăți nu este necesară. Cei mai mulți dintre ei se tem că acest gest ar afecta inovația în domeniul medical. În plus, ei consideră că relațiile lor cu firmele din domeniu s-ar schimba ca urmare a publicării bazei de date.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: