Politici de Sanatate

Un BREXIT ar submina poziția Marii Britanii de lider mondial în cercetarea medicală

09 iunie
14:37 2016
Un BREXIT ar submina poziția Marii Britanii de lider mondial în cercetarea medicală

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar afecta negativ serviciul național de sănătate al Regatului (National Health Service, NHS), avertizează profesorii de la Imperial College London și de la London School of Economics într-un raport.

Autorii raportului intitulat ”A briefing for the National Health Service on the European Referendum” au ajuns la concluzia că un eventual BREXIT, ar putea reduce fondurile din NHS, ar putea crea o lipsă de personal și submina poziția Marii Britanii de lider mondial în cercetarea în domeniul sănătății. Cercetătorii spun că ieșirea din uniunea Europeană este o amenințare la fel de critică precum au fost toate celelalte în istoria de 68 de ani a serviciului.

„Am fost șocați de lipsa totală a dovezilor robuste legate de rolul Uniunii Europene în sistemul nostru de sănătate”, spune unul dintre autori, profesorul Elias Mossialos. „Am încercat să oferim răspunsuri clare și echilibrate pentru întrebările principale care s-au născut în timpul dezbaterii. Concluzia noastră este că, în privința NHS, nu există nicio justificare pentru părăsirea Uniunii Europene. Afirmațiile că ar fi economisite 350 de milioane de lire în cazul unui BREXIT în beneficiul NHS sunt false, la fel și temerile de intervenția Uniunii Europene în acordarea serviciilor de sănătate. Din contră, dovezile arată beneficiile pe care sistemul de sănătate le-ar avea în privința politicilor legate de medicamente, resurselor umane și a cercetării și dezvoltării din domeniu, dacă rămânem în UE.

„NHS este cea mai importantă instituție socială pe care o avem și este datoria noastră să arătăm dovezile. Datorăm asta pacienților noștri, publicului și întregului NHS, pentru a ajuta oamenii să ia o decizie informată în privința votului de pe 23 iunie” a declarat profesor-lord Darzi of Denham.

Principalele decizii ale raportului sunt:

  • Migrația din Uniunea Europeană este în beneficiul NHS pentru că aduce personal și fonduri. Cei mai mulți dintre imigranți au vârsta potrivită pentru angajare și contribuțiile pe care le plătesc la NHS au o valoare mai mare decât cea a serviciilor care le sunt acordate. Mai mult, NHS se bazeză pe forță de muncă venită din alte țări ale Uniunii, altfel ar fi într-o criză de personal.
  • Este improbabil ca părăsirea Uniunii Europene să genereze mai multe fonduri pentru NHS. Autorii iau în calcul costul accesării altor piețe europene care s-ar aplica în cazul unui BREXIT. Astfel, din cele 350 de milioane de lire pe săptămână care ar deveni disponibile pentru NHS, după cum au calculat susținătorii BREXIT-ului, ar mai rămâne doar 22 de milioane pe săptămână sau 1,4 miliarde într-un an. Chiar dacă banii aceștia ar ajunge la NHS, nu ar fi suficienți pentru a acoperi deficitul său anual. În plus, părăsirea Uniunii Europene ar avea consecințe asupra întregii economii și ar putea duce la scăderea fondurilor aflate la dispoziția NHS.
  • Uniunea Europeană asistă NHS în privința cercetării și dezvoltării. Plecarea din UE ar însemna că Marea Britanie ar pierde dreptul de a participa la sistemul centralizat de autorizare din jurul Agenției Europene a Medicamentelor. Deci și-ar pierde influența în privința deciziilor de politici ale instituției.
  • Statutul de membru al Uniunii Europene nu este o amenințare pentru asistența medicală oferită în sistemul public. Legislația europeană stabilește clar că managementul și furnizarea serviciilor de sănătate este responsabilitatea fiecărui guvern național. Guvernul britanic decide, deci, care va fi rolul sectorului privat în NHS, nu Uniunea Europeană.
  • Acordul de Liber Schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) nu va afecta NHS. Îngrijirea medicală la nivel național nu apare în acord, iar guvernul a spus că nici nu are de gând să o introducă.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: