Politici de Sanatate

Toxicitatea și expunerea chimică – de la cosmetice la alimente!

06 martie
15:31 2019
Toxicitatea și expunerea chimică – de la cosmetice la alimente!

FDA a identificat următoarele produse ca având azbest în componență: fond de obraz, pudră de față și fond de pleoape. În acest sens, a cerut Congresului SUA, la începutul acestei săptămâni, să schimbe regulile privind siguranța produselor cosmetice, după ce a avertizat consumatorii să nu folosească trei produse cosmetice vândute de Claire’s Stores Inc, deoarece au fost depistate pozitiv la un test pentru azbest, un component cu efect cancerigen. FDA a declarat că va colabora cu Congresul pentru a actualiza cadrul de reglementare privind siguranța cosmeticelor, pe care agenția îl folosește de mai bine de 80 de ani. Pare incredibil, dar în prezent nu există cerințe legale pentru producătorii de cosmetice care își vând produsele consumatorilor americani, în ceea ce privește testarea siguranței produselor. Concernul Claire a contestat rezultatele testului FDA.  Reprezentanții retailerului, care a ieșit din faliment în octombrie 2018, au declarat: „Nu există dovezi că produsele vândute de Claire ar fi nesigure”. Cu toate acestea, ca o măsură de prudență, cele trei produse în cauză au fost scoase din magazine, precum și „orice alte produse cosmetice pe bază de pudră de talc”.  FDA a declarat că va investiga sursele de talc ale producătorilor de cosmetice și ce măsuri se iau pentru a testa materia primă sau produsele finite. Agenția nu a numit în mod specific vreo companie. „De asemenea, dorim să știm ce produse cosmetice conțin talc și dacă producătorii au primit rapoarte de reacții adverse asociate produselor care conțin talc”.

Comisarul FDA Scott Gottlieb, care și-a anunțat ulterior și demisia, a declarat că normele federale nu pot ține pasul cu creșterea substanțială a industriei cosmetice și cu dezvoltarea globală a lanțului de aprovizionare: „Pentru a schimba în mod semnificativ paradigma în ceea ce privește siguranța produselor cosmetice din Statele Unite, ar trebui să colaborăm cu părțile interesate, inclusiv cu Congresul, pentru a moderniza cadrul de reglementare învechit în care FDA a funcționat mai mult de 80 de ani în domeniul produselor cosmetice!”. Noile reguli pentru producătorii de cosmetice pot cere companiilor să raporteze evenimentele adverse, să ofere acces la reclamațiile consumatorilor în timpul inspecțiilor de rutină și să prezinte pe eticheta produsului alergenii din componență. Între timp, autoritățile de reglementare din SUA solicită firmelor de cosmetice să-și înregistreze la FDA în mod voluntar produsele și o listă de ingrediente, inclusiv azbestul. Acesta este un mineral adesea găsit în prezența talcului, un ingredient comun la multe produse cosmetice. Dacă nu se iau măsuri pentru purificarea talcului brut, acesta introdus în produsele de cosmetice ar putea fi contaminat cu azbest. Talcul poate fi utilizat în produsele cosmetice, de exemplu, pentru a preveni aglutinarea sau pentru a asigura opacitatea machiajului facial. Concernul Claire, cu sediul în Chicago, are 2.471 de magazine în America de Nord și în Europa (august 2018).

Expunerea chimică în uter și în copilăria timpurie –  asociată cu agravarea funcției pulmonare

Expunerea la anumiți poluanți chimici obișnuiți, chiar înainte de naștere, poate reduce funcția pulmonară a copiilor, sugerează un studiu realizat în Europa. Există un număr mare de dovezi care leagă expunerea timpurie la o varietate de poluanți și substanțe chimice cu problemele respiratorii în copilărie. Dar o mare parte din această muncă de cercetare viza substanțe chimice individuale sau toxine, nu gama completă de expuneri cu care se confruntă un copil. Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat datele a 1.033 de perechi de mame – copii din șase țări pentru a evalua modul în care funcția pulmonară a copiilor poate fi afectată de 85 de expuneri prenatale distincte și 125 de expuneri diferite în copilăria timpurie. Multe dintre expuneri au implicat substanțe chimice, dar unele au implicat și factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi fumatul, condițiile de locuit și de vecinătate ale copiilor. „Expunerea la aceste substanțe chimice este omniprezentă; în studiul nostru, femeile însărcinate și copiii au fost, în general, expuși la zeci de substanțe chimice la nivele variabile „, a declarat Valerie Siroux, autorul studiului, de la Institutul pentru Bioștiințe Avansate, Centrul de Cercetare INSERM din Grenoble, Franța. Toți copiii au efectuat teste privind funcția pulmonară la vârsta de 6 și de 12 ani.  Expunerea prenatală la două tipuri de substanțe chimice cunoscute ca PFAS (polifluoralchil și perfluoralchil) a fost asociată cu o scădere a funcției pulmonare, a constatat studiul. PFAS se găsesc în ambalajele pentru alimente, ca materiale hidroizolatoare (impermeabile), țesături rezistente la vopsea, vase pentru gătit și multe alte produse de uz casnic. Aceste substanțe chimice pot fi absorbite prin alimente sau pot ajunge la copii în uter, prin placentă. Nouă tipuri de expuneri din copilărie – inclusiv locuințe aglomerate, școli în cartiere populate și unele substanțe chimice care se găsesc în materiale plastice și cosmetice – au fost, de asemenea, asociate cu scăderea funcției pulmonare. Aceste substanțe chimice, inclusiv metaboliții de etil-paraben și ftalații, pot, de asemenea, să ajungă la copii prin hrană sau prin placentă. Mai mult de două treimi din biomarkerii de expunere chimică au fost detectabili în cel puțin 9 din 10 femei și copii din studiu.  „Pentru majoritatea acestor substanțe chimice, evitarea expunerii este dificilă”, a adăugat Siroux. „Dacă aceste constatări sunt confirmate, măsurile preventive care vizează reducerea expunerii la substanțele chimice omniprezente, printr-o reglementare mai strictă și prin informarea publicului prin etichetarea acestor produse chimice în produsele de consum, ar putea contribui la prevenirea deprecierii funcției pulmonare prematur, cu beneficii pe termen lung pentru Sănătate„.

Expunerea copiilor la ftalați, care se găsesc adesea în produse parfumate cum ar fi parfumurile, săpunurile și șampoanele, a arătat cea mai puternică legătură cu o funcție pulmonară afectată. Parabenii, care sunt utilizați ca și conservanți în produsele cosmetice, și cuprul, pe care oamenii îl absorb adesea prin apă potabilă și alimente, au fost, de asemenea, asociați cu o funcție pulmonară afectată. Cercetătorii au evaluat funcția pulmonară prin  spirometrie, un test care este folosit pentru a diagnostica problemele respiratorii, cum ar fi astmul.

Multe din subiectele legate de toxicitate și siguranța alimentelor și produselor cosmetic vor fi abordate în cadrul ediției a 4-a a Conferinţei naționale  „GENDER MEDICINE – Impactul XENOBIOTICELOR asupra sănătății populației.  Sănătate,  Mediu,   Alimentație„ din 16-17 mai 2019, un eveniment desfășurat sub egida Secției de Toxicologie (afiliate la EUROTOX) a Societății de Științe Farmaceutice din România și a Asociației de Psihofarmacoterapie și Științe Cognitive.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: