Politici de Sanatate

Tactică pentru a reduce costurile medicamentelor

27 august
15:20 2018
Tactică pentru a reduce costurile medicamentelor

Una din problemele majore cu care se confruntă programul american de asigurări de sănătate Medicaid este costul medicamentelor scumpe.  În lupta pe care o duce cu aceste costuri, Medicaid încearcă o nouă tactică, pusă în aplicare în premieră în Oklahoma, care devine astfel primul stat unde programul guvernamental negociază contracte pentru medicamentele prescrise bazându-se strict pe eficiența acestora.

Autoritățile Medicaid din Oklahoma au primit aprobare pentru a determina cât de eficient este un medicament pe bază de rețetă prin prețul pe care îl plătește producătorului.  Statul a semnat primul contract în cadrul acestei strategii cu producătorul Alkermes Plc, pentru tratamentul injectabil al schizofreniei cu Aristada, și este aproape de noi acorduri pentru un antibiotic scump, precum și pentru un medicament contra epilepsiei. Un purtător de cuvânt al Alkermes a declarat că acordul este menit să încurajeze pacienții să rămână în tratament mai mult și, bineînțeles, să atingă obiectivele de tratament. Prețurile de listă pentru medicamentele cu acțiune de lungă durată încep de la aproximativ 1.200 dolari pe lună. În cadrul contractului cu durată de un an, prețul medicamentului scade la fiecare lună, atât timp cât prescripția este reînnoită. Practic, cu cât tratamentul este mai îndelungat, cu atât discountul este mai mare.

Prin lege, programul Medicaid primește o reducere obligatorie de 23% a prețurilor la medicamente și, de multe ori, negociază reduceri suplimentare pentru medicamente individuale. Autoritățile statale Medicaid se luptă pentru a ține pasul cu creșterea abruptă a prețurilor la medicamente în fiecare an. Principala provocare este, însă, găsirea companiilor farmaceutice care sunt dispuse să lucreze cu autoritățile publice.  În general, se așteaptă ca acestea să fie companii mai mici.  Abordarea producătorilor de medicamente împotriva cancerului, în special, nu a condus la niciun rezultat până acum.  Vânzările lui Alkermes cu Aristada au totalizat 93,5 milioane de dolari anul trecut, în comparație cu vânzările de 3 miliarde de dolari ale lui Johnson & Johnson pentru antipsihoticele cu acțiune îndelungată, precum Risperdal Consta și Invega Sustenna.

Medicaid este programul guvernamental american de asigurări pentru persoane de toate vârstele ale căror venituri și resurse sunt insuficiente pentru a acoperi îngrijirea sănătății. Medicaid este astfel cea mai importantă sursă de finanțare a serviciilor medicale, oferind asigurări gratuite de sănătate unui număr de 74 milioane de persoane cu venituri mici și persoane cu handicap.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: