Politici de Sanatate

Sănătatea Femeii: 50% dintre femei experimentează simptomele menopauzei timp de 7 ani

18 februarie
14:42 2015
Sănătatea Femeii: 50% dintre femei experimentează simptomele menopauzei timp de 7 ani

Jumătate din femei vor experimenta simptomele caracteristice menopauzei, bufeuri și transpirații nocturne, timp de aproximativ șapte ani. Cel puțin așa arată un studiu care a analizat pentru prima dată durata simptomelor menopauzei, publicat în JAMA Internal Medicine.

Potrivit cercetătorilor, atât simptomele, cât și durata și intensitatea acestora variază în funcție de rasă. „Am fost puțin surprinși de amploarea acestor rezultate, dar este important să recunoaștem că există o variație foarte mare. Unele femei nu au niciun fel de simptom, în timp ce altele le experimentează de mai multe ori pe parcursul aceleași zi”, a declarat dr. Nancy Avis de la Wake Forest Baptist Medical Center din Winston-Salem, Carolina de Nord, autorul principal al studiului.

De asemenea, deși durata medie a simptomelor menopauzei de șapte ani poate părea o perioadă lungă de timp, cu efecte serioase asupra calității vieții, oamenii de știință avertizează că simptomele nu au aceeași intensitate și frecvență de-a lungul celor șapte ani.

Cercetarea a arătat că una din cinci femei nu a raportat niciunul dintre așa-zisele simptome vasomotorii ale menopauzei, cum ar fi bufeurile sau transpirația excesivă pe timpul nopții. În schimb, jumătate dintre femeile afro-americane au declarat că au experimentat aceste simptome pe o perioadă de cel puțin 10 ani, comparativ cu femeile hispanice (aproape 9 ani), femeile albe non-hispanice (6,5 ani) și femeile de origine japoneză (aproape 5 ani).

Până în prezent, specialiștii credeau că simptomele specifice menopauzei pot fi resimțite timp de câțiva ani, fără a avea un impact major asupra calității vieții femeilor, susține prof. univ. dr. JoAnn Manson, șeful diviziei de Medicină Preventivă de la Spitalul de Femei Brigham din Boston și profesor la Harvard Medical School. „Noul studiu aduce într-o nouă lumină durata și impactul acestor simptome. Astfel, în multe cazuri, simptomele sunt caracterizate prin lipsa somnului, oboseală, capacitate redusă în realizarea activităților cotidiene, afectând calitatea vieții. Este foarte important ca femeile aflate în aceste situații să discute cu medicul lor pentru adoptarea unui plan de tratament”, a explicat prof. Manson.

În opinia dr. Nancy Avis, simptomele menopauzei pot fi ameliorate printr-o serie de pași simpli, cum ar fi purtarea hainelor vaporoase și menținerea unei temperaturi scăzute pe timpul nopții, evitarea consumului de cafea, alcool, băuturi calde și  a alimentelor condimentate, care pot declanșa bufeuri. Avis recunoaște că terapia hormonală ajută, însă avertizează că, pe termen lung, aceasta crește riscul de cancer mamar, motiv pentru care, după câțiva ani, medicii întrerup tratamentul.

„De asemenea, știm că pentru multe femei, renunțarea la de terapia cu hormoni poate avea un efect de invers, agravând simptomele”, a explicat dr. Avis.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au analizat datele provenind de la aproape 1.500 de femei care au intrat la menopauză între 1996 și 2013 și care au raportat că s-au confruntat cu bufeuri sau transpirații nocturne cel puțin șase zile din 14.

Sursa: www.reuters.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: