Politici de Sanatate

Start pentru prescrierea digitală transfrontalieră și schimbul de date al pacienților

11 ianuarie
12:34 2018
Start pentru prescrierea digitală transfrontalieră și schimbul de date al pacienților

În 2018, douăsprezece state membre ale UE vor începe să facă schimb periodic de date privind pacienții. Suedia, Finlanda, Portugalia, Croația și Estonia vor împărtăși prescripțiile electronice. Mai multe țări sunt programate să se alăture rețelei în 2019, iar un alt val este prevăzut pentru 2020.

„Începând cu vara lui 2018, rețetele digitale finlandeze vor fi valabile în farmaciile estoniene, iar în vara anului 2019 vor fi disponibile rețete digitale estonice în farmaciile finlandeze. Acest sistem ar putea inspira țările nordice și statele baltice să dezvolte în continuare e-servicii”, a declarat prim-ministrul estonian Juri Ratas într-un comunicat de presă.

În 2018, Infrastructura europeană a serviciilor digitale în domeniul e-sănătății va începe să funcționeze, partajând rezumatele pacientului și rețetele electronice într-un mod sigur dincolo de frontiere. Această infrastructură de comunicații este furnizată în comun de către Comisia Europeană și sistemele naționale de asistență medicală.

Până în prezent, sistemele europene de sănătate au schimbat date privind pacienții digitali numai în cadrul anumitor proiecte și la scară restrânsă. De data aceasta, douăsprezece state membre ale UE vor începe să schimbe datele referitoare la pacienți în 2018. Acestea sunt susținute de  Connecting Europe Facility (CEF), un program de finanțare care promovează creșterea economică, locurile de muncă și competitivitatea în Europa.

Cele mai multe dintre cele douăsprezece țări care au decis să implementeze acest proiect din 2018 vor face schimb de rezumate electronice ale pacienților. Suedia, Finlanda, Portugalia, Croația și Estonia sunt printre țările care vor împărtăși prescripțiile electronice. Alte cinci țări sunt programate să se alăture rețelei în 2019, iar un alt val este așteptat pentru 2020, cu șase țări care negociază în prezent să se alăture.

Roxana Maticiuc

 

 

Alte articole

TOP

Video – How the EU connected experts to treat epilepsy

revista politici de sanatate-editie speciala

revista politici de sanatate

comisia europeana

Abonează-te la newsletter

:
: