Politici de Sanatate

“Spune DA pentru sănătatea ta!” sau politicile de sănătate în slujba oamenilor

05 martie
10:22 2014
“Spune DA pentru sănătatea ta!” sau politicile de sănătate în slujba oamenilor

 Centrul de Strategii şi Politici de Sănătate din Republica Moldova a fost înfiinţat la 4 aprilie 2004 de un grup relevant de specialişti în sănătate publică şi managementul sănătăţii, reprezentanţi ai diverselor instituţii de profil din ţară şi din străinătate.

Inga Pasecinic este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu. A făcut specializare în cardiologie și a activat pe post de cardiolog la Institutul de Cardiologie.

• A absolvit the University of Liverpool, master în sănătate publică.

• Are multiple specializări în sănătate publică şi management, în Moldova şi în străinătate.

• De 14 ani activează în calitate de consultant pentru diverse proiecte finanțate de Uniunea Europeană, Banca Mondială etc., atât în Republica Moldova cât și peste hotarele ei.

• Din 2009 până în prezent este directorul Centrului de Strategii și Politici de Sănătate

 Pe parcursul activităţii, Centrul a contribuit la implementarea a peste 50 de proiecte în domeniul promovării sănătății și profilaxiei maladiilor, întăririi asistenței medicale primare, dirijării sistemului de sănătate, finanţării serviciilor medicale, organizării asistenţei medicale a populaţiei şi planificării resurselor din sectorul sănătăţii.  Proiectele s-au desfăşurat în parteneriat cu Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF, UNFPA, UNDP, Uniunea Europeană etc.”, ne spune dr. Inga Pasecinic, directorul Centrului, de profesie medic cardiolog, cu multiple specializări în sănătate publică şi management, în Moldova şi în străinătate

Misiunea ONG-ului constă în contribuţia la crearea unui sistem de sănătate capabil să răspundă cererilor şi aspiraţiilor populaţiei prin implicarea cetăţenilor şi societăţii civile în luarea deciziilor, dezvoltarea serviciilor sociale şi medicale calitative şi integrate, asigurarea echităţii sociale în finanţarea serviciilor de sănătate.

“Actualmente, avem un șir de proiecte pe care le instrumentăm activ”, afirmă dr. Pasecinic. Ne arată protocoalele clinice pentru medicii de familie, de o calitate deosebită, concise, profesional elaborate. Răsfoim pliantele pentru şcoli din campania “Spune DA pentru sănătatea ta!”. Mii de copii din Moldova participă interactiv şi au materiale extrem de atractive şi de valoroase, despre nutriţia sănătoasă, exerciţiul fizic, efectele devastatoare ale fumatului sau alcoolului sau despre igiena personală.

 Cum aţi convins autorităţile să colaboreze cu voi?

Societatea civilă poate facilita comunicarea şi implementarea anumitor proceduri, idei, a mecanismelor de reformă. Am fost parteneri în multe proiecte, de exemplu la elaborarea politicilor de sănătate, a strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate.

 Cum iniţiaţi şi finanţaţi aceste proiecte?

O facem pe două căi. Împreună cu partenerii internaționali și locali participăm la elaborarea diverselor strategii, programe, planuri de activități, studii de fezabilitate care se concretizează în anumite proiecte și activități ce urmează a fi implementate, adică inițiativa ne aparține nouă. De asemenea, facem propuneri de proiecte în baza unor apeluri lansate de donatorii internaționali, cum ar fi Uniunea Europeană, Banca Mondială, OMs etc., fie că au nevoie de evaluări, monitorizări din exterior ale sistemului de sănătate, fie de implicare a societății civile în vederea soluționării problemelor din sistemul de sănătate.

Care sunt proiectele Centrului pentru 2014?

În acest moment avem câteva proiecte în implementare. Unul ţine de elaborarea protocoalelor  clinice pentru medicii de familie. Finanţarea proiectului provine de la Banca Mondială, beneficiar fiind Ministerul Sănătăţii.

Avem deja 60 de protocoale elaborate. Am lucrat cu peste 60 de grupuri de autori, fiecare grup reprezentat de 4-5 specialiști cu renume din diverse domenii clinice, asistenţa medicală primară şi Universitatea de Medicină.

Aceste documente, înainte de a fi puse în aplicare, sunt agreate şi aprobate la toate nivelurile – Asociații profesionale, consilii de experţi, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, şi testate la nivel de utilizatori finali – medicii de familie.

 Există o campanie de comunicare şi sensibilizare pentru a atrage persoanele să coopereze şi să efectueze testările. 20.000 de persoane sunt deja evaluate. Mai sunt 4.000. Difuzăm spoturi video și audio, sunt distribuite broşuri și diverse materiale informaționale la nivel de centre de sănătate, oficii ale medicilor de familie, acestea fiind destinate conştientizării riscurilor cauzate de bolile cardio­vascu­lare și puse la dispoziţia publicului.Proiectul este finanţat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Protocoalele elaborate sunt concentrate pe activităţile de prevenire, diagnosticare, tratament şi supraveghere a celor mai des întâlnite maladii non-transmisibile (cardiovasculare şi oncologice). Totodată, medicii de familie sunt instruiţi în vederea implementării conforme a protocoalelor elaborate şi aprobate în practică.  Furnizorii de servicii medicale pot îmbunătăţi astfel calitatea serviciilor, eliminând activităţile repetitive, redundante, şi reducând astfel costurile. Anume la aceasta serveşte standardizarea proceselor de acordare a serviciilor medicale.

 Cum reacţionează medicii de familie, acceptă aceste protocoale clinice?

Există  propuneri foarte bune pe care ni le transmit. Strângem feedback-ul, ne străduim să găsim un consens să ajustăm documentul, să fie corect, acceptabil şi un mecanism util de control al calităţii serviciilor medicale. Țin să menționez că îndeosebi pozitiv reacţionează medicii de familie din regiunea rurală, cei care deseori nu au posibilitatea de a consulta o a doua opinie, astfel protocolul clinic venindu-le în ajutor ca suport, mai ales în situații de urgență sau de decizii clinice dificile.

 Care sunt celelalte proiecte ?

Un al doilea proiect constă în evaluarea  riscului cardiovascular total și prevenirea precoce a apariției maladiilor cardiovasculare și a consecințelor acestora. Bolile cardiovasculare sunt responsabile de fiecare al doilea deces în Republica Moldova, rata mortalității fiind de 57%. Incidența si consecințele bolilor cardiovasculare pot fi reduse prin diagnostic timpuriu, un management adecvat al afecțiunii, recuperare și prevenție, inclusiv consiliere privind organizarea stilului de viață. Este dovedit că alimentația sănătoasă, evitarea sedentarismului si renunţarea la fumat pot reduce cu 80% numărul deceselor provocate de afecţiuni cardiovasculare.

Efectuăm screening pentru evaluarea riscului cardiovascular total și depistarea precoce a afecțiunilor cardiovasculare pentru toată populaţia din raionul Fălești începând cu vârsta de 40 de ani. Din păcate, oamenii din mediul rural nu prea au timp să-şi controleze sănătatea şi ajung într-o stare dezastruoasă la doctor.

 Care este proiectul Dumneavoastră de suflet?

Un al treilea proiect, de suflet, “Spune DA pentru sănătatea ta!”, este finanţat de Compania Naţională de Asigurări şi se desfăşoară în şcolile din patru regiuni.  Proiectul are ca scop creșterea procentului copiilor şi adolescenţilor care adoptă un stil de viață sănătos, urmărind pe termen lung scăderea mortalităţii și morbidităţii prin boli cardiovasculare, cancer, diabet.

Prin activităţile sale, proiectul contribuie direct la realizarea unor componente ale Strategiei Europene pe Nutriţie, Supraponderalitate și Obezitate, contribuind la realizarea de politici de sănătate în domeniul promovării sănătăţii pornind de la dovezi, utilizând abordări interinstituţionale si interdisciplinare atât la nivel naţional, cât și la nivel descentralizat și urmărind conturarea unui Plan Naţional de Activitate Fizică și Nutriţie Sănătoasă.  Păcat că nu am avut timp să vă arăt toate desenele pe care le fac elevii, cărţile de reţete sănătoase elaborate de ei. Țin să menționez că promovarea sănătăţii este mai mult decât o simplă supraveghere prin intermediul testelor de screening. Este importantă acordarea unei mai mari importanţe activităţilor de promovare a sănătăţii în rândul copiilor şi conștientizarea rezultatelor acesteia. În acest scop este necesar ca părinţii, copiii şi cadrele medicale să fie într-o strânsă relaţie de colaborare, mai degrabă ca un parteneriat decât ca o supervizare. Părinţii pot beneficia, de asemenea, de  diferite servicii şi sfaturi, în funcţie de nevoile lor.

 Ce planuri aveți pentru 2014?

Un alt proiect, în 2014, este colaborarea cu Ministerul Sănătății, care ajustează noua strategie de dezvoltare a sistemului de sănătate. În acest sens, noi vom fi responsabili de grupul de lucru care va înființa compartimentul pentru calitate.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: