Politici de Sanatate

Spitalul viitorului: Inteligența Artificială în beneficiul pacienților

25 aprilie
09:45 2019
Spitalul viitorului: Inteligența Artificială în beneficiul pacienților

Viitorul în medicină este legat direct de digitalizare și inovare, iar inovarea este parte a fiecărui segment din lanțul sistemului de sănătate, de la spital la îngrijirea paleativă, au declarat participanții la Simpozionul Spitalul Viitorului în România.

„Într-o societate în care tehnologia revoluționează sistemul medical, evenimentul Spitalul viitorului în România și-a propus să aducă în prim plan cele mai noi tendințe privind telemedicina și inteligența artificială în diagnoza modernă. Tehnologia informației conferă actului medical garanția calității prin precizia diagnosticului și o eficiență crescută din punct de vedere beneficiu-cost pentru pacient și spital”, a declarat prof. dr. Cătălin Copăescu, președinte Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale.

„În ultimii ani, suntem martorii unei accelerări fără precedent a inovării în sănătate  – noile descoperiri din farmaceutică,  chirurgia robotică, telemedicina, spitalul fără hârtii.  Inovarea în medicină trece dincolo de frontierele țării!”, a afirmat și conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Evoluția rapidă a tehnologiei este o provocare și necesită schimbări prompte din partea instituțiilor medicale și a medicilor. ”Dezbaterile Simpozionului s-au concentrat asupra viitorului spitalelor din România în încercarea de a găsi soluții pentru subiecte de un real interes, cum ar fi un grad mai mare de siguranță în procedurile chirurgicale, dar și accesul mai facil la îngrijiri medicale de calitate pentru cât mai mulți pacienți”, a anunțat și prof. dr. Irinel Popescu, președinte Academia de Științe.

Potrivit lui Maarten Akkerman,  vicepreședinte Value-Based Healthcare Europe Middle East & Africa (EMEA), Medtronic, sistemele de sănătate se află în fața unei „furtuni perfecte”: populație îmbătrânită, creștere a numărului pacienților cu boli cronice și limitrea  accesului la sistemul de îngrijire medicală. ”Toate acestea au dus la o creștere a costurilor de îngrijire care nu mai este sustenabilă. Soluția poate fi asistența medicală bazată pe valoare, care se concentrează pe costuri și rezultate pentru a îmbunătăți serviciile oferite pacientului”. Pentru Pascal Verdonck,  vicepreședinte Asociația Belgiană a Directorilor de Spitale, „inovarea este baza viitorului, dar având tot timpul în minte faptul că pacientul este pe primul loc”. Spitalul smart este, de fapt, o rețea de mici spitale care se vor confrunta cu câteva provocări ce țin de eficiența operațională, excelența clinică și centricitatea pacientului. Lorenzo Pengo, director Healthcare Central Easter Europe – Microsoft Corporation, crede că, în prezent, guvernele se luptă pentru a asigura servicii de sănătate mai bune, dar la costuri mai mici, ca atare ne îndreptăm către un nou model de sistem de îngrijire medicală care va pune accent pe prevenție, lucru ce va schimba rolul spitalului așa cum îl știam noi.  Noul model de sistem de îngrijire medicală va fi dominat de noile tehnologii, de Inteligența Artificială, asigurând astfel o îngrijire a pacientului sustenabilă și personalizată. Richard Satava, profesor emerit de Chirurgie, University of Washington Medical Center, crede că spitalul modern se află într-o tranziție radicală și, din toți factorii care contribuie la această tranziție,  tehnologiile avansate sunt cele mai importante.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

Interviu dr. Mihaela Vlaiculescu

revista politici de sanatate-Republica Moldova

revista politici de sanatate

Abonează-te la newsletter

:
: