Politici de Sanatate

Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” –centru de excelență cu servicii medicale moderne de nișă

24 mai
15:45 2019
Spitalul Clinic de  Copii „Dr. Victor Gomoiu” –centru de excelență cu servicii medicale moderne de nișă

Interviu cu  dr. Diana Ionescu, director medical al spitalului și medic primar ORL

 

Încă de la inaugurarea, în 2018, a clădirii noi, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu” au promis dezvoltarea a numeroase servicii care nu existau atunci (unele, nici acum) în alte unități medicale dedicate patologiilor celor mici. Unele dintre serviciile medicale așteptate cu mare interes, mai ales de către părinți, au fost cele din sfera ORL, domeniu în care diagnosticul de hipoacuzie necesită o mult mai mare atenție. Între cinci telefoane, opt consultații și patru asistente cu brațele pline de dosare cu analizele copiilor, dr. Diana Ionescu, director medical al spitalului și medic primar ORL, ne-a explicat care a fost motivația din spatele acestor proiecte.

Când am început să dezvoltăm spitalul cel nou, ne-am gândit că trebuie să ne îndreptăm spre servicii de nișă, respectiv servicii medicale dedicate unor patologii speciale care să poată face diferența între noi – Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” – și restul de spitale de copii din București. În cadrul secției ORL, abordăm toată patologia specifică a copilului, de la nou-născut până la cel cu vârsta de 18 ani. Avem un compartiment de explorări funcționale auditive și vestibulare unde testăm, atât ca screening, cât și ca diagnostic de certitudine, hipoacuzia nou-născutului și a copilului mic. În prezent, avem
în procesare dosarul pentru a fi incluși în
Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive).

Putem vorbi de o înmulțire a cazurilor de hipoacuzie? De ce atâta interes acordat acestui domeniu?

În ultima perioadă, ne-am aplecat mai mult asupra hipoacuziei nou-născutului și a copilului mic, în secția noastră. Este o problemă reală, statistica ne spune că 1 până la 3 din 1.000 de nou-născuți perfect sănătoși se nasc surzi. Este foarte important că s-a putut face pasul spre implementarea programului de screening auditiv la nivel național, în fiecare maternitate. Bebelușii pot fi testați în maternități, la naștere, dar mai departe există un hiatus, pentru că familiile ai căror bebeluși nu trec primele teste auditive nu știu unde să se adreseze pentru un diagnostic de certitudine. Este foarte important pentru dezvoltarea neuropsihică a copilului, pentru integrarea sa ulterioară în societate, ca diagnosticul de hipoacuzie să fie pus cât mai devreme în dezvoltarea lui. Dacă se stabilește un diagnostic clar în primele șase-opt luni de viață a copilului, poți dezvolta un plan de tratament viabil, poți să-l protezezi auditiv, după care, în funcție de caz, copilul poate fi inclus în programul de implant cohlear. Este foarte frustrant pentru părinți, deoarece acești copii cu hipoacuzie neurosenzorială de cauză genetică arată perfect normal și se dezvoltă în primele șase-opt luni de viață ca orice sugar sănătos. Patologia aceasta este foarte perfidă. Foarte mulți părinți nici nu vor să creadă că bebelușii lor ar putea avea o problemă, pentru că sunt născuți la termen, perfect sănătoși, după o sarcină fără probleme. Noi am derulat în cadrul spitalului (2017-2018) proiectul „Auzul, un dar. Nu-l ignora!”, în parteneriat cu ONG-ul Smiling Faces și cu sprijinul Fundației Vodafone România. Am cumpărat aparate performante pentru testarea auzului nou-născuților și am început să efectuăm teste de screening și diagnostic auditiv de certitudine. E dureros să spun, dar și azi ne vin copii netestați din diferite maternități. Există un hiatus între maternitate și centrele de diagnostic, pentru că screening-ul auditiv ridică doar o suspiciune, dar pentru a pune un diagnostic de certitudine, trebuie mai multe teste efectuate de către medicul specialist ORL. Vrem să intervenim în această breșă, să putem oferi acestor copii un diagnostic de certitudine audiologic rapid. Odată diagnosticați, tehnologia a ajuns la un asemenea nivel încât copiii care sunt implantați cohlear nu prezintă nicio diferență în dezvoltarea neuro-psihică față de ceilalți copii. Dar ca să ajungem aici e un drum lung, pe care îl străbatem alături de părinții lor, de psihologi, logopezi… însă mai întâi ei trebuie testați auditiv cât mai din timp. Acesta este unul dintre scopurile secției noastre de ORL, mai ales că avem posibilitatea, în cadrul spitalului, să sedăm acești bebeluși, să efectuăm aceste teste sub anestezie generală mult mai ușor.

Acum ceva timp, spuneați că și intervențiile stomatologice se vor putea face sub anestezie generală. Cum ați identificat această nevoie?

Da, o să punem în practică în curând un proiect prin care copiii cu nevoi speciale (cu diferite boli neurologice, boli ortopedice, cu ADHD, cu diferite tulburări de atenție etc.) să poată beneficia de diferite servicii stomatologice în timp ce sunt sedați general. Acest gen de servicii medicale se pot face actualmente numai la Spitalul Facultății de Stomatologie, însă acolo există un număr redus de paturi destinat acestor copii, față de nevoia reală. Cred că este o oportunitate foarte bună să dezvoltăm astfel de servicii medicale în cadrul spitalului nostru, mai ales că avem o secție mare de neurologie pediatrică, cu 31 de paturi, care vine cu astfel de cerințe către noi: sunt copii în cărucior cu diferite grade de handicap, copii care au anumite probleme și care nu pot fi așezați pe un scaun stomatologic. Aceștia necesită sedare chiar pentru tratamente ușoare stomatologice, cum ar fi caria simplă, nu mai vorbim de extracții dentare, abcese sau alte patologii stomatologice. Intenționăm să cumpărăm un „unit” stomatologic mobil, astfel încât medicul stomatolog din ambulatoriul integrat, când e nevoie, să se deplaseze și în cadrul blocului operator, pentru rezolvarea acestor cazuri. Avem două cabinete stomatologice aprobate de curând în structura spitalului, urmează să achiziționăm aparatura, ceea ce sperăm să nu fie foarte greu și să dăm drumul serviciilor stomatologice cât mai curând.

Proiectul pentru oferirea de servicii stomatologice a apărut dintr-o nevoie reală, dintr-o experiență privată, personală. Aveam copii, pacienți cu Sindromul Down, care erau supuși unor intervenții în sfera ORL, iar părinții ne întrebau, în momentul în care îi anesteziam general pentru intervenția chirurgicală, dacă le putem trata și problemele de natură stomatologică. În privat, acest serviciu se putea face, însă mulți părinți nu își permiteau să plătească astfel de intervenții. Așa că am gândit aceste servicii impulsionați și de experiența secției Neurologie pediatrică. Această secție ne solicită ori de câte ori un copil neurologic are probleme de natură stomatologică, însă de multe ori nu-l putem nici măcar examina, cu atât mai puțin să-l putem trata. Și chiar dacă reușeam, cumva, cu ajutorul anestezistului, să punem un diagnostic, nu puteam merge mai departe cu tratamentul, nu aveam aparatura necesară și nici medicul specialist stomatolog în cadrul spitalului nostru. Așa am gândit proiectul și, din câte știu, niciun spital de copii nu are un serviciu de stomatologie în cadrul căruia să poată oferi, inclusiv sub anestezie generală, tratamente copiilor cu nevoi speciale.

Sunteți și director medical al spitalului. Nu vă acuză colegii că acordați o atenție mai mare secției ORL?

Dimpotrivă, mă ceartă că i-am lăsat ultimii, cel puțin din punctul de vedere al achizițiilor în mobilier și nu numai… Avem secții nou-înființate, cum ar fi ortopedia pediatrică sau chirurgia generală, avem un compartiment foarte bun de cardiologie pentru copii care și-a mărit personalul, precum și un laborator performant de explorări cardiorespiratorii. Avem un compartiment de medicină respiratorie în cadrul secției clinice Pediatrie I, avem o secție clinică Pediatrie II cu un compartiment de gastroenterologie pediatrică, în care se fac endoscopii digestive superioare/inferioare, care sunt foarte căutate și apreciate. Avem o secție foarte puternică și cunoscută de neurologie pediatrică, care derulează multe programe speciale, programe naționale și programe de tratament pentru boli rare. Prin toate serviciile pe care le acordăm, încercăm să venim cu un plus de performanță și de empatie către micuții noștri pacienți.

Aceste servicii pot face din Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” un centru de excelență, cu servicii medicale performante de nișă, care să ne poziționeze aparte față de celelalte spitale de copii din Capitală.

Din fericire, am avut sprijinul financiar al Primăriei Capitalei prin ASSMB, iar această susținere sperăm că va continua și în 2019, sub formă de investiții în aparatură, mai ales în beneficiul compartimentului de radiologie și imagistică atât de necesar și dorit în spitalul nostru.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: