Politici de Sanatate

Sondaj ECDC: deficiențe în programele de testare și monitorizare a hepatitei în UE / SEE

07 iunie
15:09 2017
Sondaj ECDC: deficiențe în programele de testare și monitorizare a hepatitei în UE / SEE

Rezultatele sondajului sugerează o variație largă a politicii și practicilor naționale existente în materie de testare în ceea ce privește hepatita B și C – cu o monitorizare globală limitată a testelor, diagnosticării și tratamentului în statele membre UE / SEE. Mulți respondenți au exprimat necesitatea unor orientări practice la nivel european cu privire la modul în care trebuie efectuate, evaluate și monitorizate inițiativele de testare.

Aproximativ 9 până la 10 milioane de europeni au fost infectați cu virusul hepatitei B (VHB) sau virusul hepatitei C (VHC) în țările din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (UE / SEE), iar mulți nu știu despre infecția lor. ECDC a efectuat două anchete pentru a evalua nevoile și prioritățile în vederea formării Ghidului privind testarea și depistarea VHB / HCV în UE și pentru a evalua disponibilitatea datelor de monitorizare a epidemiei VHB și VHC față de indicatorii principali definiți în Planul Regional de Acțiune al OMS, „Virusul hepatitei virale până în 2030”.
Rezultatele sugerează o variație largă a politicii și practicilor de testare a virusului VHB / VHC în UE / SEE, care indică lacune semnificative în orientările de testare disponibile și lipsa programelor naționale de monitorizare privind toate aspectele legate de testare, diagnostic, tratament, morbiditate și mortalitate. Mai puțin de jumătate dintre țările din UE / SEE care au răspuns, au adoptat ghiduri de testare pentru VHB sau VHC (29% și, respectiv, 48%), restul având fie o serie de politici în care sunt incluse HVB/HCV, fie niciun fel de politică de testare. Doar puțin peste jumătate dintre țări au avut o politică de testare a virusului VHB / VHC în rândul persoanelor care își injectează droguri, în timp ce alte grupuri-cheie precum cei din domeniul sexului comercial și persoanele care primesc tatuaje sau piercinguri în medii nereglementate, au fost omise în cea mai mare parte.

Nevoia de orientare la nivel european

La nivelul implementării, mai mult de trei din patru țări care au răspuns au raportat că grupurile de risc nu au fost vizate în mod eficient de programele de testare existente. Mai mult de jumătate din țările respondente au convenit că este nevoie de o nouă orientare la nivel european în materie de testare, în special îndrumarea cu privire la cine să testeze, cum să fie vizați cei expuși riscului și monitorizarea și evaluarea inițiativelor de testare. În ceea ce privește indicatorii de monitorizare, aproape toate țările care au răspuns au colectat date privind morbiditatea și mortalitatea privind complicațiile pe termen lung ale hepatitei B și C. Totuși datele privind starea VHB sau HCV ale pacientului au fost înregistrate doar de câteva. Indicatorul cel mai frecvent monitorizat pentru VHC a fost numărul de persoane care a primit tratament (12 țări), în timp ce numărul celor tratați pentru HBV este monitorizat numai în șapte țări.

Roxana Maticiuc

 

 

Alte articole

TOP

Video

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: