Politici de Sanatate

Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

06 decembrie
16:57 2017
Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

Prof. univ. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății, a  propus premierului suspendarea  aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină.

În cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri la Guvern, prim-ministrul a cerut tuturor autorităților implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină. Ministerul Sănătăţii și Ministerul Finanțelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare.

Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Florian Bodog a declarat că, împreună cu președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, dr. Nicolae Fotin, a luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imunoglobulină, săptămâna viitoare.

 

Structură de urgență la nivelul MS

Florian Bodog a anunţat că la nivelul MS s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Totodată, a fost înființată şi o linie telefonică  specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcționate  către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului.

În vederea soluţionării crizei de imunoglobulină pe termen mediu şi lung, Florian Bodog a precizat ca există un proiect de reorganizare a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal  care să îmbunătăţească accesul României la produsele din sânge şi plasmă.

V. Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sănătate

Abonează-te la newsletter

:
: