Politici de Sanatate

Sistemul românesc, între lipsa de coerență și acoperirea universală cu servicii de sănătate

03 octombrie
18:24 2019
Sistemul românesc, între lipsa de coerență și acoperirea universală cu servicii de sănătate

Sistemul de sănătate este, în prezent, lipsit de coerență, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul celei de-a 8-a ediții a Aspen Healthcare Forum, care a avut loc miercuri la Palatul Parlamentului.

”Diverse priorități care apar așa pe moment, încearcă să fie rezolvate și nu vedem luminița de la capătul tunelului. Trebuie să lucrăm să constituim un sistem care să fie funcțional și să abordăm în mod diferențiat, să putem să ne dăm seama care sunt, într-adevăr, prioritățile pentru sănătatea oamenilor din România și să le integrăm în context european”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

Conf. dr. Dana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a subliniat că sistemul de sănătate trebuie să se concentreze asupra celor care au nevoie reală de servicii medicale. ”Avem nevoie de politici axate pe prevenţie, avem nevoie de parteneriat la nivelul tuturor stakeholderilor. Trebuie să aplicăm şi nu să menţinem la nivel declarativ noţiunea de sănătate în toate politicile. Trebuie să ne focusăm pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Cred că aceasta este esenţa conceptului de acoperire universală cu servicii. Trebuie să ne concentrăm pe acoperirea cu servicii. Haideţi să ne concentrăm pe cei mai afectaţi, pe cei care au nevoie reală de serviciile medicale şi haideţi să colaborăm. Sinergia actorilor din domeniul sănătăţii, şi nu numai, este esenţială pentru atingerea ţintei trei din Agenda de Dezvoltare Durabilă”, a atras atenția conf. dr. Diana Loreta Păun.

Acoperirea universală în materie de servicii de sănătate reprezintă una dintre discuțiile și prioritățile majore astăzi în lume.  ”Cred că acoperirea universală în materie de sănătate trebuie să ne preocupe din ce în ce mai mult. Sigur, Uniunea Europeană, în comparație cu alte zone ale globului, stă mai bine la acest capitol, dar chiar și în Uniunea Europeană, și cu atât mai mult în România, acoperirea generală universală pentru servicii de sănătate este un deziderat care nu e atins în totalitate. În primul rând, începem să ne confruntăm din ce în ce mai tare cu problema accesului la îngrijiri de sănătate din cauza lipsei sau numărului insuficient de personal medical. De asemenea, România este, din păcate, în spatele multor țări europene în ceea ce privește calitatea serviciilor, accesul la servicii medicale, accesul la inovație, accesul la tratamente inovative și la aparatură medicală de ultimă generație.  Toate aceste lucruri nu se vor putea rezolva dacă România nu decide că sănătatea este cu adevărat o prioritate și că investiția în sănătate trebuie să crească în mod substanțial în următorii ani”, a  afirmat europarlamentarul român Cristian Bușoi, vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

Referitor la accesul la medicamente, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a anunțat că acele contractele cost – volum vor deveni contracte de tip cost – rezultat, urmând a se deconta rezultatul, ţinând cont de condiţiile pacientului. ”Vom încerca să impunem nişte prioritizări din diagnostic sau să încercăm să stabilim nişte criterii concrete în diagnostic. Din cinci elemente necesare, probabil trei vor fi obligatorii şi două să fie la latitudinea medicului currant, ştiind că sunt atâtea boli câţi pacienţi există. Mă gândesc extrem de serios cum să conduc lucrurile spre medicina personalizată. Aici sunt comentarii că medicina personalizată va costa mult mai mult. Probabil că, pentru început, va costa mult mai mult, dar în timpul următor lucrurile se vor aşeza foarte bine şi vei deconta doar ceea ce are nevoie pacientul, fără să mai plăteşti şi lucruri care nu duc la un rezultat”, a precizat Vasile Ciurchea.

Grup parlamentar român dedicat cancerului

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a declarat că ”vestea cea mai bună din punctul de vedere al abordării mai diversificate a subiectului sănătății” este deciderea creării unui grup parlamentar român dedicat cancerului. ”Este un subiect extrem de important, de sensibil. Cred că nu e unul dintre noi care să nu fi avut personal sau în familie sau în cercul de prieteni, de apropiați, situații de acest gen. Și ideea să aducem lideri politici din alte căi de specialitate și din alte constituențe profesionale este un lucru foarte-foarte bun. Și aștept cu nerăbdare să completăm acest grup, să-l facem să devină activ. Și vă garantez că interacțiunea acestui grup cu Congresul American, cu Parlamentul European, cu parlamentele naționale unde există astfel de grupuri va fi remarcabilă și benefică pentru noi”,a  declarat Mircea Geoană.

De altfel, potrivit lui Cristian Bușoi, una dintre prioritățile sănătății la nivel european va fi lupta împotriva cancerului. ”În perioada 2021-2027, Cercetarea va avea la dispoziție peste 9,7 miliarde de euro, prioritatea absolută urmând a fi cercetarea în domeniul cancerului”, a  anunțat vicepreședintele ENVI.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: